Dr.L Postat Martie 13, 2009 Partajează Postat Martie 13, 2009 pai atunci sa puna ceva intrerupator pentru unele becuri si astfel poate folosi si tv-ul offtopic:se gasesc becuri d-alea de cumparat? Link spre comentariu
mely17 Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 Salut! Am un transformator cu sectiuea de 24cm2! Ce putere poate debita?Va multumesc! Link spre comentariu
djlove Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 Sectiunea la patrat adica maxim 576VA Link spre comentariu
mely17 Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 Atunci un 500W are! Va multumesc! Link spre comentariu
Vizitator ionut OANCEA Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 calculul pentru un trafo cu tole de tip L sunt aceleasi calcule ca la e+i????????????? Link spre comentariu
zal Postat Martie 23, 2009 Partajează Postat Martie 23, 2009 La tolele L+L iei în considerare ambele sec?iuni rezultate, b?nuiesc c? vei face 2 carcase, altfel dac? folose?ti numai 1 carcas?, socote?ti numai sec?iunea din interiorul aceleia. Calculele bobinajelor se fac la fel. Link spre comentariu
Vizitator ionut OANCEA Postat Martie 23, 2009 Partajează Postat Martie 23, 2009 multumesc mult ''ZAL''!!!!!!!! Link spre comentariu
Vizitator Adyta Postat Martie 25, 2009 Partajează Postat Martie 25, 2009 Salut. Am si eu un transformator, cel din imagine, si vreau sa il folosesc la o sursa dubla reglabila. Are la iesire tensiunea de 20-0-20 Vca, iar sarma din secundar este de aproximativ 0,75mm. Acum va rog sa ma ajutati cu calcularea puterii maxime a transformatorului, miezul este 2*U cu laturile de 15mm si 32mm. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 25, 2009 Partajează Postat Martie 25, 2009 Sarma de 0.75mm este pentru un curent de 880mA la o densitate de curent de 2A/mm patrat, adica cazul cel mai frecvent. Asta inseamna vreo 35W daca ai 2 x 20V. Nu stiu care din dimensiunile miezului le-ai masurat ca sa ne dam seama dupa miez. Asta orientativ, pentru ca depinde si de calitatea miezului. Link spre comentariu
Vizitator Adyta Postat Martie 25, 2009 Partajează Postat Martie 25, 2009 Am atasat o noua poza cu un desen sa vedeti despre ce fel de miez este vorba, si ce anume masuratori am facut. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 25, 2009 Partajează Postat Martie 25, 2009 Ar fi vorba de un miez de 9.5 cmp (ambele sectiuni) care ar suporta o putere de 90W absorbita de primar (in secundar vreo 75W) conform calculului clasic. Dar depinde de calitatea miezului dupa cum am mai spus. Sigur conductorul are 0.75mm? Masuratoarea ochiometrica te poate insela cand e vorba de zecimi de mm. De exemplu, la 0.8mm avem deja 1A, la 0.85mm 1.14A s.a.m.d. puterea din secundar marindu-se corespunzator. Si aceste valori sunt valabile pt o incarcare a cond. cu 2A/mmp cazul uzual. Cea mai sigura metoda este sa masori cu precizie diam conductorului (subler de ex) apoi sa calculezi curentul dupa formula 0.8 X radical din I = D unde I[A]=curentul si D[mm]=diam conductordupa care inmultesti tensiunea (Vef) cu curentul si afli puterea in secundar pt care a fost dimensionat traful si nu o depasesti la o eventuala rebobinare a secundarului. Link spre comentariu
CATA2003 Postat Martie 25, 2009 Partajează Postat Martie 25, 2009 Ar fi vorba de un miez de 9.5 cmp (ambele sectiuni) care ar suporta o putere de 90W absorbita de primar (in secundar vreo 75W) conform calculului clasic. Dar depinde de calitatea miezului dupa cum am mai spus. Sigur conductorul are 0.75mm? Masuratoarea ochiometrica te poate insela cand e vorba de zecimi de mm. De exemplu, la 0.8mm avem deja 1A, la 0.85mm 1.14A s.a.m.d. puterea din secundar marindu-se corespunzator. Si aceste valori sunt valabile pt o incarcare a cond. cu 2A/mmp cazul uzual. Cea mai sigura metoda este sa masori cu precizie diam conductorului (subler de ex) apoi sa calculezi curentul dupa formula 0.8 X radical din I = D unde I[A]=curentul si D[mm]=diam conductordupa care inmultesti tensiunea (Vef) cu curentul si afli puterea in secundar pt care a fost dimensionat traful si nu o depasesti la o eventuala rebobinare a secundarului.cam 4A pe mm ^2 Link spre comentariu
Vizitator Adyta Postat Martie 26, 2009 Partajează Postat Martie 26, 2009 Multumesc pentru raspunsuri, intradevar masurata ochiometric sarma are cam0,75, dar astazi am pus micromertul pe ea si are 0.98mm cu tot cu email. Acum va intreb daca pot folosi transformatorul pt o sursa de stabilizare reglabila cu tensiunea cuprinsa intre 1,5v si 24v la o intensitate de 2A? Bafta. Link spre comentariu
zal Postat Martie 26, 2009 Partajează Postat Martie 26, 2009 Sigur c? îl po?i folosi, poate nu va ?ine tensiunea exact? la +24V cu curent mai mare (ai numai 28V din care tragi), dar pe restul intervalului nu vei avea probleme. Link spre comentariu
Vizitator Adyta Postat Martie 26, 2009 Partajează Postat Martie 26, 2009 Ok. Mc pt raspunsuri, acum alte intrebari: am gandit sa fac 2 surse reglabile, una de putere mai mare, cea de aici:http://www.electronics-lab.com/projects/power/032/index.html, la care automat o sa folosesc dupa parerea mea 3*2n3055 in paralel si radiatorul dimensionat pt a putea disipa temperatura tranzistoarelo, aici o sa folosesc secundarele trafului in paralel pt a asigura intenitate mai mare; iar o a 2-a sursa cu tensiune reglabila dubla (+-1,5...24V/1A) realizata cu LM317 si respectiv LM337, la care o sa folosesc secundarele trafului legate in serie. Intrebarea importanta este: cum trebuesc relizate redresoarele si filtrele surselor avand in vedere ca vreau sa le folosesc in acelas timp (mentionez legarea secundarelor in paralel la una din surse pt a asigura intensitate mare, iar pt cealalta legarea lor in serie). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum