Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Vizitator Canal Roman

Gata am prins curaj si am masurat iesirea cu rezistenta pe curent alternativ(ACV)pe domeniul de 750v am setat ,respevtiv 1000v asa fiind aparatul meu de masura.Valoarea e de 015v le domendiu 750v, defapt 15volti curent alternativ.la fel trebuie procedat si pentru celelalte doua fire ramase tot pe CA?

15v pe o iesire si 19v pe a doua iesire.Pot folosi acest transformator de exemplu pentru a alimenta o bormasina electrica care in trecut o foloseam cu acumulatorul ei NI-Cd?se poate lega in paralel doua cate doua fire de pe secundar ca sa scot 34v CA?

Link spre comentariu

Nu ai nicio șansă să miști o bormașină cu acumulatori cu acel traf. Eu am încercat cu traf mult mai puternic și deabia se rotea.O bormașină cu acumulatori poate consuma ușor 3-4A.... o alternativă ar fi s-o alimentezi dintr-o baterie auto, cu două fire groase de maxim 3-4 metri.Și cu mare atenție la polaritate, că bormașinile astea au regulator de turație electronic și-l poți arde rapid dacă îl alimentezi invers.

Link spre comentariu
Vizitator Canal Roman

Eu am reusit sa lucrez cu aceasta bormasina cu un alimentator de laptop vechi 19V 4.74A,apasand butonul bormasinei si invartind de rotorul bormasinei am reusit sa imi fac treaba cateva gauri.Problema e ca gaurile le am facut in timp ce burghiul se rotea...Am inteles cum e situatia acum.

https://imgur.com/gallery/R3Q5m

Acum cum fac sa scot 34v din transformatul asta?Pot sa leg doua cate doua fire din cele 4 iesiri daca pe o iesire am 15v si pe a doua iesire 19v.

Link spre comentariu

Se poarte, daca secundarele se leaga in serie si in faza. Se leaga in serie si se masoara tensiunea. Daca este 34 V, e bine. Daca este 4 V, se inverseaza capetele unuia dintre secundare. Daca secundarele au fire de grosimi diferite, curentul maxim va depinde de grosimea cea mai mica.

Bormasina se poate alimenta foarte bine dintr-un transformator capabil cu redresor. Eu am folosit un transformator de intrare de la un UPS mort. Miezul are 17 cm2, iar secundarul are priza la mijloc. Am pus doua diode de 25 A la capete si masa la priza. Masina consuma peste 20 A la cuplu maxim. Transformatorul sta legat permanent la retea si functioneaza rece.

Link spre comentariu
Vizitator Canal Roman

Cel de laptop sa descurcat si ma multumit,dar ma gandeam sa folosesc transformatorul cu cele patru iesiri pentru a alimenta bormasina.Oricum nu stiu la ce il pot folosi cel cu 4 iesiri

Link spre comentariu

Dacă înseriezi cele două înfășurări, vei obține circa 34V, dar curentul va fi limitat de cel suportat de sârma cea mai subțire, plus că ai pierderi prin rezistența ohmică, deci vei putea cere mai puțin decât de la cea de 15V singură. Dat fiind că nu cunoaștem alte date decât cele referitoare la secundarul de 15V, repet, pe acela îl poți folosi la alimentarea (de probă) a unor casetofoane auto, după ce-i adaugi o punte de 5A măcar și un condensator de filtaj de 2000uF/25V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări