Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Vizitator majiku

ca sa extimezi puterea trebuie sa masori miezul, vezi http://www.niqro.as.ro/anexa.htmin rest faci aceleasi operatii ca la primul transformator

la asta stiu care sunt firele de alimentare, dar tot nu gasesc o metoda sa masor amperajul, nu dispun de materiale de laborator.... dar daca leg transformatorul in scurt la un ampermetru, nu pot face cumva ca in functie de puterea asta? ( care e f mare si traful oricum s-ar arde in scurt timp)
Link spre comentariu

macar te-ai uitat pe ce materialul indicat de mine? ce scule de laborator iti trebuie sa masori miezul? o ruleta cred ca gasesti.... si apoi faci un calcul extrem de laborios:S=P*P, unde S[cm2] iar P[W] rezulta puterea ideala.... practic e mai mica cu 80-90%masori si diametrul sarmei din secundar sa-ti faci o idee de curentul suportat....nu se masoara cu sarcina un ampermetru, pentru ca ala are cam 0,1ohmi si o sa bubuie ....

Link spre comentariu

am sa incerc sa alimentez pe 1 3 dr, sa vad ce se intampla... sper sa nu detonez traful..... :snakeman: :snakeman:

Transformatorul are cate 2 infasurari pt. primar si fiecare secundar.

Sunt in serie cate 2. La un capat, cate 2 bobine ar trebui sa fie legate.

Nu are cum sa se alimenteze traful de la 1 si 3, mai ales de pe aceeasi parte a transformatorului.

Desfa toate legaturile si mai masoara o data.

Te-ai uitat pe celalta parte a transformatorului?

Link spre comentariu

Am avut si eu un astfel de transformator si imi amintesc bine ca era simetric.Iata unul asemanator, pe care am avut "grija" sa il curat de hartia de deaupra, dar care functioneaza. Am facut mai multe amplificatoare cu astfel de transformatoare, caci tipul pe care il folosesc de obicei se gaseste in alimentatoarele unor TV-uri mai vechi, care se gasesc din belsug in targuri. Iau o astfel de sursa cu maxim 5RON si am si diode redresoare (+condensatoare+un radiator - pe care le arunc). Folosesc cele 2 infasurari ale secundarului principal pt. 2x17V ~Se vade din imagini ca sunt infasurari simetrice. Se alimenteaza cu 220V acolo unde este condensatorul. La secundarul principal sunt conectate cele 2 conductoare rosii. Pe partea celalta a transformatorului sunt legaturile in serie ale bobinelor + 2 legaturi in serie mai sunt in zona alimentarii cu 220V. Vezi ca transformatorul tau are o legatura in serie cam curioasa, care se vede in poza.

Link spre comentariu

baieti asta e transformatorul de la televizorul diamant modelul rusesc imi pare rau ca nu am vazut mai devreme postulnu mai retin exact tensiunile ca am aruncat schema demult.era una de 6,3v sigur,alta de 17-19v parca si una de vre-o nu stiu cat dar iesea vre-o 30v in curent continu.ca putere totala sa stii ca duce asa cum e 70w (cu primarul care este)se pot face multe combinatii intre infasurarile secundarului incat sa alimentezi o statie.se pot pune in serie ,cu priza mediana,sau in paralel ca sa iasa o sursa bipolara.in partea de jos e primarul unde veneau doi condensatori albi(sunt doua infasurari care sunt inseriate)si in partea de sus sunt secundarele

Link spre comentariu
Vizitator majiku

baieti asta e transformatorul de la televizorul diamant modelul rusesc imi pare rau ca nu am vazut mai devreme postulnu mai retin exact tensiunile ca am aruncat schema demult.era una de 6,3v sigur,alta de 17-19v parca si una de vre-o nu stiu cat dar iesea vre-o 30v in curent continu.ca putere totala sa stii ca duce asa cum e 70w (cu primarul care este)se pot face multe combinatii intre infasurarile secundarului incat sa alimentezi o statie.se pot pune in serie ,cu priza mediana,sau in paralel ca sa iasa o sursa bipolara.in partea de jos e primarul unde veneau doi condensatori albi(sunt doua infasurari care sunt inseriate)si in partea de sus sunt secundarele

nu stiu de la ce televizor e dar ai dreptate in privinta tensiunilor din secundar. am incercat sa alimentez pe 1 si 3 dreaptam, dar bazaia si se incingea de numa, asa ca m-am hotarat sa alimentez unde e rezistenta mai mare. am alimentat si merge, scoate 2 de 17v, una de 6, una de 8 si una de vreo 30vva multumesc pt ajutor
Link spre comentariu

Cum pot face sa reduc tensiunea de iesire a unui transformator?? Nu am nevoie de 70 V, vreau mai putin, 50 sa zicem. Nu prea vreau sa ma apuc sa modific transformatorul, sa scot spire....o metoda mai blanda si sigura am??

blanda..ar mai fi varianta folosirii unor tiristoare in primar sau secundar, la care sa comanzi unghiul de deschidere, da' mai sigura cea cu scoaterea spirelor.. dureaza si mai putin :supz:
Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

Sau ca sa nu scoti spire si sa pierzi cei 70V, ai putea sa desfaci traful si sa conectezi o priza. Daca traful are doua infasurari identice, conectezi cate o priza in fiecare infasurare, astfel incat sa obtii 2x50V sau 2x70V (prizele egal distantate fata de priza mediana).

Link spre comentariu

Am intalnit transformatoare care erau lipite si nu se puteau desface usor.In 2 cazuri a trebuit sa reduc tensiunea cu catva volti, asa ca intr-un caz am construit 2 diode zenner de putere, cate una pt. fiecare alternanta, iar in celalalt caz un stabilizator de tensiune (dublu, bineinteles).Pt. un amplificator audio, aceasta solutie este cam costisitoare, caci trebuie tranzistoare care disipa cam cat finalii. Asta e, eu am aplicat-o.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări