Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Ignorand irelevanta sectiunii in determinarea puterii, oricum nu te ajuta la nimic, tot nu ai cum sa afli ce fel de traf a fost/este.

Din poze vad ca are mai multe infasurari, atat deoparte cat si de cealalta, deci nici alimentarea la tensiune mica nu ajuta.

SIngura chestie la care te-ar putea ajuta identificarea pachetului de tole ar putea fi la determinarea unei permeabilitati probabile, care la randul ei prin masurarea inductantei ar ajuta la calcularea numarului de spire din fiecare infasurare.

PS: De unde provine traful?

Editat de Marian
Link spre comentariu

L-am gasit. E destul de greu. Ma gandeam sa nu fie dintr-un ups. Oare mufa notata cu P1 sa fie primarul? 

Editat de subsemnatul2012
Link spre comentariu
Acum 1 oră, Marian a spus:

Ignorand irelevanta sectiunii in determinarea puterii, oricum nu te ajuta la nimic, tot nu ai cum sa afli ce fel de traf a fost/este.

Din poze vad ca are mai multe infasurari, atat deoparte cat si de cealalta, deci nici alimentarea la tensiune mica nu ajuta.

SIngura chestie la care te-ar putea ajuta identificarea pachetului de tole ar putea fi la determinarea unei permeabilitati probabile, care la randul ei prin masurarea inductantei ar ajuta la calcularea numarului de spire din fiecare infasurare.

PS: De unde provine traful?

Asta trebuie sa o pun in rama !!!!

Daca nu sectiunea determina puterea unui transformator, atunci cum se calculeaza numarul de spire?

Permeabilitatea miezului e cam greu de evaluat in conditii de amator, nu de alta dar sunt doua variabile in joc. µ=B/H, dar nu se cunoaste nici B si nici H, si nici nu cred ca le poate masura cineva real fara aparate dedicate. Estimari grosiere se pot face dar nu cred ca sunt relevante. Cu un variac , un ampermetru ac si doua voltmetre ac poate sa determine ce tensiuni scoate traful ala, fara sa intre in calcule savante, mai ales ca nu stapaneste bine domeniul asta al transformatoarelor.

Link spre comentariu
2 hours ago, der_doktor said:

... atunci cum se calculeaza numarul de spire?

Dupa dimensiunile ferestrei - adica cam cate pot intra fizic.

Ai lipsit de pe forum la lectia (foarte practica, realizare si masuratori) de transfer de putere. In fine, o aplicatie nepractica in industrie si acasa, dar concludenta cat sa nu se mai re-re-re-rediscute si re-re-re-rediscute transferul de putere.

Intre timp, lustruieste rama, cine stie la ce-ti mai poate folosi in viitor, dar desigur nu la ceea ce crezi tu acuma.

Link spre comentariu
7 hours ago, der_doktor said:

Daca nu sectiunea determina puterea unui transformator, atunci cum se calculeaza numarul de spire?

E un subiect discutat si re-re-re-rasdiscutat, miezul este doar un intermediar, influenta asupra puterii este cel mult indirecta prin dictarea numarului de spire si a spatiului disponibil de bobinat. Cel mai bun exemplu este traful D-lui Marcu!

Editat de Marian
Link spre comentariu
Acum 7 ore, der_doktor a spus:

Daca nu sectiunea determina puterea unui transformator...

Se zice ca patratul sectiunii da puterea trafului!Eu am un traf cu sectiune primar  de 4.15 mmp (fir de 2.3mm) si secundar cu sectiune de vreo 20 mmp (platbanda de aparat de sudura).Sectiunea miezului este de 20cmp.

Oare tot 400W o putea ?

Evident ca nu sectiunea miezului da puterea!

Link spre comentariu

Eu zic sa va potoliti cu afirmatii de genul asta. Nu de alta dar, nu in Romania s-au inventat transformatoarele cu miez de fier si nici metodele de calcul ale acestora. Legile fizicii sunt cam aceleasi de la Faraday incoace. 

Acum 2 ore, nel65 a spus:

Se zice ca patratul sectiunii da puterea trafului!Eu am un traf cu sectiune primar  de 4.15 mmp (fir de 2.3mm) si secundar cu sectiune de vreo 20 mmp (platbanda de aparat de sudura).Sectiunea miezului este de 20cmp.

Oare tot 400W o putea ?

Evident ca nu sectiunea miezului da puterea!

Da mai multe detalii despre transformatorul ala, sectiunea conductorului utilizat in primar sau secundar are treaba doar cu curentul care il parcurge. Chiar si tensiunea , care este data de numarul de spire,  intra in calculul puterii. 

Si, app, despre ce topic e vorba ?...vad ca toti sunteti ferm convinsi ca miezul n-are nici o treaba cu puterea unui traf...deja ma minunez de asta, credeam ca e un forum de electronisti..

Link spre comentariu

Se numeste "Transformator 1000W pe 8cmp sectiune miez" si este la pagina 29 a subforumului "Alimentatoare".... ai si comentat acolo, Stefan! 

Link spre comentariu

Topicul la care fac referire este asta:
https://www.elforum.info/topic/94382-transformator-1000w-pe-8cmp-sectiune-miez/

46 minutes ago, der_doktor said:

Legile fizicii sunt cam aceleasi de la Faraday incoace. 

Nu incalca nimeni legile fizicii, problema e la cei care nu le inteleg.

47 minutes ago, der_doktor said:

Da mai multe detalii despre transformatorul ala

S-a specificat sectiunea ( 20cm^2 ), s-au specificat sectiunile conductorilor, ce alte detalii mai vrei?

48 minutes ago, der_doktor said:

sectiunea conductorului utilizat in primar sau secundar are treaba doar cu curentul care il parcurge

Si tocmai curentul da puterea, prin inmultirea cu tensiunea ( sau nu stiai asta? ).

Conform mitului S^2, @nel65 n-ar trebui sa poata trage mai mult de 400W din traful ala.

Sectiunea specificata pentru conductorul din primar e de 4,15mm^2, si la o densitate admisa de 2,5A/mm^2 rezulta ca primarul poate suporta 10,3A, care la 230Vca ai retelei inseamna 2,3kW. Si poate trage si mai mult fara probleme.

De cate ori este mai mult fata de cat zice S^2?

53 minutes ago, der_doktor said:

credeam ca e un forum de electronisti..

Elforum chiar este un forum de electronisti, unii mai sunt si deschisi la idei noi ( sigur, nu-i cazul tau ).

Sectiunea miezului influenteaza cel mult indirect puterea pentru ca iti impune un anumit numar de spire, care daca este asigurat atunci poti sa tragi fix cati amperi vor muschii tai, miezul n-o sa comenteze, nici macar la scurt n-o sa protesteze catusi de putin, din contra, o sa fie o idee mai relaxat datorita curentului mare care duce la caderi semnificative de tensiune, si implicit o oarecare reducere a inductiei in miez ( deci a pierderilor ).

Ceea ce te limiteaza este spatiul disponibil de bobinare, asta iti impune cat cupru poti baga acolo.

Iar asta variaza functie de geometria miezului, spre exemplu trafurile toroidale ofera spatiu destul de generos pe sectiuni relativ mici, deci pot asigura puteri mari fata de clasicele EI unde fereastra este mult mai mica. 

PS: Pentru ca subiectul este dezbatut de atata timp si in repetate randuri, ii pun punct eu aici, am deviat de la solicitarea lui @subsemnatul2012.

Daca aveti lamuriri sau sugestii referitoare la traful ala, puteti posta. Daca in schimb tot nu v-ati lamurit de ce sectiunea n-are treaba cu puterea, accesati topicul D-lui Marcu ( link la inceputul acestei postari ), parcurgeti-l si eventual continuati argumentarile acolo, este un topic special dedicat acestui subiect.

Link spre comentariu

N-am sters nimic:
https://www.elforum.info/topic/94382-transformator-1000w-pe-8cmp-sectiune-miez/?do=findComment&comment=1901042

Am zis si ma repet, continuati discutia despre subiectul putere versus sectiune, pe acel topic, aici se dezbat probleme reale, cum ar fi pentru moment solicitarea de pe pagina anterioara:
https://www.elforum.info/topic/11-totul-despre-transformatoare-de-retea-intrebati-aici/?do=findComment&comment=1900810

Link spre comentariu

Eu oricum sunt,,bata,, la aceste discutii.:rade:Spuneti-mi ,ce detalii sa va dau?Sa masor tolele sau transformatorul?Ma descurc eu,dar sa nu ma puneti sa masor si firele ca aici nu ma mai bag(nu am cu ce).

Link spre comentariu

image.thumb.png.2f42f28c1ccaf710a65a5e1bd08201b1.png

Trebuie să măsori prima dată grosimea pachetului notată aici cu 2b (fără carcasă şi strâns bine).Apoi dat fiind că traful e asamblat şi nu-l desfaci, măsori lăţimea (a) la tolă şi o dublezi apoi.Înmulţind 2b x 2a = Secţiunea miezului.Se mai poate scade din valoare un 5% reprezentând spaţiu mort dat de vopsea, lac sau aer şi se rotunjeşte valoarea.

Grosimea sârmei o poţi măsura cu precizie suficientă, înfăşurând strâns şi fără spaţii între ele mai multe spire pe un creion rotund sau un electrod de sudură.Cu o simplă riglă sau ruletă se verifică apoi prin suprapunere, câte spire intră în 10mm de pe riglă.Printr-o simpă împărţire se află diametrul cu izolaţie al sârmei...de exemplu în 10mm încap fix 10 spire, rezultă că e sârmă de 1mm.Dacă încap 20 spire, e sârmă de 0,5mm.....

Editat de validae
Link spre comentariu

Atentie: @validae a pus doar una din variantele posibile de tole, asa-zisele tole debitate fara pierderi. Mai exista si altele, la care dimensiunile nu sunt date de relatiile prezentate în figura.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări