lorik199 Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 am bobinat si eu astazi secundarul la un trafam desfacut tolele am scos secundarele vechi si am pus unul singur cu sarma mai groasaam pus totul la loc am strans bine tolele cu suruburi deoarece fara bazaia si l-am bagat in prizaa mers, nu a luat foc etcproblema e urmatoarea:l-am uitat accidental cam 2 ore in priza (fara consumator)si tolele erau destul de fierbintiprecizez ca secundarul vechi era cam de 0.8 - 0.9 mm + inca 2 secundare cu sarma mai subtire si eu am pus de 1,15mm care e oare problema?au incaput 4 straturi de sarma bobinate spira langa spirasi inca ceva: intre straturi era o folie transparenta pe care eu am exclus-o din problema spatiuluinu cred totusi ca , conteaza asta dar am precizatconteaza sensul de bobinaj, ma refer ca mi s-a parut ca un strat a mers in sens opus(exact ce a exemplificat si un domn mai sus)sarma a fost cumparata nouadin cate imi aduc aminte parca am citit undeva ca si altcnev avusese o problema asemanatoare care era datorata din cauza suruburilor care puneau parca tolele in scurteste adevarata afirmatia?suruburile le-am strans tare pt a nu bazaiear merge incercat cu niste suruburi din aluminiu sau cupru?(acelea sunt nemetale si poate nu vor afecta)ceva idei?dimensiuni ale pachetului de tole:lungime 7,8 cm , latime 6.5 cm si grosime 2.7 cmdeci ar avea sectiunea ~ 7,3 cm patratimiezul e patrat din cate se vede acum(nu m-a preocupat sa ma uit atunci)secundarul vechi avea 17 v si acesta nou 23 v (de parca ar conta)teoretic ar trebui sa livreze peste 2 A nu?multumesc si daca este nevoie postez o poza si alte date la cerereL.E. - un traf similar ca marime din niste boxe active sta la fel de incins fara sa fie "forjate" boxele si inca n-a crapatsa fie doar ceva normal? Link spre comentariu
zal Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 1- trebuia sa numeri spirele scoase din vechile bobinaje, asa aflai mai exact nr. spire/volt.2- din moment ce trafo merge înseamna ca ai nimerit sensul de bobinare.3- s-ar putea sa fie primarul subdimensionat, în cazul asta se va încinge în gol. L-ai verificat înainte de a-l desface?4- (aici sigur vor iesi discutii) o problema de geometrie: daca în fereastra trafo, aria totala a primarului e depasita de a secundarului, trafo se va încinge în gol.5- era bine sa pui macar la 2 straturi o izolatie între ele.6- suruburile alea nu conteaza asa mult, dar de regula se folosesc suruburi izolate fata de pachetul de tole.7- Al si Cu sînt metale, scrie în carte, dar nu sînt destul de rezistente la elongatie sau torsiune ca sa fie folosite la suruburi, alama e folosita destul de des însa.Da mai multe detalii, putere, sectiune, tensiuni, etc. Link spre comentariu
vio2007 Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Salut ,o poza doua cu traful ar fi binevenite .Incearca sa pui suruburi mai subtiri ,dar care sa fie izolate cu tub varnish (plastic) tub din textolit si chiar hartie ,ca sa nu mai ai contact electric cu tolele .Alte probleme care ar duce la incalzire in gol ar fi probleme de izolatie a spirelor din secundar ,subdimensionarea secundarului ca nr de spire ptr 230V AC (daca primarul are mai multe prize ai ales pe cea cu -10%),ar mai fi tole ruginite -ar trebui o fata la fiecare tola sa fie vopsita sau lacuita .Nu conteaza din ce metal sunt facute suruburile ci sa fie izolate fata de tole (de obicei se folosesc suruburi din otel sau alama).Dupa cate zici traful are in jur de 50VA ,poate sa livreze 2A la 20V (mai intervine si randamentul trafului am aproximat 75% ), dar determini prin masuratori .Daca nu inlaturi cauza incalzirii in gol ,randamentul trafului poate fi mai mic ! Link spre comentariu
lorik199 Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 nu am numarat spirele din secundarele vechi vroiam sa spun ca, cuprul si aluminiul nu sunt atrase de magnet(nu m-am exprimat eu corect :cry: ) tolele sunt ruginite dar nu total ci doar partial o sa caut suruburi mai subtiri pe care o sa le izolez si primarul nu are mai multe prize ci doar una la jumatate(pt a putea fi folosit pe 120 v) si aria secundarului e dubla fata de cea a secundarului @zal :sectiunea am scris-o in primul post dimensiuni ale pachetului de tole: lungime 7,8 cm , latime 6.5 cm si grosime 2.7 cm deci ar avea sectiunea ~ 7,3 cm patrati si secundarul e izolat fata de secundar cu cateva straturi de foliescotea 17 Vca(putere mare), 14 Vca(putere moderata), 6 Vca (putere mica) acum scoate 23 Vca simplu cateva poze Link spre comentariu
EmyRulz Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 L-ai testat cu becul in serie pe primar? Incearca asa si vezi daca se aprinde becu(sa fie un bec de putere mica).Legat de polaritate, la un trasformator(atentie nu 2 inductoru cuplati, ca de ex un common-mode choke, sau alt fel de inductori unde curentii din cei doi nu sunt indusi unul de celalat!!! ca de ex in conv flyback) intotdeauna tensiunea indusa in secundare, indiferent in ce sens sunt bobinate(cu conditia sa nu se schimbe pe parcursul bobinarii) este in faza cu tensuiea primara(asta pt ca fluxul de magnetizatie este integrala tensiunii primare si tesnsiunea sec este derivata fluxului). Problemele apar la fazarea relativa. @ Zal, legat de treaba cu aria ferestrei ocupate de primar, e ceva adevarat aici, dar implicatia nu este directa. Asta vine din faptul ca se pare ca pierderile in cupru sunt minime, la transformatoare de genul asta(audio), daca primarul ocupa din fereastra cam cat secundarele adica aprox jumatate din fereastra. Faptul ca ocupa mai putin ar indica o subdimensionare a acestuia si ar duce la incalzire(chiar si in gol, pt ca curentul de magnetizatie nu se modifica dar rez infasurarii ar fi mai mare). Totusi sa nu uitam ca sunt trafuri la care sunt multe infasurari secundare, la care regula asta nu se aplica neaparat(cel mai sigur tot un calcul ramane). La fel si la trafurile de SMPS. Link spre comentariu
lorik199 Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 multumesc pt raspunsurideci pana la urma secundarul care are aria dubla fata de primar(este de 2 ori mai gros)este problea incalzirii excesive@EmyRulz : raspunsul tau a fost foarte concis dar din pacate nu prea am inteles nici jumatate din ce ai vrut sa spuio sa incerc cu un bec de 15W /220 v in serie cu primaru sa vad ce se intamplaas dori un raspuns la obiect cu ce as putea face mulumescle: am pus becul si filamentul abia de se inroseste Link spre comentariu
zal Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 Probabil c? e pu?in subdimensionat primarul, dac? i-ai mai putea pune cîteva zeci de spire s-ar rezolva problema, îns? e tîrziu acum. EmyRulz, am verificat asta pe cîteva trafo, în urm? cu ceva ani, c? nici eu nu credeam, tot ce vroiam era s? îndes cît mai multe spire în secundare ca s? ob?in tensiuni mai mari, sigur c? alegeam trafo cu ceva spa?iu liber în fereastr?. Concluzia a fost c? un traf care înainte mergea rece sau cald în gol, dup? operare se înc?lzea sim?itor, tot în gol. De asta l-am întrebat pe lorik199 dac? a verificat înainte trafo. Nu-mi cere?i formule c? mi-e peste mîn?. Link spre comentariu
lorik199 Postat Februarie 6, 2009 Partajează Postat Februarie 6, 2009 cred ca primarul subdimensionat e problema si cum a spus si zal eu am cautat sa "indes" cat mai multe spire pt o tensiune mai mareo sa-l folosesc pt o sursa de tensiune asa ca nu o sa functioneza ore intregi non-stop ci maxim 1 ora pe zi sau mai multinainte mergea chiar receMULTUMESC de timpul si atentia acordata pt aceasta mica "dracie" Link spre comentariu
lorik199 Postat Februarie 7, 2009 Partajează Postat Februarie 7, 2009 mai am inca o problema legata tot de un trafacesta e pe tole de tip U si este scos dintr-o statie ruseasca de 2x50 Weu l-am cumparat recent de pe forum si as vrea sa stiu ce putere areatasez 2 poze cu el ci cu dimensiunilepachetul de tole are 1,8 cm grosime si 3,2 latimemai are 4 secundare de 22 Vca cu sarma de 0,5 mm zic eu si 2 de 34 Vca cu sarma subtire Link spre comentariu
zal Postat Februarie 7, 2009 Partajează Postat Februarie 7, 2009 Dup? dimensiunile alea are cam 125W miezul. Dar sînt tole C+C, nu U+I. Link spre comentariu
CATA2003 Postat Februarie 8, 2009 Partajează Postat Februarie 8, 2009 Probabil c? e pu?in subdimensionat primarul, dac? i-ai mai putea pune cîteva zeci de spire s-ar rezolva problema, îns? e tîrziu acum. EmyRulz, am verificat asta pe cîteva trafo, în urm? cu ceva ani, c? nici eu nu credeam, tot ce vroiam era s? îndes cît mai multe spire în secundare ca s? ob?in tensiuni mai mari, sigur c? alegeam trafo cu ceva spa?iu liber în fereastr?. Concluzia a fost c? un traf care înainte mergea rece sau cald în gol, dup? operare se înc?lzea sim?itor, tot în gol. De asta l-am întrebat pe lorik199 dac? a verificat înainte trafo. Nu-mi cere?i formule c? mi-e peste mîn?. Adevarat, asa am patit si eu cu un traf de 3*35 si l-am ridicat la 2*45 acum se incalzeste in gol la greu , nu are scurt in secubdar ,sau alte trburi dinastea , au stiut cei care le-au fabricat de ce au lasat acel spatiu intre primar si secundar de 3-4mm atat am avut eu , acum traful e ineutilizabil ,dupa40 de min arde ,curentlde primar in gol e de 0.12 A la 230v deci cam30w in gol,daca mai tin bine minte se incalzea miezul nu bobinele ,are curenti turbionari mai mari ,cred Link spre comentariu
EmyRulz Postat Februarie 8, 2009 Partajează Postat Februarie 8, 2009 Curentii turbionari nu se modifica daca modifici secundarele! Ei depind de variatia de flux prin miez(care la randul ei depinde doar de nr de spire din primar, teniunea din primar si sectiunea miezului) si desigur de cum e construit miezul(adica cat de bine sunt izolate laminatiile etc). Ce s-ar fi putut intampla este faptul ca infasurarea primara nu se mai poate raci, din cazua ca nu mai are spatiul respectiv, sau, poate cand ai desfacut tolele sa le fi stricat izolatia intre ele pe alocuri si atunci da, se poate sa fi crescut curentii, sau poate sa fie din alte "n" cauze(nu stiu exact ce ai facut cu traful ala) dar in mod cert, modificarea nr de spire din secundar NU duce la cresterea pierderilor in gol(care nici nu depind de secundare, sunt la fel si fara niciun secundar!). Link spre comentariu
CATA2003 Postat Februarie 8, 2009 Partajează Postat Februarie 8, 2009 Curentii turbionari nu se modifica daca modifici secundarele! Ei depind de variatia de flux prin miez(care la randul ei depinde doar de nr de spire din primar, teniunea din primar si sectiunea miezului) si desigur de cum e construit miezul(adica cat de bine sunt izolate laminatiile etc). Ce s-ar fi putut intampla este faptul ca infasurarea primara nu se mai poate raci, din cazua ca nu mai are spatiul respectiv, sau, poate cand ai desfacut tolele sa le fi stricat izolatia intre ele pe alocuri si atunci da, se poate sa fi crescut curentii, sau poate sa fie din alte "n" cauze(nu stiu exact ce ai facut cu traful ala) dar in mod cert, modificarea nr de spire din secundar NU duce la cresterea pierderilor in gol(care nici nu depind de secundare, sunt la fel si fara niciun secundar!).Probabil ca ar fi de la izolatia toleler , dar nu cred ca se poate distruge asa tare , pana si transformatoarele chinezesti au olele din tabla neizolata deloc si nu se incalzesc asa puternic , am mai bobinat transformatoare , si nu am mai patit dinastea , miezul central e mai rece decat miezul exterior ,deci nu e de la infasurarea din primar, traful are cam 300w cum sunt in amplificatoarele akai sau kenwood de 625w... Link spre comentariu
Vizitator dododo Postat Februarie 8, 2009 Partajează Postat Februarie 8, 2009 dupa ce am citit 2 zile pe aici si am tot calculat nu mai inteleg nimic.Intrebarea mea este daca pot alimenta 2 module nmos 200 ca sa scot putere max cu acest traf s=17cmp primar cuem 0,8 sec cuem 1,8 2*35v Link spre comentariu
Vizitator dododo Postat Februarie 8, 2009 Partajează Postat Februarie 8, 2009 scuze , amplif mosfet canal n pt doua boxe unitra 140w Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum