Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Orice tolă destinata miezurilor de traf trebuie sa fie izolata... cu hârtie, cu email, cu oxid, cu carlit.... cel putin eu asa știu!... faptul ca se utilizeaza metoda fixării  miezului prin sudura ține-dupa parerea mea! - de calcule economice... oricum, pierderile la un miez sudat sunt mai mari decat la unul normal... 

Link spre comentariu

M-am jucat cu niste transformatoare, cu tolele sudate, si am observat urmatoarele:

1-am taiat, la un transformator cuptor cu microunde, sudurile din dreptui I-urilor (avea 4 suduri). Am pus I-urile peste E-uri, le-am strans bine si am masurat un curent de mers in gol, mult mai mare (cu 50% )-am tras de concluzie ca miezul incepea sa se satureze;

2-am modificat secundarul unui transformator de 400VA (2 suduri, in dreptul I-urilor), de la un amplif. Am curatat suprafetele de contact E+I, am sudat transformatorul cu electrod supertit de 2,5mm si am constatat ca, Io era mai mare-cred ca materialul de sudura este ceva special;

3-am un transformator, nemtesc, de aprox. 40VA, sudat, care are Io=30mA-zic eu normal pt. ac. putere.

Parerea mea este ca acele suduri, au si rolul unei mici sarcini, care nu permite miezului sa se saturezu, deci se poate lua in calcul un B mare, care inseamna economie de Fe si Cu. 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

O problema practica :

recent am cumparat (OLX) un amplif pe tuburi TECHNOSIM ,T16 ,cred ca este predecesorul IOR ,are tuburi 6H8C ,6H9C ,2x6L6 ,si un tub redresor.

Are transformator de alimentare la 110 V cu tole M si spatiu suficient pt bobinarea la o infasurare  pe exterior ( nu vreau sa rebobinez toate infasurarile ,prea multe infasurari ,diametre de fir )ca sa se ajunga la 230V .Cate spire sa pun  ?

Are sectiunea de 3.25 x 3.25 cm

Alimentata infasurarea primara la 220 ,secundarul de 6.3  scoate 14V 

Cu toate ca a fost construit pt 110V pe carcasa la iesirea firelor scrie la primar 120V

Primarul alimentat la 220V scoate pe 5 spire bobinate de mine 2.14V

Cate spire sa pun in primar ca sa am 6.5-6.6 V pt filament ?

Mie mi-au iesit 550 spire ,  nu stiu daca e bine .

Link spre comentariu

"Nu este ok sa tot alimentezi cu 230Vca o infasurare dimensionata pentru 110Vca." da asa este , dar am facut doar pt masuratoare , si timpul alocat a fost cam de 6 secunde.

Am adaugat cele 550 spire ,am lasat 2 prize , sper sa nu trebuiasca sa adaug..... :( 

Mai erau 2 infasurari care alimentau becul de la proiectorul cinematografic , erau cam pirlite , oricum am nevoie de spatiu , am avut sarma mai groasa decat necesar pt extindere primar.Mai pun o infasurare de 6.3 cu priza mediana la 3.15 ce vine la masa , este bun pt alimentat tubul preamp , scoate din brum.

Link spre comentariu

Sarma necesara pentru cele 550 spire suplimentare trebui sa fie maxim la fel de groasa cum este cea din primarul existent.

Spun "maxim" pentru ca primarul dimensionat pentru 110 are sarma mai groasa decat ar fi necesar pentru unul la 230 ( curentul in primar la 110 e mai mare decat la 230 pentru aceeasi putere ).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...
  • 4 luni mai târziu...

Buna ziua,

Am de adaugat cativa volti la un transformatror toroidal. Mai exact 6V peste cei 18 pe care ii are deja.   La infasurarea spirelor suplimentare trebuie sa ocup intreaga circumferinta a transformatorului toroidal sau le pot infasura spira langa spira ocupand cca. o treime din intreg? 

Nu vreau sa desfac izolatia trafului , sa fac o inaditura si sa continui cu numarul de spire cu toate ca ar fi si asta o solutie. 

Link spre comentariu

M-am incumetat si am desfacut izolatia.

Am numarat spirele si am impartit la tensiunea masurata rezultand 8 spire per volt (un calcul economic, cred).  Sarma cu care este bobinat e cam groasa, peste 1mm, n-am stat s-o masor , o sa incerc sa bobinez cu doua de 0,8 ca altfel nu se aseaza cum trebuie. Cu cat e mai groasa  nu se muleaza pe tor ,oricat de tare tragi de ea.

Pentru un maxim de 2A cred ca este mai mult decat suficient.

Link spre comentariu

L-am bobinat prevazand doua prize de + - 2V fata de tensiunea dorita. Pare ca totul este in regula.

Am gasit cateva spire de miez de la un toroidal mai vechi si veau sa le pun ca si ecran electromagnetic la noul traf, de jur imprejur.  Ecranul asta trebuie conectat la impamantare sau poate fi lasat asa pur si simplu?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări