Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Este vorba de niste transformatoare audio unde vreau sa bobinez si primarul multifilar iar ca lungime din calcule ar fi vorba de aprox 450metri conductor.Eu am facut calculele la un 30mA dar consider ca e mai bine sa intreb si alte persoane mai pregatite in domeniu.

Va multumesc!

Link spre comentariu
17 hours ago, AlpHs00 said:

ar fi vorba de aprox 450metri conductor.Eu am facut calculele la un 30mA

In cazul asta cat mai putini iti permiti, cu atat mai bine.

Totusi 30mA e destul de putin, chiar sub 2A/mm^2, nu cred ca se justifica.

Dar na, daca spatiu e, atunci de ce nu?...

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

salut tuturor.

Ma gandesc la urmatorea idee, daca este posibila....

Am mai multe transformatoare de cuptor cu microunde pe care as putea sa le desfasc, sa tai sudura si sa recuperez miezul E+I, adica toate tolele E le desfac din sudura si deasemene tolele I, dupa care sa asez asa cum trebuie, intretesute.

Acum vine si intrbarea.... m-am gandit sa "cuplez" aceste miezuri magnatice, in sensul ca as cupla doua miezuri in primar, in serie, cu cater o bobina calculata la 120V si in se cundar as cupla deasemenea aceste 2 miezuri cu o bobina calcualta la 20 V si 12 Amperi pe fiecare din ele, in serie si primarul si secundarul.

Adica, sa fiu inteles.... doua miezuri identice ca marime, care au primarul legat in serie, fiecare bobina se calculeaza la 120V, legam deasemenea secundarul in serie, secundarul se va calcula la 20V.

Adica facem 2 transformatoare, fiecare de 120V/ 20 V si legam primarul si in acelasi timp  secundarul in serie astfel incat sa respectam "fazarea", ca sa nu se anuleze intre ele....

Rezulta un transformator de putere mai mare care are in primar 240V, suma celor doua primare inseriate si deasemenea un secundar la 40 V, 12 A, deasemenea suma celor 2 trafuri inseriate

Daca nu este posibil, va rog sa ma lamuriti de ce nu se poate.....

Pana acum am gasi subiecte care trateaza doar legarea in serie a secundarului cu alt secundar, despre primar in serie cu alt primar nu s-a scris nimic, deci, daca legam si primarul in serie cu alt primar identic, ce se intampla? Dupa parerea mea ar merge...dar pana la testarea fizica va cer parerea dumneavoasta....

Va multumesc.

Editat de ionutdragos
Link spre comentariu
Acum 7 minute, ionutdragos a spus:

salut tuturor.

Ma gandesc la urmatorea idee, daca este posibila....

Am mai multe transformatoare de cuptor cu microunde pe care as putea sa le desfasc, sa tai sudura si sa recuperez miezul E+I, adica toate tolele E le desfac din sudura si deasemene tolele I, dupa care sa asez asa cum trebuie, intretesute.

Acum vine si intrbarea.... m-am gandit sa "cuplez" aceste miezuri magnatice, in sensul ca as cupla doua miezuri in primar, in serie, cu cater o bobina calculata la 120V si in se cundar as cupla deasemenea aceste 2 miezuri cu o bobina calcualta la 20 V si 12 Amperi pe fiecare din ele, in serie si primarul si secundarul.

Adica, sa fiu inteles.... doua miezuri identice ca marime, care au primarul legat in serie, fiecare bobina se calculeaza la 120V, legam deasemenea secundarul in serie, secundarul se va calcula la 20V.

Adica facem 2 transformatoare, fiecare de 120V/ 20 V si legam primarul si in acelasi timp  secundarul in serie astfel incat sa respectam "fazarea", ca sa nu se anuleze intre ele....

Rezulta un transformator de putere mai mare care are in primar 240V, suma celor doua primare inseriate si deasemenea un secundar la 40 V, 12 A, deasemenea suma celor 2 trafuri inseriate

Daca nu este posibil, va rog sa ma lamuriti de ce nu se poate.....

Buna seara, ptr cele mai multe detalii va recomand sa luati legatura cu dl @flomar60 va poate ajuta.

Eu cand am avut ceva nelamuriri am gasit multe raspunsuri la dansul.

Link spre comentariu

Dacă vrei să legi în serie două trafuri (în primar), iar secundarele să le legi tot în serie, se poate.

Secundarele le poți lega și în paralel, dacă vrei curent mai mare..

Trebuie însă ca trafurile să fie absolut identice ca putere, tole și înfășurări, pentru ca tensiunile să se distribuie egal.

Link spre comentariu
Acum 7 minute, validae a spus:

Trebuie însă ca trafurile să fie absolut identice ca putere, tole și înfășurări, pentru ca tensiunile să se distribuie egal.

Am zis amândoi același lucru doar că eu am văzut jumătatea goală a paharului  iar tu pe cea plină. 

Întrebarea mea este însă următoarea:

Fiind vorba de transformatoare nou confecționate - așa rezultă - de ce ar face figura asta ? De ce nu ar bobina ambele primare pentru 230V și să pună doar secundarele în serie?

Dacă ar avea niște trafuri gata făcute aș mai înțelege.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

multumesc pentru raspuns, sigur ca ca nicidata doua transformatoare  nu pot fi facute identice .....

Tensiunile in primar nu vor fi egale, pe unul din transformatoare vom avea mai mult,celalalt mai putin, in anumite limite mici, cred eu...Diferentele nu pot fi enorme... vor fi acceptabile......dar in final se vor completa reciproc fiind in serie alimentate de la retea. Asta probabil ca se va reflecta si in tensiunile scoase in secundar, unul va scoate putin mai mult, altul mai putin. Dar totul va fi pus in serie...

nu stiu, de aceea am intrebat inainte sa muncesc la ceva care nu aree sanse de functionare. Dar de ce nu ar avea?.....

Link spre comentariu

Ba se pot obtine bobine identice astfel:

1-legi secundarele in serie si le alimentezi la 40V. Primarele sunt legate in antifaza si masori tensiunea, care poate sa fie diferita de 0. Scoti din bobina cu spire mai multe pana tensiunea este 0. Cele 2 bobine primare sunt identice;

2-legi primarele in serie si alimentezi la 230V. Secundarele le legi in antifaza si procedezi ca la pct. 1.

Spor 

PS-intr-adevar, trafurile trebuie sa fie identice.

Editat de vera
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări