Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Acum 22 minute, marian a spus:

Curentul care circula prin infasurarea primara in gol este dominat de componenta reactiva a impedantei primarului ( adica de inductanta ), pierderile pe rezistenta ohmica a primarului datorate acestui curent sunt prea mici ca sa conteze.

Sunt 428 de pagini ale acestui subiect maraton, 428 de pagini in care s-a tot vorbit despre functionarea trafului, din pacate inca sunt destui care n-au inteles esentialul ci mai degraba parti scoase din context. E drept ca un subiect atat de lung este descurajant de citit, e drept ca exista si destula maculatura prin el, dar exista si informatie importanta repetata aproape obsesiv.

Cand aplici tensiune la bornele unui traf, apare o forta magnetica in miez numita inductie, cand variezi ( periodic sau nu ) tensiunea la bornele trafului, variezi si acea inductie, si variind acea inductie produci pierderi in miez datorate rezistentei sale la schimbarea directiei campului magnetic ( cred ca asta ar fi cel mai simplu mod de a privi lucrurile ), si pierderile astea domina om mod copios incalzirea trafului in gol. Pierderile semnificative in sarma apar abea dupa ce sarcina din secundar este si ea semnificativa.

Da,intradevar ,m-am cam ''hazardat'' in legatura cu incalzirea trafurilor. Asa se intimpla, cind afirmi ceva, fara sa stii exact, cum stau de fapt lucrurile. Din patanii invata omu'!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Un transformator se poate incalzi la mersul in gol, de obicei datorita incalzirii miezului, in functie de cum a fost proiectat si realizat. Un transformator cu un numar de spire  pe volt calculat catre zona riscanta, are o inductie in miez mare, care determina pierderi mari prin acesta.

Link spre comentariu

Un transformator se poate incalzi fara sa fie alimentat. Vara trecuta, am vopsit unul in negru, l-am pus la uscat (in soare) si l-am uitat acolo. Dupa vreo ora, se incalzise la peste 80 gradeC.

Se poate incalzi in gol daca tolele si/dacă sistemul de prindere fac scurtcircuit.

Link spre comentariu

Vin cu o intrebare aparent stupida despre factorul de putere al transformatoarelor.

Este normal ca  la un trafo mic "de sonoerie 5-8V" factorul de putere indicat de o priza contor sa fie de 0.2? La un trasformator separator de 230V factorul de putere indicat este de 0.8.

Ambele masuratori au fost efectuate fara sarcina in secundarul transformatorului. Consumul in gol al transformatorului de sonerie este de 24.7mA x 240V (aseara) x cos phi (necunoscut sa zicem) = 6VA (cam mult in gol) sau 1.2W pentru cosphi 0.2 ?!

Link spre comentariu

Transformatoarele de sonerie erau facute sa functioneze 24/24h si erau calculate pt. un consum mic in gol.

Cele vechi, cu carcasa din ebonita, aveau peste 5000sp/0,1mm in primar, iar cele cu carcasa de plastic vreo 3500sp/0,1mm. Ambele aveau curentul de mers in gol de aprox. 15 mA. Curentul de mers in gol, mai mare, se poate datora faptului ca tolele au bavuri si/sau sunt stranse f tare (cu suruburi de 3 mm, neizolate) si nu in ultimul rand, cateva spire in scurtcircuit (in primar nu exista izolatie intre straturi).

Factorul de putere la transformatoarele de putere mica este mic, mai ales la ac. tip de transformator si in gol. Masoara-l in sarcina, la curentul nominal de 0,5A.

Editat de vera
Link spre comentariu

Tolele cam au bavuri, sunt usor ruginite si sunt stranse cu suruburi de 3mm. Eram nelamurit de ce contorul da asa dar acum oarecum m-am lamurit.

El a functionat si inca functioneaza de multi ani cu un consum foarte mic in secundar <20mA (alimenta doua LED-uri albe).

Multumesc pentru raspuns.

Link spre comentariu
11 hours ago, Stefan Nicolae said:

Vin cu o intrebare aparent stupida despre factorul de putere al transformatoarelor ...

Nu este de loc o intrebare stupida. Ba chiar este o intrebare buna. Intr-unul dintre mesajele private pe care le-am avut cu flomar, am abordat acest subiect. In esenta este vorba de domeniul real de masura al acelui Wattmetru. Daca este unul dintre cele foarte ieftine, spre exemplu 45... 50 lei/buc, atunci domeniul masurabil este cuprins (conform precizarilor tehnice ale producatorilor) intre 5W si putin peste 3kW. In realitate, eu cred ca domeniul este chiar mai restrans catre limita inferioara. Probabil ca o putere sub 10 W trebuie privita cu multa circumspectie. Din cursurile de AEM se stie ca eroarea de masurare a unui aparat de masura, este minima (sau in cel mai rau caz acceptabila) pentru jumatatea superioara a domeniului de masura. Astfel stand lucrurile, cele mai precise masuratori de putere cu acel dispozitiv se situeaza intre 1,5 si 3 kW. Catre limita inferioara a domeniului de masura, erorile devin la un moment dat mari, sau chiar inacceptabile. Foarte probabil, sub 10 W, eroarea poate depasi cu mult valoarea de 100% si incepe sa creasca exponential cu fiecare watt catre zero. Asadar raspunsul este acela ca masuratoarea care s-a facut cu acel dispozitiv este irelevanta. Pentru a putea face o masuratoare relevanta, ar trebui un wattmetru cu  limita superioara a domeniului de masura, de cel mult 10 W. Consumul in gol al transformatorului de 5 VA, in conformitate cu indicatiile tehnice ale producatorului este de 1,35 W.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da, wattmetrul este unul de 50 lei dar daca dvs. (fisa tehnica) spuneti ca in gol transformatorul consum 1.35W atunci priza masora binisor. Curentul de 24.7mA din prima si tensiunea retelei de ~240V au fost masurat cu un multimetru TRMS, asa ca 1.35W (teoretic) / 5.93VA (practic) = 0.227 (cos φ) iar priza oricum afiseaza valorile doar cu o zecimala.

Link spre comentariu

Probabil ca este un caz fericit. Din cate stiu eu, flomar masoara puterile in gol ale transformatoarelor realizate de el cu un wattmetru asemanator. In cazul unui anumit transformator, el a masurat ceva mai putin de 5 W, in timp ce producatorul "Electrotehnica" indica pentru un produs similar, pierderi in gol de aproximativ 12 W. Eu i-am analizat foarte atent masuratorile, deoarece am folosit anumite masuratori facute de el in articolele publicate de mine. Intr-o alta ordine de idei, un factor de putere de 0,2 masurat in gol in primarul unui transformator, este unul apropiat de normal. Nu trebuie confundat acest factor cu cel masurat in secundar la sarcina nominala si care trebuie sa depaseasca de regula valoarea de 0,85 in timp ce factorul de putere masurat in primar la aceeasi putere, trebuie sa se situieze in jurul valorii de 0,8.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Este vorba de priza asta:http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/priza-contor-consum-energie-hg01em-p-5320....                                                                                     D-l Olaru are dreptate,sub 15-20W ,eroarea este foarte mare....si,in special la mersul in gol,curentul are o forma foarte diferita de sinusoida-lucru care contribue la cresterea erorilor....

Link spre comentariu
12 hours ago, Stefan Nicolae said:

Vin cu o intrebare aparent stupida despre factorul de putere al transformatoarelor.

Este normal ca  la un trafo mic "de sonoerie 5-8V" factorul de putere indicat de o priza contor sa fie de 0.2? La un trasformator separator de 230V factorul de putere indicat este de 0.8.

Ambele masuratori au fost efectuate fara sarcina in secundarul transformatorului. Consumul in gol al transformatorului de sonerie este de 24.7mA x 240V (aseara) x cos phi (necunoscut sa zicem) = 6VA (cam mult in gol) sau 1.2W pentru cosphi 0.2 ?!

Dar traful separator cat are curentul de mers in gol? Mie mi se pare la acesta cos fi mare, ar fi trebuit sa fie tot mic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări