Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Acum 9 minute, UDAR a spus:

De ce nu ar bobina ambele primare pentru 230V și să pună doar secundarele în serie

pentru ca ar consuma mai mult, in acest fel, cel putin in gol...., deasemenea incape mai multa sarma, de diametrul care vrem......

Multumesc Vera pentru raspuns.

Dar ce se intampla daca sunt mici diferente inte bobinaje?

Daca erau in papalel, se putea intampla  ca una dintre bobine, care avea tensiunea mai mica,  sa devina "consumator",  pentru cealalta. Daca sunt in serie, ce se intampla?

Editat de ionutdragos
Link spre comentariu

Eu mă gândeam că ai niște trafuri gata făcute pentru tensiunea de 120V, genul folosit prin SUA de exemplu.

Atunci ar merita să le cuplezi astfel.Ca să faci de la zero trafuri pe 120V și să le înseriezi nu se justifică decât prin prisma faptului că având tensiune înjumătățită, vor putea fi bobinate cu sârmă mult mai groasă.

Asta ar părea că mărește de fapt puterea ansamblului obținut....dar încă nu am calculat să văd dacă și este așa.De consumat vor consuma în funcție de puterea totală (U x I x cosfi) nu vor fi mai economice decât un singur traf calculat la 230V

Link spre comentariu

Ideea în principiu este următoarea: Tu încerci să le faci identice deci cu același număr de spire în primar și secundar. Din inegalități pe care nu le poți controla, mai ales în condiții de amator, ele nu vor ieși identice deci tensiunea în primar (și proporțional în secundar) nu se va diviza egal deci nici inducția în miezuri nu va fi aceeași . Transformatorul pe care cade tensiune mai mare va tinde să se ducă către saturație. 

Acum, ce se va întâmpla la tendința de saturație este greu de prevăzut. S-ar putea să apară fenomene care să limiteze dezechilibrul și atunci, așa cum zici, să se stabilizeze la diferențe mici dar s-ar putea ca, dimpotrivă, tendința să se accentueze.

Ești liber să incerci dar nu ai răspuns la întrebarea mea : de ce vrei să faci așa ? Dacă faci cum am zis eu ai un avantaj suplimentar, poți folosi transformatoarele și independent. 

Link spre comentariu

Atunci ar fi mai bine ca sa facem 2 trafo identice, fiecare cu primarul la 230V?

Si sa legam in serie doar secundarele?

ma gandisem ca puteam pune sarma mai groasa in secundar, cantitate ade sarma de bobinat in primar la 240 V este diferita de sarma pentru 120 V...

Fiind in serie, curentul va fi acelasi prin ambele primare ale celor 2 trafuri. . Saturatia inseamna curent mare care nu se materializeaza in marirea valorii  inductiei in miez, nu? oricat cresti curentul, inductia ramane lafel.... ei bine, curentul fiind identic in ambele primare, nu poate creste in sensul nedorit doar intr-un transformastor

Editat de ionutdragos
Link spre comentariu
Acum 20 minute, ionutdragos a spus:

pentru ca ar consuma mai mult, in acest fel, cel putin in gol....,  deasemenea incape mai multa sarma, de diametrul care vrem......

Multumesc Vera pentru raspuns.

Dar ce se intampla daca sunt mici diferente inte bobinaje?

Daca erau in papalel, se putea intampla  ca una dintre bobine, care avea tensiunea mai mica,  sa devina "consumator",  pentru cealalta. Daca sunt in serie, ce se intampla?

1. Nu e adevărat, nu consumă mai mult în gol. Într-o abordare (simplificată ce-i drept) dacă faci două primare cu N spire și le legi în serie obții o inductanță 2xL . Dacă faci două primare cu 2xN spire și le legi în paralel obții (4xL)/2 adică tot 2xL.

2. La legarea primarelor în paralel nu există problema de care vorbești . Sursa este rețeaua și ambele sunt consumatori. Fenomenul poate să apară dacă legi secundarele în paralel, de aceea am zis : primarele în paralel, secundarele în serie.

EDIT Ai postat în timp ce scriam. Nu faci nicio economie de sârmă într-un caz ai spire mai puține și sârmă mai groasă, în celălalt spire mai multe și sârmă mai subțire. Diferențe minore pot să apară din motive de izolație între straturi, etc.

Editat de UDAR
Postare intermediară
Link spre comentariu

D.p.d.v. mecanic ( dimensiuni fizice miez, secțiune miez) trebuie să fie identice....electric ( Nr spire ,diametru conductor) să fie identice....pentru că nu va fi identitate perfecta scoateți la fiecare primar 3 prize de 2V fiecare....în funcționare comutați prizele pt. o echilibrare cât mai bună....

Link spre comentariu

OK Eu am argumentat că există riscuri dacă legi primarele în serie. Dar, așa cum au sugerat colegii, poți face ajustări care să reducă dezechilibrul. În rest, se pare că ești hotărât să faci așa deci eu nu mai intervin.

Link spre comentariu
Acum 6 minute, flomar60 a spus:

D.p.d.v. mecanic ( dimensiuni fizice miez, secțiune miez) trebuie să fie identice....electric ( Nr spire ,diametru conductor) să fie identice....pentru că nu va fi identitate perfecta scoateți la fiecare primar 3 prize de 2V fiecare....în funcționare comutați prizele pt. o echilibrare cât mai bună....

transformatoarele nu pot fi identice fizic intre ele--- exemplu.... polizez sudura tolelor ca sa le desfac, o sa fie mici diferente la miez,  alt exemplu, sarma declarata de o grosime anume,de fapt, are tolerante si alte dimensiuni reale...

Dar aceste diferenyte sunt foarte mici.... cat de mult vor influenta ele?

Link spre comentariu
Acum 3 minute, UDAR a spus:

În rest, se pare că ești hotărât să faci așa deci eu nu mai intervin.

nu sunt chiar hotarat sa fac asta,  intrebam doar ce ar fi daca?

Dar as putea taia usor sudurile miezului, la servici as putea folosi o freza, nu as taia la flex....

Nicaieri nu am gasit aceasta abordare, de a lega primarele intre ele.. Nu a mai facut nimeni?

Ar putea sa fie o metoda de crestere a puterii, daca ai mai multe miezuri identice, faci un traf mai mare...

Link spre comentariu

Și mai adaugă cu nu știi dacă tolele sunt identice ca parametrii magnetici. Apoi nu cred că poți așeza spirele identic pe ambele transformatoare deci inductanțele de scăpări vor fi diferite și alte diferențe la care nici nu ne gândim acum.

Cât vor influența ele ? Nimeni nu poate răspunde. Efectele acestor diferențe se pot compensa sau se pot aduna. Poate ești norocos și îți ies chiar apropiate. 

O să fac o experiență zilele astea, dacă o să am timp, cu două transformatoare ”identice” de fabrică care au două jumătăți de primar și două jumătăți de secundar  și o să încerc combinația pe care vrei s-o încerci tu. 

EDIT Iar am scris simultan. Nu obții nicio diferență de putere între cele două situații. Ori cu primarele în serie ori în paralel. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Dacă ai trafuri identice și vrei să obții puteri mari, poți să le grupezi în paralel.Dar vor trebui să fie absolut identice și nemodificate sau cu modificări identic realizate și împerecheate prin măsurători.Nu am făcut asta decât odată, legând două trafuri mai mici în paralel.Dar am văzut mai multe trafuri de  microunde identice legate în paralel și primar și secundare rebobinate cu sârmă mai groasă.Astfel ansamblul era folosit la sudură, se comporta ca un traf de mare putere.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări