Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Da, e corecta schema si functionala!

Va sugerez insa altceva....cu ceva timp in urma am conceput 2 scheme care permit comutarea prizelor unui traf in sarcina....schemele fac si soft-start ,automat la prima si ,printr-un buton la a 2-a...

...va prezint respectivele scheme pentru ca pot fi adaptate la traful dvs....din ce motiv-comutatorul de trepte,cel cu 8 pozitii,trebuie sa fie solid ,sa suporte cel putin 8A in sarcina ....si apoi,la fiecare comutare se intrerupe tensiunea...schemele mele permit utilizarea unor comutatoare de curenti mici ,rolul contactului de forta fiind preluat de contactul unui releu iar tensiunea nu se intrerupe...

As sugera ,totusi,ca toata discutia noastra sa fie scoasa din acest topic si infiintat unul nou cu titlu adecvat...poate colegul Marian ne ajuta!

Untiled 4.png

Untiled 5.png

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Cu racire fortata puteti avea aprox. 650W in secundar....este un semn de intrebare daca va incapea conductorul de bobinaj in fereastra...dar asta nu puteti afla decat dvs atunci cand veti face calculul concret....

PS. Nu stiu ce tola poate fi dar ma duce cu gandul la trafurile rusesti de alimentare care echipau televizoarele Rubin 102...astea aveau dimensiuni atipice....

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Calculul transformatorului meu:  latime tola 0,032m, grosime pachet tole 0,065m, latime fereastra 32mm, inaltime fereastra 85mm.  Sectiune bruta 0,00208m2, sectiune neta 0,0019552m2           

B=1,2T N0=1/4,44xfxSxB= 1/4,44x50x0,0019552x1,2=1/0,52086528=1,91988    N1=461   N2=484   85-3 . Pereti carcasa 79mm,  latime bobina primar 39mm, latime bobina secundar 40mm,   sarma 1,0(1,087)    39mm/1,087=35spire /strat>>>32 spire/strat   461/32=14,4straturi>>>15 straturix1,087=16,305+20straturi prespan 0,25mm+2mm peretele carcasei+0,5mm, joc de asamblare tole=23,805mm/32mm=0,74            40mm/1,087=36spire/strat>>>33spire/strat  484/33=14,66straturi>>>15straturix1,087=16,305+20straturi prespan 0,25mm+2mm peretele carcasei+0,5mm joc de asamblare tole=23,805mm/32mm=0,74.S-ar parea ca de nu am gresit, asta ar fi calculul.La o densitate de 3A/mm2 rezulta 566VA.

Editat de validae
Mai pune și virgule, că nu mai înțelege nimeni nimic din text...
Link spre comentariu

Staaati putin!...de ce sa puneti intre straturile de bobinaj prespan de 0,25mm grosime??! ...este exagerat de mult!...o izolatie de maximum 0,1mm intre straturi este absolut suficienta!... cu acel prespan consumati inutil spatiu din fereastra de bobinaj...prespanul de 0,25 se foloseste intre bobine distincte sau la izolatia finala...

La primar -461 sp- veti avea 14 izolatii de 0,1 plus o izolatie de 0,25 => 16,305 (bobinajul) + 1,65 (izolatia) + 2,5 (caracasa si joc de asamblare) = 20,455mm...si ramane mult spatiu nefolosit!

Luam conductor de bobinaj de 1,1mm fara izolatie respectiv 1,2mm cu izolatie (am rotunjit pentru usurinta calculelor!)...si atunci veti avea 32,5 sp pe strat -adica 30 sp!- si 15,36 respectiv 16 straturi de bobinaj ....care fac 19,2 + 1,65 + 2,5 = 23,35 mm...adica 0,73 factor de umplere!... absolut corect!

La acest diametru veti avea -la 3A/mmp un curent de aprox. 3A...asta inseamna 690VA in primar...parca mai bine ca in calculul dvs!

Daca va simtiti in stare ,puteti face calculul si pentru conductorul de 1,2mm (adica 1,3 cu izolatie)....cu un bobinaj ingrijit si daca se foloseste conductor de 1,3mm cu izolatie se poate depasi o putere aparenta de 800VA!...la un randament de 0,9 dispuneti in secundar de cel putin 700W!...parca se apropie de dorintele dvs!

Tine doar de indemanarea dvs ca sa realizati un bobinaj cat mai ingrijit si 'asezat'...personal - daca as fi construit eu carcasa si l-as fi bobinat eu- cred ca puteam obtine fara probleme 800W in secundar....

Spor!

PS. Mai puneti si dvs ceva semne de punctuatie/separatie!...greu de inteles cand scrieti asa 'legat'....

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns ,initial calculul a fost pe sarma de 1,2(1,3),dar am considerat ca as depasi gradul de incarcare,am ales prespan de 0,25mm pentru ca fiind sama groasa ''coama''sarmei ar fi ''alunecat''pe coama sarmei din stratul anterior si nu s-ar mai realizat asezarea perfecta spira langa spira.

Link spre comentariu

Pai nu asa se 'prelucreaza' izolatia care se pune intre straturi!....presupunem ca veti folosi hartie (prespan) subtire de 0,1mm sau chiar mai subtire...se taie hartia cu 5mm mai lata decat stratul de bobinaj...apoi ,cu o foarfeca, se franjureaza lateralele pe o latime de aprox. 3mm de o parte si de alta a benzii de hartie pe toata lungimea...astfel hartia se 'muleaza' pe stratul de bobinaj si se ridica putin langa capacele carcasei iar spirele urmatorului strat nu se vor 'atinge' de stratul inferior...trebuie sa tineti cont de un lucru-hartia izolatoare se 'muleaza' pe spirele de sub hartie astfel incat latimea totala a hartiei se reduce...ca si cum ai copia o parte din circumferinta fiecarei spire din stratul inferior de bobinaj...si,cu toate ca noi am taiat hartia mai lata ,putem avea surpriza ca-la ultimele spire ale stratului sa nu mai ajunga hartia!...din acest motiv ,la primele 2-3 straturi de bobinaj s-ar putea sa intampinati aceste probleme ,pana cand veti capata experienta si veti taia hartia cu latimea necesara....puteti aplica un artificiu-cand se termina un strat de bobinaj spirele de inceput ale noului strat (2-3 spire)se pot bobina fara probleme fara sa existe hartie intre ele...adica se deplaseaza hartia franjurata spre capatul final al noului strat pentru ca acolo este diferenta maxima de potential intre cele 2 straturi ,astfel ca spirele finale ale stratului in curs de bobinat sa prinda hartia intre ele si spirele stratului inferior....sper ca am scris suficient de explicit si pe intelesul dvs...adevarul este ca este nevoie de experienta ca sa rezulte o lucrare de calitate dar...experienta se castiga lucrand!...spor!

Link spre comentariu

Atentie, deoarece sirma este groasa, bobinajul poate face "burta".

De aceea trebuie intinsa cu o forta corespunzatoare, pentru ca primul bobinaj sa nu ocupe prea mult spatiu.

Eu cred ca puterea maxima ce se poate obtine in cutie neventilata este de 400W, dar daca impregnati profesional transformatorul,

utilizati sirma rezistenta la 200 grade si materiale izolante mai rezistente la temperatura,  puteti obtine o putere mai mare.

@gsabac

Link spre comentariu

Bobinarea primarului langa secundar, ca la transformatoarele de sudura, conduce la o curba cazatoare a transformatorului.

Eu as bobina secundarul peste primar. O izolatie buna intre ele si un ecran, sunt arhisuficiente. In plus, se mareste sectiunea utila de bobinaj, cu posibilitatea maririi puterii obtinute.

Racirea fortata, poate mari puterea transformatorului cu pana la 30% (depinde de fluxul de aer vehiculat, geometria transformatorului, etc).

Editat de vera
Link spre comentariu
17 hours ago, gsabac said:

... puterea maxima ce se poate obtine in cutie neventilata este de 400W. ...

Conform standardelor existente, puterea maxima ce se obtine pe transformatoare E+I fara racire fortata, este de 630 VA. Daca transformatorul este dimensionat corespunzator si sunt utilizate materiale de buna calitate, aceasta putere se poate duce catre 700... 800 VA.

59 minutes ago, vera said:

Bobinarea primarului langa secundar, ca la transformatoarele de sudura, conduce la o curba cazatoare a transformatorului. ...

Exact asta se cere unui trasformator cu rol de izolare.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări