CATA2003 Postat Februarie 25, 2009 Partajează Postat Februarie 25, 2009 am un transformator cu sectiunea de 25cmp si nu stiu cum sa-i calculez puterea din primar.mi-a zis cineva ca sectiunea este radical din putere,deci pentru 25cmp ar veni 625w insa nu stiu daca este corect. Cred ca e mai mare de 625 se poate imulti cu un factor de calitate al tolelor 1.25 cred Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Februarie 25, 2009 Partajează Postat Februarie 25, 2009 Sectiunea este 1.2x radical din putere, asa ca o sa scazi la 434W daca vrei sa nu se incalzeasca prea tare. Daca te uitai pe PRIMA PAGINA a acestui subiect vedeai tot calculul. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Februarie 25, 2009 Partajează Postat Februarie 25, 2009 Asta e doar un caz particular(doame, cred ca e a nusiu cata oara cand zic asta) pt tole romanesti E+I!!! Si NU se aplica pt alte feluri de miezuri magnetice. E doar o formula empirica si nimic mai mult, si trebuie sa stiti in ce cazuri se aplica si in ce cazuri nu. Mai mult, puterea unui traf NU depinde direct de sectiune!! Teoretic se poate face un traf de orice putere chiar si cu un miez foarte mic, chiar si la 50 Hz daca acel miez are anumite calitati(de ex sustine inductii foarte mari fara sa se satureze si fara sa ceara un curent de magnetizatie prea mare). Din pacate limitarile fizice sunt cele care sunt. Formula asta vine din urmatoarele considerente: Daca eu maresc sectiunea miezului, voi avea nevoie de mai putine spire in infasurarea primara(deci se scad pierderile in cupru pt ca scade rezistenta primara). De asemenea, un miez cu sectiune mai mare are fereastra mai mare si deci accepta conductor mai gros, deci inca o data scad pierderile. Din aceste motive, practic se obesrva o crestere patratica a puterii o data cu sectiunea(de fapt cresterea e chiar mai rapida, mai ales pt trafuri mari). Pierderile in fier raman relativ constante(ele depind de excursia fluxului) si depind strict si de constructia circ magnetic. Puterea este limitata DE PIERDERI deci de DISIPATIE si de CADEREA TENSIUNII in sarcina(care sunt impuse de regimul de lucru), NU de sectiunea miezului explicit!!! Se pot face compromisuri intre cupru si fier si se pot obtine trafuri cu aceeasi putere si sectiuni destul de diferite. Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 25, 2009 Partajează Postat Februarie 25, 2009 Am si eu o intrebare: vreau sa imi confectionez un traf care sa il pun la un sistem 7.1 , si pentru fiecare iesire in parte din cele 7 imi cere o valoare de 2x25V si maxim 5A, cam ce putere ar trebui sa aive trafu? eu am cateva trafuri de diferite marimi care se cam incadreaza in volti dar nu le stiu puterea.Cam ce putere as avea nevoie si cum sa o aflu? Link spre comentariu
vio2007 Postat Februarie 26, 2009 Partajează Postat Februarie 26, 2009 Puterea pentru o singura iesire este 2*25=50V ; 50V * 5A = 250 W maxim . Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 26, 2009 Partajează Postat Februarie 26, 2009 atunci pentru 7 iesiri ar veni 250W x 7 = 1750W ? pentru 224W RMS? ceva nu e bine, imi cere 2x25v curent continuu si maxim 5A pentru un aplificator de 50W muzicali si 32W RMS, care contine circuit integrat TDA2050, Deci lamuritima si pe mine, ce este gresit aici? Link spre comentariu
EmyRulz Postat Februarie 26, 2009 Partajează Postat Februarie 26, 2009 Pentru ca calcului este GRESIT si supradimensionat aberant. Hai s-o luam logic, 32W Rms in 4 ohmi nominal inseamna 2.82 A RMS. Curentul asta se distribuie in medie egal pe cele 2 tensiuni + si -(pentru ca ampliful este in clasa AB si conduc cate o un tranzistor odata) deci avem 1.41 A rms pe ramura per modul, deci sa zicem ca supradimensionam(desi nu are rost intr-un astfel de sistem) la 1.5 A deci nu stiu de unde ai scoso cu aia 5A. Deci pt 7 module iti va trebui un traf de 525W, dar si asa este cam mult! Si asta pt ca informatia muzicala de pe cele 7 canale nu este incarcata si nici distribuita uniform deci niciodata nu o sa tragi puterea maxima cu toate cele 7 canale in aceelasi timp. Recieverele comerciale cam cu aceeasi parametrii cu ce vrei tu sa faci folosesc trafuri de aprox 300-350 W si integrate cam ca al tau(dar mai bine implementate, oricum suna prost)Si acum motive pt care ar fi bine sa te calmezi cu 7.1:1. Nu exista muzica in format nativ 7.1(sau extrem extrem de rar, cum ar fi concerte si filme pe blue-ray). Si 6.1 e rar2. Tot spilul la un reciever este functionalitatea si DSP-ul lui, lucruri pe care tu desigur nu ai cum sa le implementezi in regim diy.3. Recieverele comerciale care au functionalitatea asta nu sunt prea scumpe si nu cred ca vei reusi sa le bati la vreun aspect(nici macar la sunet cu TDA 2050).4. Nici filmele(in afara de cele de pe blu-ray si nici alea toate) NU sunt nativ in 7.15. Nu prea se gasesc piratate sau stai foarte mult sa le iei.6. Muzica multicanal se gaseste doar pe SACD si DVD-audio si foarte greu de gasit.7. La filme 90% din informatie este pe canalul din centru! Celelalte din spate sunt doar ambientale! Sa nu ai iluzia(multi oameni o au chiar si la stereo) ca toate boxele canta aproape aceelasi lucru sau ca trebuie sa auzi sunet din toate. Daca se intampla asta ceva e foarte prost.La jocuri intr-adevar poti sa creezi efectele, dar chiar si aici nu prea vad rostul. Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 26, 2009 Partajează Postat Februarie 26, 2009 deci nu stiu de unde ai scoso cu aia 5A.Nu am scos eu asta ci asa spune in datele tehnice ale schemei AMP5B ? Amplificator HI-FI 5x32 Wati Categoria - KIT ? Construieste singur - puterea de iesire mare ( pana la 160 wati RMS ) Continutul kitului - distorsiuni armonice foarte mici - zgomote parazite foarte mici - modul amplificator 5x32 Wati - protectie termica si la scurtcircuit - manual de utilizare 3. Specificatii electrice - set conectori mama si socluri - Tensiunea de alimentare dubla - ? 4,5 ... 25 Volti - Curent maxim suportat - 5A pentru fiecare canal - set 5 bucati nippel - Curentul consumat in gol - 40... 95 mA - Puterea de iesire RMS cu distorsiuni armonice 1 % : - set 5 bucati smica Vcc = ? 25 Volti, Rout = 4 Ohm - 32 Wati pe can Caracteristici Vcc = ? 25 Volti, Rout = 8 Ohm - 25 Wati pe can - tensiunea de alimentare dubla continua ( ? 25V) - Domeniul de frecvente reprodus - 20... 25000Hz ?3d - cablaj imprimat FR4 si 35 microni placat cupru - dimensiunile cablajului imprimat 106 x 33 mm - etajul de putere clasa AB pentru fiecare canal in parte Eu vreau sa fac acest sistem pentru a-mi incarca timpu liber si pentru a afla cate ceva despre electronica , care mi se pare foarte interesanta, chiar daca voi pierde atat bani cat si timp, mi se pare foarte interesant aceast "proect", si oriocum daca va reusi in urmatori 2,3 sau 5 ani va aparea si muzica pentru 7.1 , si normal ca nu va fi un sistem de vre-o calitate, dar voi fi mandru daca voi reusi pentru ca este primul meu proect electronic care il incep de la 0, am scule si unelte necesare ata pentru ceea ce tine de electronica cat si pentru ceea ce tine de tamplarie (pentru confectionarea cutiilor+ experienta in domeniu mobilei), sper ca ma veti sustine si ma veti ajuta in ceea ce nu stiu. Va multumesc anticipat! Link spre comentariu
EmyRulz Postat Februarie 26, 2009 Partajează Postat Februarie 26, 2009 Ia da tu un link la acel kit.In primul rand vezi ca el contine 5!!!!!!!! amplificatoare deci tu o sa ai 7X5 = 35!!! Curentul asa e normal iar "pe fiecare canal" probabil ca se refera la fiecare din ramurile + si - ale alimentarii deci 250W asta pt 5 module, ceea ce e ok! Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 26, 2009 Partajează Postat Februarie 26, 2009 Imi pare rau dar nu mai am link-u dar daca il gasesc vi-l dau, nu ai inteles, sa o luam mai usor.Acel kit contine o placa de amplificare pe care sunt 5 module, ele sunt legate intre ele doar prin masa, eu am "descompus" acel kit in 5 parti, fiecare parte contine acelasi numar de piese respectiv de acealeasi fel, si eu la acel kit de 5 module mai adaug inca 2, asta era ideea, acum daca puteti lamuritima cu puterea transformatorului de care am nevoie , sau daca tot nu intelegeti macar lamuriti-ma de ce transformator am nevoie pentru acel kit care contine 5 module Link spre comentariu
zal Postat Februarie 26, 2009 Partajează Postat Februarie 26, 2009 Mai trebuie amintit c? ?i consumul e dependent de frecven?ele redate de amplifuri, numai canalul de bas (subwoffer...) consum? serios din surs?, canalele ptr sateli?i, avînd banda limitat? numai la medii ?i înalte consum? mult mai pu?in. Iar TDA2050 nu are 50W s?racul... :rade:E suficient trafo de 250W. Link spre comentariu
vio2007 Postat Februarie 26, 2009 Partajează Postat Februarie 26, 2009 nu mai am link-uasta este ? http://www.psc-audio.ro/catalog/html/home/amp5b.pdf Link spre comentariu
KOSTYKA Postat Februarie 28, 2009 Partajează Postat Februarie 28, 2009 salut, nu de mult am facut rost de un traf toroidal de 1000w; 220v/24v, sa spun sincer, habar nu am cat costa, desi imi imaginez ca destul de mult , cel putin 300ron ; avand in vedere ca eu am dat pe el o lada de bere unui insetat :partyman: care habar nu avea ce era ,si ce se poate face cu el, in fine acum eu vreau sa-l modific in secundar caci infasurarea de 24v e alcatuita din cate 5 fire de 2,5 legate impreuna , daca le-as separa pe fiecare si inseria as putea obtine tens mai mare? ca sa pot sa-l folosesc la un amplif ceva:av400;av800?ma poate indruma cineva cum si ce pot face????? Link spre comentariu
EmyRulz Postat Februarie 28, 2009 Partajează Postat Februarie 28, 2009 Imi pare rau dar nu mai am link-u dar daca il gasesc vi-l dau, nu ai inteles, sa o luam mai usor.Acel kit contine o placa de amplificare pe care sunt 5 module, ele sunt legate intre ele doar prin masa, eu am "descompus" acel kit in 5 parti, fiecare parte contine acelasi numar de piese respectiv de acealeasi fel, si eu la acel kit de 5 module mai adaug inca 2, asta era ideea, acum daca puteti lamuritima cu puterea transformatorului de care am nevoie , sau daca tot nu intelegeti macar lamuriti-ma de ce transformator am nevoie pentru acel kit care contine 5 moduleCiteste in raspunsul meu de mai sus, ca ti-am zis, pentru 7 module iti trebuie un traf de 300-350 W. Daca folosesti doar 5 atunci mai putin. Link spre comentariu
zal Postat Februarie 28, 2009 Partajează Postat Februarie 28, 2009 salut, nu de mult am facut rost de un traf toroidal de 1000w; 220v/24v, sa spun sincer, habar nu am cat costa, desi imi imaginez ca destul de mult , cel putin 300ron ; avand in vedere ca eu am dat pe el o lada de bere unui insetat :partyman: care habar nu avea ce era ,si ce se poate face cu el, in fine acum eu vreau sa-l modific in secundar caci infasurarea de 24v e alcatuita din cate 5 fire de 2,5 legate impreuna , daca le-as separa pe fiecare si inseria as putea obtine tens mai mare? ca sa pot sa-l folosesc la un amplif ceva:av400;av800?ma poate indruma cineva cum si ce pot face?????În primul rînd trebuie s? afli dac? exist? izola?ie între sîrmele secundarului (dac? sînt 5 secundare separate, unite ulterior), sau toate sînt bobinate la gr?mad?. Dac? sînt izolate, po?i s? le separi, faci perechi 2 ?i alte 2, una va r?mîne ptr alte tensiuni auxiliare: protec?ii, VU-metre, etc. Înseriezi 2 secundare, începutul unuia cu sfîr?itul celuilalt, a?a ob?ii 50Vca. Faci acela?i lucru cu celelalte 2 secundare, mai ob?ii 50Vca. Acum trebuie numai s? le înseriezi ?i pe acestea, dup? acela?i principiu, nu ai cum s? gre?e?ti dac? e?ti atent. Punctul de unire dintre cele 2 grupuri de cîte 2 secundare (2 x 50Vca) devine comunul, care se leag? la mas?. Dup? redresare ?i filtrare vei ob?ine +/-70V la vreo 12-15A. Baft?! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum