validae Postat Iunie 10, 2020 Partajează Postat Iunie 10, 2020 (editat) Marian ţi-a recomandat să foloseşti redresarea cu mediană, în cazul tău e cea mai recomandată, fiindcă fiecare înfăşurare va fi mai puţin solicitată.Practic bobinezi simultan cu două fire de 1,2mm încă o înfăşurare cu tensiunea identică (în gol) cu cea existentă, dar în loc s-o pui în paralel, p legi în serie, iar punctul de înseriere va deveni priza mediană.Începutul noii înfăşurări se leagă la sfârşitul primeia, pentru o fazare corectă.Ai nevoie însă de doar două diode care să reziste curentului cerut, nu mai poţi să foloseşti puntea existentă.Are însă avantajul că poţi folosi un radiator comun pentru cele două diode, pentru asta trebuie doar ca ele să fie de acelaşi tip şi capsulă cu filet, ori ambele cu anodul la filet, ori ambele cu catodul la filet. Editat Iunie 10, 2020 de validae Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 10, 2020 Partajează Postat Iunie 10, 2020 6 hours ago, cornel c said: Marian, redresarea e cu punte nu cu priza mediana. Nu se poate modifica? Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 10, 2020 Partajează Postat Iunie 10, 2020 (editat) 1 oră în urmă, validae a spus: ... nu mai poţi să foloseşti puntea existentă. ... Se poate, daca diodele din punte au tensiunea inversa suficient de mare si rezista la curentul cerut. Ce tip e puntea? În montajul cu priza mediana, tensiunea inversa de vârf pe diode este dubla fata de montajul în punte (sunt doua înfasurari identice înseriate), curentul prin diode e acelasi. @cornel c La ce folositi transformatorul? Redresor pentru încarcat baterii auto? Editat Iunie 10, 2020 de franzm Link spre comentariu
validae Postat Iunie 10, 2020 Partajează Postat Iunie 10, 2020 Am scris că nu poate folosi puntea monolitică dublă alternanţă pentru transformatorul cu priză mediană în condiţiile de faţă.Se poate numai dacă utilizatorul are nevoie de o sursă simetrică, de genul +14V /- 14V. Din ce a descris până acum, nu e vorba de aşa ceva....deci puntea cu patru diode monolitică nu mai poate fi folosită, diodele fiind conectate intern. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 10, 2020 Partajează Postat Iunie 10, 2020 Sigur ca poate. Se folosesc doar 2 din diodele puntii, pinii de AC se leaga la capetele secundarelor, iar plusul puntii da plusul de iesire. Simplu... Link spre comentariu
validae Postat Iunie 10, 2020 Partajează Postat Iunie 10, 2020 Da, scuze că m-am grăbit, mi se părea că se închid curenţi prin celelalte două nefolosite....se poate folosi puntea existentă, cu condiţia să aibă tensiunea inversă cel puţin dublă faţă de cea redresată. Link spre comentariu
cornel c Postat Iunie 10, 2020 Partajează Postat Iunie 10, 2020 Am zis in ultimul post ca e redresor auto. Nu vreau sa folosesc redresarea cu priza mediana pntru ca mi-am facut deja puntea din 4diode RA 120R si chiar imi place cum a iesit si apoi,cel mai important, traful nu are doar o infasurare secundara ci are prize din V in V de la 14V pina la 18V. Diodele rezista si la montajul cu priza mediana, dar nu mai modific placuta. Decit sa ma joc cu alte diode si alte radiatoare, mai bine rebobinez secundarul. 30-40spire nu e mult. Azi termin cutia si fac legaturile, dupa care probe. I-am pus un comutator cu 5pozitii de 25A. Mai am nevoie doar de crocodili. Daca primarul va consuma max.1,9A , e suficienta o siguranta de 2A pe primar? daca nu, de cit sa fie? Multumesc inca o data. Am vrut sa pun poze cu puntea, dar sunt prea mari, de 8Mb fiecare. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 10, 2020 Partajează Postat Iunie 10, 2020 Ca o nota personala, cea mai simpla si eficienta varianta este folosirea unei diode duble recuperate din surse ATX, chiar si cea de pe 5V ( in capsule mai mare ) are de regula o tensiune inversa suficient de mare, iar randamentul este suficient de bun incat dioda sa nu aiba nevoie de radiator. Link spre comentariu
cornel c Postat Iunie 10, 2020 Partajează Postat Iunie 10, 2020 Acum 10 ore, BRANCA a spus: Ce calcule nu ies?Traful asigura curentul urmarit.Sau doresti ca si tensiunea sa nu scada,in sarcina,sub o anumita valoare.In cazul asta bobinezi cu sarma 2x1,2mm un nr mai mare de spire,comparativ cu nr spire 1,4.Incarci traful la sarcina impusa de 6-7A si,functie de tensiunea urmarita,mai reduci din spire."Ochiometric" as zice sa pleci de la 18V tensiune in gol. Asa ma gandeam si eu sa fac.De asta mi-a placut traful asta, ca are prize din volt in volt. Link spre comentariu
flomar60 Postat Iunie 10, 2020 Partajează Postat Iunie 10, 2020 Siguranta de 2A e prea mica... 2,5A s-ar potrivi acolo... Link spre comentariu
subsemnatul2012 Postat Iunie 28, 2020 Partajează Postat Iunie 28, 2020 (editat) Sal! Imi poate spune si mie cineva ce fel de transformator este?Ms! Editat Iunie 28, 2020 de subsemnatul2012 Link spre comentariu
valivoi Postat Iunie 28, 2020 Partajează Postat Iunie 28, 2020 Doar dupa poza lui slaba speranta sa va poata spune cineva ce fel de transformator este.Masurati rezistenta fiecarei infasurari,cea cu rezistenta cea mai mare o alimentati la tensiune si masurati ce tensiune scoate pe celelalte infasurari.In mod normal ar trebui ca primarul transformatorului sa bie bobinat primul langa miez. Link spre comentariu
subsemnatul2012 Postat Iunie 28, 2020 Partajează Postat Iunie 28, 2020 (editat) Si care ar fi tensiunea la care sa il alimentez? Editat Iunie 28, 2020 de subsemnatul2012 Link spre comentariu
valivoi Postat Iunie 28, 2020 Partajează Postat Iunie 28, 2020 Puteti sa il alimentati si la 24vAC sa masurati proportional ,in caz de e ridicator de tensiune sa nu va expuneti riscului de electrocutare. In caz ca da semne de bazait pronuntat sau semne de incalzire il decuplati imediat Link spre comentariu
validae Postat Iunie 28, 2020 Partajează Postat Iunie 28, 2020 Era bine să fi măsurat pachetul de tole (grosime pachet, înălţime tolă, lăţime tola exterioară bobinei) astfel încât să putem deduce ce tip de tolă şi ce secţiune are.Că degeaba afli că e de reţea, dacă nu ştii ce putere maximă poate duce... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum