Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Mulțumesc pentru răspunsuri.

Trebuie sa recunosc ca acei 100mA calculați arătau foarte bine. 

O sa masor și cu multimetrul inseriat cu primarul și revin. 

Dacă mă pricepeam eu la electronica nu mai îmi băteam capul de prima data (as fi știut ca merge și așa).

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Buna seara! Se poate o mana de ajutor va rog. De azi dimineata tot caut o modalitate corecta de a calcula un transformator cu miez toroidal. La momentul actual am urmatoarele date: D=27cm, d=11, h=4cm. Din calcule iese o sectiune de 32cm patrati. Daca impart 50 la 32 rezulta un nr/spire/volt de 1.56 x220v=343spire. Avand in vedere ca transformatorul va fi folosit la un spot welder, in secundar urmaresc sa obtin 3-5v la un amperaj cat mai mare. Nu stiu daca modul de calcul al nspv este corect si cum ar trebui sa fac bobinajul, primarul separat pe o parte a miezului si secundarul pe cealalta parte pentru a avea o caracteristica căzătoare a tensiunii sau bobinez de jur imprejur primarul si peste pun secundarul. Va fi un cuplaj mai strans, voltajul nu va scadea foarte mult, cam ca la aparatele Mig/Mag. Multumesc pentru orice informatie! 

Link spre comentariu

Dacă traful va fi folosit scurt timp, poţi folosi 45/S fără probleme.De fapt dacă permeabilitatea miezului e foarte bună, se poate scădea şi mai mult numărul de spire/Volt.Cu ce vrei să bobinezi secundarul ? Ar fi bine să foloseşti conductor cât mai gros posibil, cât îţi permite spaţiul rămas după bobinarea primarului.Recomand bobinaje suprapuse şi bine izolate între ele.

Ca secundar poţi folosi chiar cablu liţat cu secţiune mare, eventual mai multe puse în paralel dacă e spaţiu.

Link spre comentariu

La trafurile toroidale,din câte ştiu,se merge cu sub 35/S la nr spire...F greu de "bobinat" ţeavă de apă.E prea lată după plătuire.Poate fi folosită ca element final,conectat de firul liţat.

Link spre comentariu

35/s e deja zgarcenie in toata regula...

un 45/s e mult mai plauzibil, n-are sens sa cresti prea mult curentul de mers in gol, irosesti energie pentru ca te-ai zgarcit la numarul de spire.

Link spre comentariu

Am făcut acu câteva zile dintr-un traf MOT (de cuptor microunde) un mic ,,spot welder,, pentru lipit baterii Li-Ion.

Am scos secundarul şi doar cu primarul conectat (în gol) am măsurat circa 8 A curent de mers în gol....imens.

Am mai lucrat cu traf MOT dar avea curentul de mers în gol mai mic, ceva sub 4A. Fiind cazuri particulare cu răcire activă şi utilizare de scurtă durată, sunt bobinate cu mare zgârcenie.Nu trebuie nici ajuns în extrema asta fiindcă traful în cauză are secţiunea de 15 cm2 şi un număr de spire de circa 1,1spire/Volt. Deci calculat sub 25/S...

Dar 45/S e lejer dimensionat pentru un traf ce se utilizează în impulsuri scurte şi are un secundar aerisit...

Link spre comentariu

Din exemplul de calcul pus in ultimul link vad ca pe masura ce creste puterea transformatorului scade si nr de sprire/volt necesar. Oricum nici nu vreau sa fac 2 puncte si apoi sa astept sa se raceasca transformatorul sau sa se incalzeasca in gol exagerat. Cred ca voi merge pe un 40-45/secțiune. 

Link spre comentariu

Oare acel miez de transformator de microunde, care avea doar primarul pe el se comporta asa ( 8A curent de mers in gol) in cauza ca tot fluxul magnetic rezultat ramanea in miez si nu se transfera secundarului. Stiu ca m-am lovit de aceeasi problema in tinerețile mele, transformator de pe care am scos secundarul si cand am alimentatprimarul la 220v se incingea ca naiba, dupa ce am bobinat secundarul totul a intrat in normal. 

Link spre comentariu

Am explicat destul de clar cazul trafului MOT, este un traf de putere cu regim scurt de funcţionare şi răcit forţat.De aceea s-a adoptat un număr foarte mic de spire/Volt, de aceea are şi curentul în gol aşa de mare.Ca să nu mai zic că în ultimul timp bobinajul e din aluminiu, tot din raţiuni economice....

Dar miezul e unul bun, rebobinat şi recalculat de la zero iese ceva de calitate.Demontarea e foarte uşoară, se taie cu grijă sudura periferică dintre E-uri şi I-uri...

.

Link spre comentariu

Va salut! 

Stimate domn, în cazul acesta eu aș bobina o spira pe volt în primar, sau cum spune domnul Vali 1,1 sp/volt și în secundar tot pe acolo, pentru ce va face acest transformator este ok, nu se va încălzi peste 50 grade C in gol niciodată. După calculul dvs folosind raportul 50/32 va lucra și mai rece, și dacă aveți suficienta secțiune la sârma de bobinaj aveți și amperaj. (vedeți/citiți topicul despre "transformator de 1000w pe miez de 8cm pătrați" a userului @flomar60

Ca o paranteza, pistolul de lipit ala romanesc cu capace negre, cât curent absoarbe cu și fără ansă? 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Barbaro a spus:

pistolul de lipit ala romanesc cu capace negre, cât curent absoarbe cu și fără ansă? 

pistol-rom.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

EDIT:      fata de unul facut "in casa"...

pistol-cosmin.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări