Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Ah, ok atunci prezint scuze ca am inteles gresit, si retrag ce am zis.

Ideea nastrusnica era la vremea aia ca sa se reduca la jumatate puterea pistolului de lipit romanesc....

Ca sa n-o mai lungim am facut din nou un test:

Pistol de lipit radioprogres original si de la mama lui ( pachet de tole, bobine, intrerupator, pana si becul :rade: ) pus acuma la teste, un shunt de 1R inseriat alimentarea pistolului, traf separator intre pistol si retea, osciloscop, etc...

Tensiune pe shunt fara dioda ( prima poza ) si cu dioda ( a 2-a poza ), ambele cu secundarul principal in gol ( fara ansa ):
001-shunt-fara-dioda.jpg

002-shunt-cu-dioda.jpg

In prima poza curentul de mers in gol e mic si simetric, in a 2-a varfurile sunt enorme iar forma e unidirectionala, asa cum e si normal, rezultatul? Pai bazaie semnificativ pana si traful separator ( si e de 1kW ).

Asta era tampenia pe care doream sa o amendez. 

In cazul sarcinilor rezistive insa problema asta nu exista, nu ai un miez magnetic care se poate apropia de saturatie ( de aia curentul e asa mare si deformat ), ai doar o rezistenta careia putin ii pasa daca e alimentata simetric sau nu, primeste pe medie o anumita cantitate de energie, si disipa tot pe medie o anumita putere.

Link spre comentariu

In primar nu am mai pus osciloscopul, in secundar insa da.

Fara dioda si fara ansa:
003-tensiune-sec-fara-ansa-si-fara-dioda

Fara dioda, cu ansa:
004-tensiune-secundar-cu-ansa-si-fara-di

Cu dioda si fara ansa:
005-tensiune-secundar-fara-ansa-si-cu-di

Cu dioda si cu ansa ( scuze, mi s-a miscat mana in momentul pozarii suficient cat sa se vada dublu, ca mi-a fost lene sa caut o memorie usb :rade: ):
006-tensiune-secundar-cu-ansa-si-cu-diod

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
La 21.01.2022 la 14:44, Marian a spus:

In primar nu am mai pus osciloscopul, in secundar insa da.

Fara dioda si fara ansa:
003-tensiune-sec-fara-ansa-si-fara-dioda

Fara dioda, cu ansa:
004-tensiune-secundar-cu-ansa-si-fara-di

Cu dioda si fara ansa:
005-tensiune-secundar-fara-ansa-si-cu-di

Cu dioda si cu ansa ( scuze, mi s-a miscat mana in momentul pozarii suficient cat sa se vada dublu, ca mi-a fost lene sa caut o memorie usb :rade: ):
006-tensiune-secundar-cu-ansa-si-cu-diod

Cum ati rezovat cu izolarea galvanica pe perioada măsurătorilor, eu as vrea sa incerc un convertor 12V(dintr-un acumulator de 10Ah/3S Li-Ion) la 300V/70W cu care sa alimentez condensatorul de 400V din sursa osciloscopului.

Editat de crysti
Link spre comentariu

Păi nu ai citit atent.Cu un transformator separator galvanic, intrare 230Vc.a. şi ieşire tot 230Vc.a. la o putere care să asigure alimentarea corectă a consumatorului testat.Poţi improviza cu două trafuri identice recuperate din două UPS-uri de aceeaşi putere.Legi înfăşurările de joasă tensiune (7 sau 15V) între ele şi alimentând cu 230V primarul unuia, vei avea tot 230V în primarul (acum secundar) al celuilalt.Scopul e ca faza reţelei să nu mai se raporteze la Pământ.Pe româneşte, atingând pe rând oricare dintre cele două borne ale secundarului, nu te vei electrocuta...fiindcă după traf nu mai există ,,Fază,, şi ,,Nul,,.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

E şunt magnetic.Adică o mică parte din fluxul magnetic ,,ocoleşte,, coloanele principale şi e deviat prin acea coloană mică.Dacă vrei să foloseşti traful cu alt scop decât a fost construit, trebuie eliminate prin tăiere porţiunile ce formează şuntul.Altfel nu va putea debita puterea maxim disponibilă.

Link spre comentariu

Am avut niste tole, cam la fel, numai ca avea acel sunt intre primar si secundar. Era un traf 220/15/20kV, de la o instalatie de omorat tantari/muste.

Aceste tole sunt pt aplicatii speciale.

De amorul artei, trebuie rebobinat si facute niste masuratori (cred ca in gol da tensiune mare si in sarcina, tensiune normala).

Daca nu va intereseaza studiul lor, asa cum a spus colegul @validae, taiate si veti obtine un traf normal.

Dupa mine este pacat sa nu stim ce fac ac. tole.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Buna ziua,

O intrebare legata de utilizarea unui convertor/transformator de la 220V la 110V pentru un aparat de masaj: este ok din punct de vedere al "fiabilitatii pe termen lung" folosirea unui convertor asemanator cu cel din poza?

Mentionez  ca aparatul respectiv are nevoie de doar 12W, in timp ce acest convertor ofera pana la 100W putere.

Multumesc anticipat. 

Untitled.jpg

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări