Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

0.3 si 100w-150w? :speriat pai curentul e de 300mA,deci ar veni cam 60wpt un traf de 100->150w ai nevoie de sarma de 0.7 pe primar(am avut odata problema asta)

da , scuze iarasi gresisem , respect DR.L
Link spre comentariu

Nu e chiar asa, ce limiteaza curentul la 300 mA?E adevarat ca la 100 W ai aprox 500 mA(chiar mai putin) si o cadere de tensiune de 12 V ceea ce e acceptabil pt trafuri asa mici(oricum trafurile mici au randament scazut si "regulation" slab). Pierderile in cupru in primar sunt de 5.5 W, deci la fel nimic iesit din comun aici.

Link spre comentariu

eu m-am uitat in cartea cu tabelele alea,cat curent pt fir de xmmacum,fiecare il incarca cat vrea,intr-adevar nu e nici o limitare,dar o sa se incalzeasca,o sa friga is in final o sa se arda la o incarcare prea maremie-mi plac componentele reci :da

Link spre comentariu
Vizitator AndyB78

Nu stiu daca aici e cel mai bine sa postez dar am si eu urmatoarea problema: am nevoie sa obtin cam 300V alternativ. In acest sens mi-a venit mie o idee mai trasnita. In loc sa rebobinez un secundar ca sa scot 300V m-am gandit sa bag 2 transformatoare secundar in secundar si sa supraincarc intr-o oarecare masura al doilea transformator. De exemplu transformatorul legat la retea 220V => 20V iar al doilea transformator in mod normal 220V => 12V acum inversat primeste 20V in secundar si scoate vreo 320V in primar. Sarcina nu e deloc mare ca amperaj (vreo 20mA maxim). Dar si fara sarcina se incalzesc amandoua transformatoarele in 10-15 min pana la punctul in care nu mai pot tine mana pe ele (in special miezul). Tensiunea scade in secundarul primului transformator de la 21V in gol pe la 19V in sarcina.Cam pana la ce temperatura se incalzesc in mod uzual transformatoarele? Cam pana la ce temperatura rezista?

Link spre comentariu
Vizitator AndyB78

Nu cred ca o sa tina, mai bine dai jos secundarul si mai pui ceva spire pe primar, il faci autotransformator

Adica sa las un singur traf si pe ala s-al fac autotransformator? Stiam ca-s cam periculoase...

E posibil sa intre cel de-al doilea transformator in saturatie si de aceea se supraincalzeste

Pai se incalzesc amandoua.Cam care o fi temperatura maxim admisibila la un traf de retea?
Link spre comentariu

in cazul teu,cel mai probabil trafurile sunt bobinate economictemperatura maxima a trafului depinde de constructia sa,primul care cedeaza de la temperatura e emailul de pe sarma de cupru si astefel se scurciiteaza spire

Link spre comentariu
Vizitator AndyB78

in cazul teu,cel mai probabil trafurile sunt bobinate economic

Unul din ele (cel legat la retea) este scos dintr-un video Philips mai vechi si are infasurarile una peste alta (pare realizat f ingrijit). Celalalt e luat de la taraba dar arata binisor si are infasurarile una langa alta. Am incercat cu diverse transformatoare...ba scade prea mult tensiunea in sarcina si nu mai e de nici un folos, ba se incalzesc cred ca pe la 60-70 de grade.
Link spre comentariu

Ceea ce faci tu nu e bine. Al doilea traf, din moment ce pui 20V pe infasurarea de 12V ai mai multi volti/spira(aproape dublu!) decat a fost proiectat traful, deci excursia fluxului magnetic va tinde sa fie mai mare in miez(mult mai mare) deci il duci foarte bine in saturatie. Din moment ce il duci serios in saturatie cresc pierderile=> incalzire. In aceelasi timp creste foarte mult curentul de mers in gol(din cauza ca tu incerci sa magnetizei prea tare al doilea traf) si deci o sa ai pierderi si in primul=> incalzire.

Link spre comentariu
Vizitator AndyB78

Acum am mai incercat cu un traf scos dintr-un sport care scoate cam 14V si acum am cam 19V in el. Acum al doilea transformator nu mai e f cald (39 de grade) dar primul (cel legat la retea) este cald (63 de grade). Si unul din cablurile cu care am legat secundarele s-a incalzit destul de tare (e un cablu din ala cu crocodili subtire dar oricum - al doilea cablu in mod curios e rece rece).Fug de rebobinare ca de altceva ca nu am nici sarma, nu am nici vreun banc-manivela-ceva pe care sa pot bobina omeneste...Eventual sa incerc sa bag o rezistenta de putere intre secundare? Acum cu tot cu condensatorul de filtrare de dupa redreseare am trecut de 400V si nu am nevoie chiar asa mult...pot sa mai scad cu vreo 50-70V...

Link spre comentariu
Vizitator ionut OANCEA

am un transformator cu sectiunea de 25cmp si nu stiu cum sa-i calculez puterea din primar.mi-a zis cineva ca sectiunea este radical din putere,deci pentru 25cmp ar veni 625w insa nu stiu daca este corect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări