Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Subscriu la opinia userului @franzm  problema ar fi siguranța de alimentare care sare, ni se spune doar că ar fi de 16A, dar nimic concret. Acolo ar trebui umblat și schimbat cu una mai lentă, în curbă C sau chiar D. Apoi și releul ăla de pe softstartul folosit de @nono  e de 6A (așa la marcat fabricantul) ,prin contactele de la tipul ala de releu eu trec maxim 0,5A la 24v, la 220v  două becuri cu incandescenta de 40w au distrus acel releu în vreo 10 lămpi într-un an pe casa scării,apoi or trecut pe led. 

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna seara!

Am o intrebare pt dumneavostra,poate e ceva simplu ,sper sa nu ma fac de ras.

Sa spunem ca un transformator monofazic a fost bobinat pt tensiunea in secundar de 48 v si un curent de4a,am ales miezul si sarma de bobinaj in functie de puterea ce rezulta din aceasta relatie. 

Ce se intampla daca reduc tensiunea secundarului la 24 v,adica scot de pe secundar diferenta de spire  ?

Toate celelalte date fiind neschimbate.

Ce se va schimba semnificativ in functionarea lui?

Multumesc!

Editat de Ivan Gheorghe
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna ziua
Va rog putin ajutor privind transformatoarele toroidale .
Am gasit multe informatii printre care :
https://www.forum.poweraudio.ro/viewtopic.php?f=11&t=6726&start=15
sau pe youtube
https://www.youtube.com/watch?v=_1HlQ5Vb-ks

Intrebarile ar fi:

1-exista ca la traf cu tole "factor de umplere",cat este ?
2-puterea unui miez toroidal =(S x k)^2 unde k=1.3...2 (s=sectiunea) ,e corect ?cum se alege valoarea pt k?
3-coeficientului pt calculul nr spire/volt  Youtube=42 , Elforum(40-60 recomandat=50) ?
Multumesc anticipat ,cu stima Costa

Link spre comentariu

1. Factorul ala de "umplere" ar putea avea cel mult legatura cu calitatea bobinarii in sine, adica felul cat de ingrijit s-a facut bobinarea si cat de eficient s-a folosit spatiul. La proiectarea trafului iti calculezi sectiunea ferestrei interioare sa stii ce spatiu ai la dispozitie, si dimensionezi infasurarile ( numar de spire si grosime sarma ) astfel incat totul sa incapa acolo ( cu spatiu suficient ramas pentru surubul de fixare ).

2.S^2 e cel mult orientativ si aproape irelevant in practica.

Puterea trafului e aia determinata de cata sarma poti bobina pe el ( cata are loc, vezi ce am scris la 1 ).

3. xx/S e la fel de subiectiv si orientativ precum S^2.

Calculul spirelor per volt se face dupa o formula ceva mai completa, de citit aici:

https://www.elforum.info/topic/111125-faq-intrebari-frecvente/

Si apoi aici:
https://www.elforum.info/topic/11-totul-despre-transformatoare-de-retea-intrebati-aici/?do=findComment&comment=1173988

Link spre comentariu

Am citit si in calitate de perpetuu incepator apreciez orice sinteza de acest gen,simplu si practic fara trimitere la matematici superioare.

Acest gen de informatii ar fi bine sa fie adunate si mai vizibile-fara sa cotrobai prea mult prin forum. 

Ar mai fi solutia babeasca  citita tot pe forum,bobinezi 10spire,masori tensiunea obtinuta si tragi concluzii.

Link spre comentariu

Trafurile toroidale nu sunt vreo specie ieşită din comun, se calculează la fel cu cele pe tole, au însă avantajul unor pierderi magnetice mai reduse, neavând practic întrefier.Dezavantajul e procedura mai migăloasă de bobinare, industria a rezolvat asta, cu maşini ce bobinează automat.

Link spre comentariu

Ori manual cu o improvizatie de suveica din placaj ,ceea ce am facut si eu ieri pt prima data, incercand completarea cu un secundar nou.

Si prima data totul e mai greu,sarma se incurca,traful deja are multe cabluri iar tensiunea obtinuta nu are nici o legatura cu calculele ,dar rezolvi babeste prin incercari .

Link spre comentariu
29 minutes ago, Costa said:

Ar mai fi solutia babeasca  citita tot pe forum,bobinezi 10spire,masori tensiunea obtinuta si tragi concluzii.

La trafurile deja bobinate tocmai asta se face, se bobineaza 10 spire ( nu conteaza grosimea sarmei ) si se masoara tensiunea obtinuta pe ele, apoi acele 10 spire se impart la tensiunea masurata si se obtine un numar de spire per volt valabil doar la traful respectiv. Cu el se calculeaza un numar de spire necesar pentru o tensiune suplimentara dorita.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări