Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

1 oră în urmă, Costa a spus:

Asa ca mai bine oferiti cu argumente raspunsurile corecte

Nu am bobinat in 51 ani de "electronica" nici macar un traf de retea. In primii ani nu aveam de unde procura sarma si miez iar la 24 ani cand am inceput munca era un atelier in fabrica unde se bobina profesional. Iar dupa revolutie am cumparat de pe Academiei si de la Dioda toate tipurile de trafuri disponibile, de la radio Milcov pana la magnetofoanele rusesti sau Tesla B115. Si tv Diamant rusesc.

Iar cand treaba este "serioasa", doar nu o fi forumul pe primul loc la informare. Dovada ca am si cautat pe net raspunsuri la aceasta tematica este istoricul de cautari si documentele descarcate.

toroidal.jpg

trafopdf.jpg

leakage.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

În multe situații și cu referire preponderent la trafurile de rețea sensul de bobinaj nu contează....respectăm sensul de bobinaj in virtutea inerției și pentru comoditate....adică ai montat carcasa în mașina de bobinat și incepi bobinajul cu conductorul pe partea superioară.....ca să schimbi sensul de bobinaj ori demontezi carcasa și o inversezi pe dornul suport ori schimbi conductorul pe partea inferioara.....apoi orice 2 bobine care se inseriază au 4 capete....se masoară individual tensiunile și se leagă 2 capete astfel încât la celelalte 2 capete să avem suma celor 2 tensiuni....lucru specificat foarte clar de colegii validae și nel65.....sensul de bobinaj contează la anumite trafuri de ieșire audio sau la trafuri (autotrafuri) de rețea atunci când dorim reducerea unei tensiuni sau o ”pseudostabilizare” a unei tensiuni între anumite limite....mai contează și când valorile tensiunilor bobinelor care trebuie înseriate sunt f. mari (mii de volți) și izolația între cele 2 bobine este suspusă unui stres f. mare....în general se poate spune că sensul de bobinare nu contează.....

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Cred ca s-a mai discutat dar nu am reușit sa găsesc. 

În cazul particular, cu o singura tensiune de iesire, și cind nu ai loc pt un transformator mare dar se pot pune două mai mici, ce configurație este mai recomandata: primarele în serie și secundarele în paralel sau invers, pt un balans cit mai bun al puterii? 

Link spre comentariu

Intreb si eu. 2 transformatoare identice cu primare la 120V

Daca ai primarele in serie la 240V si sarcini diferite, nu se arde unul dintre ele? (cel care are sarcina mai mica) 

Cand am scris ma gandeam la consumul sarcinii.

Am simulat in LTSpice, la o diferenta mai mare de sarcina creste tensiunea pe primarul celui care are rezistenta de  sarcina mai mare.

Link spre comentariu

Păi luați in calcul următorul lucru-in gol, la un traf de rețea, rezistența ohmică contează prea putin..... pe măsură ce sarcina in secundar crește începe sa conteze si rezistența ohmică a primarului și t.e.m. scade.... la celălalt, fără sarcină, crește curentul de mers in gol si miezul se apropie de saturatie.... automat pierderile in miez cresc, acesta se incinge mai tare cu consecințele de rigoare.... pe de altă parte, traful care are sarcină vede in primar și rezistenta ohmică a celuilalt inseriată.... lucru care duce la scăderea mai accentuată a tensiunii secundare cu sarcina... deci rămân la părerea că este optim ca primarele sa fie in paralel.... 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Este posibil sa se mai fi discutat aici pe acest subiect dar imi este imposibil sa reiau 448 de pagini la click-uit. Nu din comoditate, dar este la fel de posibil sa nu gasesc ce ma intereseaza si ar fi pierdere de timp.

Subiectul este urmatorul: cum trebuie procedat pentru a fi adaugate spire infasurarii secundare cu mediana a unui transformator toroidal? 

Mai concret: se taie izolatia si se ajunge la capetele infasurarii. Acolo sunt probabil - nu stiu, nu am desfacut niciodata unul, de aceea zic probabil - capetele firului Cu-Em de care sunt lipite firele litate pentru conexiune. Cum fac, dezlipesc firele litate, lipesc fir Cu-Em cu aceeasi sectiune si adaug in acelasi sens numarul de spire necesar? La final cum inchid ultima spira ca sa stea cuminte le locul ei?

Mentionez ca stiu cum sa identific numarul de spire/volt.

Multumesc.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Dați izolația jos și capetele multifilare lipite la firele secundarelor....veți găsi 4 fire din care 2 sunt lipite intre ele....le desfaceți, țineți cont care cum sunt, înnădiți fiecare capăt cu firul suplimentar,bobinați nr de spire suplimentar pe fiecare fir ,refaceți lipitura intre cele 2 pe care le-ați găsit lipite ,lipiți la loc capetele multifilare și gata!....fixarea se poate face cu ață mai groasă ,date mai multe spire astfel încât capetele să se fixeze, apoi aceste capete se pot lipi cu adeziv pt fixare definitivă....la final refaceți izolația pe cât posibil cum a fost....spor!

Link spre comentariu

Va salut @zvonacfirst,

Am si eu o propunere. Dvs. ii ascultati pe toti si faceti cum credeti ca vi se potriveste mai bine.

Eu nu as desface izolatia trafului existent. Daca este suficient de groasa, pur si simplu as bobina bifilar in asa fel incat sa distribui uniform noua infasurare. Nu conteaza sensul; rezolva fazarea finala. Adaugati izolatie intre straturi, daca sunt necesare mai multe straturi. Izolati si peste stratul final. Rigidizati cu sfoara si poate niste scoci mai rezistent. La final se face fazarea. Inseriati cate una dintre noile infasurari cu capetele secundarului. Daca tensiunea fata de mediana creste, atunci fazarea e corecta. Daca scade, atunci inversati capetele noii infasurari. In felul acesta, nu desfaceti un transformator bine facut si izolat de fabrica.

Spor!

Editat de cirip
Link spre comentariu

Multumesc @flomar60 si @cirip. Nu stiu ce sectiune are firul de Cu-Em din secundar asa ca ar trebui sa desfac totusi izolatia. Si daca tot desfac poate ca mai adaug inca o infasurare. Apoi cred ca mediana am sa o scot din calcul si am sa scot doua fire acolo, in asa fel incat sa pot folosi cele doua infasurari independent. Acum ramane sa imi fac curaj. Trebuie sa ma hotarasc, asa cum zicea cirip mai sus, care dintre sfaturi il urmez.

Dupa ce am postat mi-am dat seama ca mai am o intrebare. Sfoara aceea o infasor doar la capat, unde se termina ultima spira sau pe toate spirele adaugate de mine?

De fapt mai adaug o intrebare: ce scoci sa folosesc? Va referiti la scoci clasic?

Si a treia: :57 Traful este de 2x13.6V si 2x5A. Eu vreau sa obtin 2x15V. Fir de 2mm (3.14mmp) credeti ca este ok? Nu am, trebuie sa gasesc pe undeva dar trebuie sa stiu ce caut.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

-Sfoara o folosiți ca să fixați capătul conductorului....celelalte spire suplimentare se strâng/fixează in timpul bobinajului....

-Scociul simplu (de ambalaje) nu prea merge....dacă puteți faceți rost de 2-3m de folie DMD sau folie PES de 0,15-0,2 mm grosime....asta e folia originală cu care a fost izolat traful....in ultimă instanță puteți folosi hârtie de copt tăiată fâșii....

-Pentru curentul de 5A este suficient un conductor cu diametrul de 1,5mm cu izolație....conductorul de 2mm diametru rezistă la 15A....!

Link spre comentariu
1 oră în urmă, zvonacfirst a spus:

Sfoara aceea

Scopul este sa tina ultima spira si capatul, sa ii dea rezistenta mecanica. Restul spirelor se tin singure, daca ultima nu se desfasoara.

Acum 1 oră, zvonacfirst a spus:

ce scoci sa folosesc?

Ceva mai zdravan, poate chiar armat cu fibra de sticla. Nu scoci de ambalaj, ca e cam lesinat, mai ales la asa un traf.

Acum 1 oră, zvonacfirst a spus:

Fir de 2mm (3.14mmp) credeti ca este ok?

Eu de cand ma stiu am folosit pentru transformatoare 2A/mmp daca traful sta permanent in priza si 3A/mmp daca este alimentat ocazional. Cred ca exista standarde oficiale cu densitatile de curent recomandate in functie de posibilitatile de disipatie ale conductorului. Nu am stat sa scotocesc, dar cred ca exista normative industriale. De acolo as lua lumina.

Depinde si cum folositi secundarul (cu sau fara mediana) si cum faceti redresarea. In functie de asta, curentul se poate reduce. Dar daca stiti sigur ca veti folosi la 5A curent maxim prin infasurare si doriti o proiectare relaxata, aveti nevoie de 5[A]/2[A/mmp]=2.5[mmp]. A=(pi*D^2)/4 => D=sqrt(4*A/pi) = sqrt(4*2.5[mmp]/pi) = 1.78mm. Rotunjim D=1.8mm

Refaceti calculul in cazul in care conditiile sunt altele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări