Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

1. Nu este recomandata legarea in paralel a secundarelor ptr ca nu sunt perfect simetrice si secundarul cu tensiune ceva mai mare va debita pe celalalt. Ca sa fie perfect simetrice trebuiau bobinate amandoua deodata, adica cu doua sarme in paralel. Solutia ar fi fiecare secundar sa aiba cate o punte redresoare.Doar plusurile puntilor se leaga impreuna si minusurile la fel. Astfel nu vor fi probleme.2. O alta varianta pt ce vrei tu ar fi legarea in serie si redresarea cu doua diode si priza mediana (punctul de legatura intre ele) care asigura tensiunea unei infasurari si curent dublu.3. Ca sa mearga ambele surse in acelasi timp:

Link spre comentariu

1. Nu este recomandata legarea in paralel a secundarelor ptr ca nu sunt perfect simetrice si secundarul cu tensiune ceva mai mare va debita pe celalalt. Ca sa fie perfect simetrice trebuiau bobinate amandoua deodata, adica cu doua sarme in paralel. Solutia ar fi fiecare secundar sa aiba cate o punte redresoare.Doar plusurile puntilor se leaga impreuna si minusurile la fel. Astfel nu vor fi probleme.2. O alta varianta pt ce vrei tu ar fi legarea in serie si redresarea cu doua diode si priza mediana (punctul de legatura intre ele) care asigura tensiunea unei infasurari si curent dublu.3. Ca sa mearga ambele surse in acelasi timp:

Totusi , eu as zice ca merge in pararel , masoarale cu voltmetru iesirile , si vezi daca au aceasi tensiune , normal ar trebui sa aiba , daca erau 2 trafuri poate atunci nu era indicat , dar asa ca e un singur traf , sigur le-au bobinat aia cu acelasi nr de spire .....bagale in pararel , dar inainte de asta vezi daca face vreo scanteie cat de mica cand atingi secundarele , daca nu inseamna ca sunt identice ....spor
Link spre comentariu
Vizitator Buzdugan

Salutare!Dupa mai multa documentatie pe internet am inteles principiul de functionare al unui transformator cu miez magnetic, DAR ca orice inginer in devenire doresc sa progresez, asa ca imi doresc sa stiu cum functioneaza un transformator lightweight (cele de la telefoanele mobile care practic au ~100g).Profesorul mi-a spus ca e electronica pura. Problema este ca n-am gasit nimic pe internet... poate ca n-am stiut ce sa caut mai exact.daca imi poate da cineva niste link-uri sau sa-mi explice. sunt sigur ca exista acolo o parte 'inteligenta' cum ar fi un microcontroller sau un timer....dar sunt fff curios cum reuseste sa schimbe 220V AC - > 5...6...7...etc..Vdc fara a folosi transferul curentilor electromagnetici.Ca utilizare practica mi-as dorii sa-l folosesc pt alimentarea unor servouri. Un 6Vdc ~1amp...poate 2...vedem dupa ce inteleg cum functioneaza. garantat ca orice smecherie tehnologica are si avantaje (greutate usoara, marime redusa) si niste restrictii...care urmeaza sa le aflu. :)multumesc anticipat!

Link spre comentariu

Cauta cuvantul SMPS si vezi ce insemna, dupa asta vezi cate tipuri de astfel de surse exista si cum functioneaza acestea,si incarcatoarele de telefon au transformatoe dar el este de ferita si comandat (cum a spus profa') pur electronic cu impulsuri.dupa ce gasesti singurel toate astea vei intelege din ce motiv un incarcator de telefon e asa de mic si usor (apropo de sursele in comutatie, au si niste dezavantaje majore) - poate chiar desfaci unul.

Link spre comentariu
Vizitator Buzdugan

am vreo 3 (toate nokia), dar imi lipseste surubelnita aceea complicata in forma de 'vartej'. ma documentez, caut o trusa de scule care sa contina acea surubelnita si il voi desface.10q!

Link spre comentariu

Trasfomatorul din aceste surse, functioneaza ca orice transformator, pe aceeleasi principii(adica inductie electromagnetica). Diferenta fata de trafurile de retea consta in modul in care este folosit, aici intervine electronica aia.Da se poate construi, dar nu e floare la ureche.

Link spre comentariu

am vreo 3 (toate nokia), dar imi lipseste surubelnita aceea complicata in forma de 'vartej'. ma documentez, caut o trusa de scule care sa contina acea surubelnita si il voi desface.10q!

Surubelnita din aia nu prea ai sanse sa gasesti de cumparat, dar o poti face tu la polizor sau la pila...Iar smps in genul chargerelor de telefon sa iti faci tu nu prea renteaza...sa nu fiu ala injurat ca descurajez diy, dar , la 5 lei bucata gasesti de care vrei...mai gandeste-te...
Link spre comentariu
Vizitator Buzdugan

stiu ca-i mai usor sa cumpar o kinezarie well cu rezistenta variabila, dar o vad ca pe o responsabilitate de inginer (in devenire) sa inteleg totul despre tot.... vreau macar sa incerc... inka n-am desfacut unul de telefon. pana la urma creca dau cu ciocanul in el :)

Link spre comentariu

Sal. Pt un inginer in devenire cred ca varianta cu ciocanul va fi dezastroasa :aplauze. Daca nu vrei sa urmezi exemplul dat de bolek, incearca sa incalzesti cu pistolul de lipit capetele suruburilor, in timp ce tragi de capacul carcasei pana se topeste filetul interior si elibereaza suruburile.

Link spre comentariu

In general, cu putina rabdare si indemanare, acele suruburi pot fi desfacute si cu o surubelnita normala - dreapta.Varianta 2: incalzesti un betigas de plastic si il infigi in capul surubului. Dupa ce se raceste va capata exact forma capatului surubului, si daca surubul nu este "lipit" in carcasa, ar trebui sa poti sa il desfaci :da

Link spre comentariu

In general, cu putina rabdare si indemanare, acele suruburi pot fi desfacute si cu o surubelnita normala - dreapta.Varianta 2: incalzesti un betigas de plastic si il infigi in capul surubului. Dupa ce se raceste va capata exact forma capatului surubului, si daca surubul nu este "lipit" in carcasa, ar trebui sa poti sa il desfaci :da

pai, cam e lipit...macar pentru ca sta de mult strans...
Link spre comentariu

Salut ! Am cateva transformatoare si nu prea stiu ce e cu ele .Am gasit doar ceva intr-o limba slava (probabil poloneza), puterile de acolo cred ca se apropie de adevar mai ales ca sarma folosita in secundar e destul de groasa.In secundar am tensiunile 2 x 11V 15A,1x13V 6A,1x22V 6A,1x20V 4A,1x20V 2A,1x20V 1A ,1x6V 1A, curentul e dat cu aproximatie dupa grosimea sarmei , sectiunea este de ~ 19 cm2 . Postez niste poze si documentul gasit de mine, poate ma ajuta cineva care a mai avut de a face cu ele cu niste caracteristici sau ceva documentatie in romana sau alta limba de circulatie internationala .Multumesc anticipat!

Link spre comentariu

Salut,Am observat in cateva posturi de pe forum ca exista divergente de opinie in privinta semnificatiei constantei din formula empirica de calcul a trafurilor de retea de mica putere. Prin urmare, daca in sticky-ul asta este "totul despre trafuri", va supun atentiei deducerea formulei respective si anume: N[sp/V]=50/S[cm_patrati]. Sper sa mai clarifice putin lucrurile. :)Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări