Vizitator Postat Aprilie 29, 2020 Partajează Postat Aprilie 29, 2020 Acum 31 minute, UDAR a spus: De exemplu dacă ai avut înainte 24V cu 3A ( cifre la întâmplare ) nu poți obține 12V cu 6A , probabil nici măcar 18V cu 4A . Poate 18V cu 3.5A cel mult . ... am învățat chestiile aste înainte de internet . la exemplul asta nici macar nu se poate comenta ceva, se poate incerca, cine vrea sa bage 6A in sarma calculate pt 3A. Probabil ca rezultatele vor fi si mai probabile. Eu as licita ca se va arde primarul. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 29, 2020 Partajează Postat Aprilie 29, 2020 Nu primarul este cel suprasolicitat direct - dacă puterea absorbită din secundar este egală sau mai mică decât cea nominală curentul prin primar va fi egal sau mai mic cu cel nominal . În secundar în schimb curentul mai mare va determina încălzirea excesivă a acestuia . 1 Link spre comentariu
flomar60 Postat Aprilie 29, 2020 Partajează Postat Aprilie 29, 2020 Acel traf (din stanga, in poza mea) este a doua varianta cu care a fost echipat tv Sport....conductorul din secundar are 1mm diametru fara izolatie ...din tabele rezulta ca acel conductor la o densitate de curent de 4A/mmp suporta un curent de 3,15A.... Am masurat traful....la 230V in primar scoate 17,2V in secundar....rezistenta ohmica primara -59 ohmi si rezistenta ohmica secundara 0,6 ohmi....raport de transformare 13,37.... ....presupunem ca doreati un curent de 5A din acest traf... Sa facem niste calcule la modul ideal,ne raportam doar la tensiunea secundara in gol: -la acest curent aveam o cadere de tensiune pe bobinajul secundar de 5 x0,6 = 3V -adica o putere activa in secundar(presupunem o sarcina rezistiva) de(17,2-3) x 5 = 71W -pentru aceasta putere secundara aveam in primar aprox. 80W (la un randament de 0,9) -rezulta un curent primar de 80/230= 0,348A -la acest curent aparea o cadere de tensiune pe bobinajul primar de 59 x 0,348 = 20V aproximativ -aceasta tensiune se scadea din tensiunea in gol si ramaneau 210 V utili care prin raportul de transformare dadeau in secundar 15,7V -daca se scadeau si cei aprox 3V cadere de tensiune pe secundar mai ramaneau 12,7 V... -deci ,doar din calcule, au disparut aproape 5 V din tensiunea secundara in gol!... -pe masura ce secundarul se incalzea rezistenta interna a acestuia crestea ....motiv pentru care caderea de tensiune pe bobinajul secundar crestea....si valoarea tensiunii utile scadea....din acest motiv era nevoie ca traful sa fie lasat sa se raceasca... -nu aparea aceasta manifestare a trafului din cauza saturatiei miezului , ci doar din cauza caderilor mari de tensiune pe bobinajele trafului! 1 Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 29, 2020 Partajează Postat Aprilie 29, 2020 (editat) Ai dreptate @cocochannel! Editat Aprilie 29, 2020 de Thunderer Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 29, 2020 Partajează Postat Aprilie 29, 2020 nu stiu de ce ma bagi la mijloc. Ai tendinta sa generalizezi folosind exemple particulare. Nu poti trage 6A dintr-o sarma de 3A daca aia merge pe un avion. Daca merge pe la posturile alea de transformare care ne lasa fara curent la fiecare ploaie poti sa tragi si 12A, probabil. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 29, 2020 Partajează Postat Aprilie 29, 2020 (editat) Acum 2 ore, flomar60 a spus: Acel traf (din stanga, in poza mea) este a doua varianta cu care a fost echipat tv Sport....conductorul din secundar are 1mm diametru fara izolatie ...din tabele rezulta ca acel conductor la o densitate de curent de 4A/mmp suporta un curent de 3,15A.... Am masurat traful....la 230V in primar scoate 17,2V in secundar....rezistenta ohmica primara -59 ohmi si rezistenta ohmica secundara 0,6 ohmi....raport de transformare 13,37.... ....presupunem ca doreati un curent de 5A din acest traf... Poate fac o eroare, dar 0.6 ohmi la 77C ar da 0.8 ohmi si primarul la aceeasi temperatura 59x1.35=79.65 ohmi Am repetat rationamentul inlocuind doar cifrele. Citat Sa facem niste calcule la modul ideal,ne raportam doar la tensiunea secundara in gol: -la acest curent aveam o cadere de tensiune pe bobinajul secundar de 5 x0,8= 4V -adica o putere activa in secundar(presupunem o sarcina rezistiva) de(17,2-4) x 5 = 66W -pentru aceasta putere secundara aveam in primar aprox. 73.33W (la un randament de 0,9) -rezulta un curent primar de 73.33/230= 0,3188A -la acest curent aparea o cadere de tensiune pe bobinajul primar de 79.65 x 0,3188 = 25V aproximativ -aceasta tensiune se scadea din tensiunea in gol si ramaneau 205 V utili care prin raportul de transformare dadeau in secundar 15,33V -daca se scadeau si cei aprox 4V cadere de tensiune pe secundar mai ramaneau 11.33 V... -deci ,doar din calcule, au disparut aproape 6V din tensiunea secundara in gol!... -pe masura ce secundarul se incalzea rezistenta interna a acestuia crestea ....motiv pentru care caderea de tensiune pe bobinajul secundar crestea....si valoarea tensiunii utile scadea....din acest motiv era nevoie ca traful sa fie lasat sa se raceasca... -nu aparea aceasta manifestare a trafului din cauza saturatiei miezului , ci doar din cauza caderilor mari de tensiune pe bobinajele trafului! Tot respectul pt demonstratie, are sens totusi nu scade asa de mult la 77Celsius. 6V vs 5V Acum ori nu am calculat bine rezistenta la 77C, ori apare vreun fenomen de ambalare termica. Am zis 77C ca puteam sa tin mana. Editat Aprilie 29, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 29, 2020 Partajează Postat Aprilie 29, 2020 Acum 5 ore, cocochannel a spus: Eu astept teoria oficiala depre saturatie E suficient sa priviti un desen si sa recitati niste versuri: Eu, corentul cel indus Ma opun celui ce m-a produs. Incorect (se induce tensiune, nu curent), dar usor de tinut minte. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 29, 2020 Partajează Postat Aprilie 29, 2020 (editat) asta era din clasa a 6-a, dar nu mai stiu cu ce mana sau era cu tirbusonul sau desfacatorul de bere. bun link, sper sa nu fie desfiintat in 5 minute. Editat Aprilie 29, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 30, 2020 Partajează Postat Aprilie 30, 2020 De ce ar fi desfiintat? Link spre comentariu
informer Postat Aprilie 30, 2020 Partajează Postat Aprilie 30, 2020 Acum 7 ore, franzm a spus: Eu, corentul cel indus Ma opun celui ce m-a produs. "Eu, curentul cel indus, Totdeauna m-am opus, Celui care m-a produs. " Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 30, 2020 Partajează Postat Aprilie 30, 2020 La proiectarea transformatoarelor de retea, formula empirica P=Ct*S2 este aproape corecta. Constanta Ct depinde de mai multi factori, inclusiv de forma miezului. Este gresita folosirea constantei pentru tola "economica" la alte forme de tole. Constanta Ct creste cu lungimea relativa a liniei de flux magnetic. La aceeasi sectiune, constanta creste creste cu volumul miezului. Cine are o punga cu tole E si I poate sa faca de proba doua transformatoare cu aceeasi sectiune S, unul E + I si unul E + E. Se va constata ca al doilea are o putere aproape dubla fata de primul. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Aprilie 30, 2020 Partajează Postat Aprilie 30, 2020 Cum vine asta? pai daca e constanta... e constanta, adica are aceeasi valoare. Daca valoarea ei se schimba din cauza unor factori(cati ori fi ei la numar) inseamna ca nu e constanta. Deci formula nu are temei. Link spre comentariu
flomar60 Postat Aprilie 30, 2020 Partajează Postat Aprilie 30, 2020 Acum 11 minute, puriu a spus: Cine are o punga cu tole E si I poate sa faca de proba doua transformatoare cu aceeasi sectiune S, unul E + I si unul E + E. Se va constata ca al doilea are o putere aproape dubla fata de primul. De acord, cu urmatorul amendament: elementul principal care permite cresterea puterii este fereastra de bobinaj mult mai generoasa! Daca din calcul mi-au iesit 600 spire pentru primar, pentru un miez clasic E+I, nu-mi pot permite un diametru mai mare de 0,7mm pentru conductorul de bobinaj ...dar,la o fereastra de bobinaj aproape dubla, imi pot permite sa folosesc un diametru de 0,9-1mm la acelasi nr. de spire! Acest lucru permite sa cresc curentul din primar fara sa cresc caderea de tensiune pe respectivul bobinaj si, astfel pot transfera mai multa putere secundarului.... acum sunt pe telefon dar - prin 2013-am construit asa ceva pe toleE14.... pe seara incerc sa pun ceva poze.... Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 30, 2020 Partajează Postat Aprilie 30, 2020 La E+E nu se pune acelasi nr de spire ca la E+I. Dar explicatia cu cresterea puterii este corecta. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 30, 2020 Partajează Postat Aprilie 30, 2020 (editat) Acum 12 minute, miticamy a spus: La E+E nu se pune acelasi nr de spire ca la E+I. Dar explicatia cu cresterea puterii este corecta. De ce ? Secțiunea miezului e aceeași . Editat Aprilie 30, 2020 de UDAR 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum