Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Colegul @franzm ( căruia îi cer scuze că vorbesc în numele lui ) sugerează să înseriezi cele două secundare de la fiecare transformator și să faci o redresare dublă alternanță cu priză mediană . Vei obține deci două surse de circa +/- 70Vcc . Astea le pui apoi în paralel ( + cu +, etc ) .

O altă variantă este să faci câte o redresare cu priză mediană și două diode pe fiecare transformator . Obții astfel doar 70V dar la curent dublu . Apoi înseriezi cele două surse . Această ultimă variantă este mai economică - folosește doar patru diode de toate ( două diode duble de obicei ) fașă de prima care folosește două punți deci 8 diode . De asemenea căderea de tensiune e este mai mică în al doilea caz ( o joncțiune în loc de două ) . Aceste diferențe sunt însă minore deci cele două variante sunt aproape echivalente .

PS În ambele variante trebuie să faci înserierea corectă a secundarelor ( început cu sfârșit )

Editat de UDAR
Link spre comentariu

E corect dar nu asta a sugerat @franzm.

post-176515-0-25440200-1507753560_thumb.jpg

Faci asta la ambele transformatoare și legi sursele astfel obținute în paralel . Adaugi desigur condensatori electrolitici pentru filtraj.

Sau așa :

post-176515-0-69045300-1507753923_thumb.jpg

și legi sursele astfel obținute în serie.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Revin cu informatii, ca asa e frumos dupa ce ai fost ajutat.

Am depistat inceputurile si sfarsiturile infasurarilor. Am legat doua inceputuri(sau sfarsituri) si am masurat in celelalte doua capete tensiunea. Am masurat cu doua aparate diferite de precizii diferite. Rezultatul a fost 13mV si 20mV.

E clar ca nu le pot lega in paralel decat dupa redresare si filtrare.

Va multumesc.

Link spre comentariu

In funcție de aparat, 10mV-20mV poate sa însemne ceva neglijabil (ex zgomot propriu al aparatului comparabil ca valoare) sau poate într-adevăr sa fie perfect real ca valoare (multimetru cu zgomot infim comparativ cu valoarea măsurată) și atunci nu pot fi puse în paralel.

Indicat ar fi un milivoltmetru de curent alternativ sau se mai poate măsura curentul printr-un din secundare după punerea în paralel, sau variatia curentul tras din rețea la conectarea în paralel a secundarelor.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

La circa 10mV și eu înclin să cred că se pot lega în paralel. Totuși e bine de măsurat curentul așa cum a sugerat mai sus colegul @iop95 pentru că nu știm cât din tensiunea aia e reală și cît e eroare . 10 mV cu , să zicem, 2 x 50mΩ rezistențele secundarelor dă 0,1A care poate fi acceptat.

Link spre comentariu

Sper ca ai folosit ampermetre de curent alternativ.

Cit are rezolutie cel mai sensibil ampermetru? Daca cel putin unul din ele are o rezolutie de 1mAac sau mai buna si nu ai reusit sa masori mai mult de 0mA atunci banuiesc ca nu constituie nici o problema ca le legi direct in paralel.

Cel mai bine verifici si cu cit creste curentul consumat din retea dupa ce legi secundarele in paralel.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări