Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Același număr de spire/Volt care rezultă din numărarea spirelor bobinajului original, deci 6 spire/Volt. Materialul tolelor acestuia permite o încărcare magnetică mai mare decât tolele obișnuite.De aceea au folosit un număr de spire/Volt mai mic...

Link spre comentariu

Ns=110sp/18,4V=5,978sp/V

Presupunand randamentul=95%, Np=Ns/1,05=5,978sp/V :1,05=5,6936sp/V

Daca tolele au grosimea de 0,5mm si izolatie cu oxid, atunci S=0,95 x 2,6 x 2,3=5,68cmp si

B=100000000/4,44fSNp=100000000/4,44 x 5,68 x 5,6936=13929Gs (k=32,34)

Tolele transformatorului sus mentionat, sunt de calitate f buna.

Editat de vera
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Buna ziua,am realizat trafo,calculat la 6 sp/v,a iesit perfect

1080 sp cu sarma de 0,2 mm,2x81sp cu 0,3mm si 37sp cu 0,8mm.

Rezultatele asteptate 180v,2x13,59v si 6,39v.Vreau sa alimentez

un osciloscop,mi-a placut ca este foarte bine ecranat:in jurul

tolelor cu permaloy de 4 ori invelit inainte de jugul de prindere

din fier,iar bobinajul pe exterior cu permaloy si cupru banda.

Dupa punerea in sarcina am sa mai postez...

Link spre comentariu

Buna ziua,

Am si eu cateva nelamuriri legate de un toroidal 1000VA(230V primar, 2x50V cu 10A secundar)

1. Ce se intampla daca mai aplic peste secundarul existent doua infasurari pentru 2x12V 1A?

2. Secundarul de 50V este bobinat intr-un sens pe care nu-l stiu. Ce se intampla daca bobinez secundarul meu de 2x12V in celalalt sens?

3. Pot bobina deodata(in paralel) cele 2 infasurari? Punctul median va fi sfarsitul unei infasurari cu inceputul celei de-a doua.

4. Secundarul de 50V are sarma cu diametrul de 2,5 mm. Daca mai adaug cateva spire pentru a ajunge la 55V cu sarma cu diametrul de 2mm, in afara faptului ca scade curentul din secundar corespunzator diametrului de 2mm ce se poate intampla?

Multumesc,

Link spre comentariu

1. Deoarece 24VA față de 1000VA sunt neglijabili, nu se întâmplă nimic ( rău ).

2. Nu are importanță sensul.

3. Da, dacă asiguri izolarea corespunzătoare . Emailul de pe sârme este în principiu suficient cu condiția să nu aibă defecte.

4. Nu scade ”curentul din secundar” , acela îl determină sarcina pe care o pui . Scade ”curentul maxim ( sau admisibil) din secundar”. Deci dacă după modificare nu tragi mai mult de 9A din secundar e OK.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Am terminat de bobinat secundarul de 2x12. Functioneaza.- Multumesc pentru sfaturi.

Mai am ceva nelamuriri.

Acest toroidal are 2 infasurari de 50V(fara priza mediana, adica are toate cele 4 capete scoase afara).

Pot lega in paralel cele 2 infasurari de 50V pentru a obtine un curent mai mare?

Gasesc foarte greu un toroidal de 2kVA(pe langa faptul ca e mai scump decat 2 bucati de 1kVA) si ma gandeam sa folosesc 2 toroidale de 1kVA cu secundarele in paralel, priza mediana realizata prin inserierea secundarelor celor doua toroidale(care sunt deja in paralel la fiecare toroid).

Va multumesc,

Link spre comentariu

Două înfășurări identice ca număr de spire și grosime a conductorului pot fi legate în paralel pentru dublarea curentului. Atenție mare la fazare, respectiv la identificarea începuturilor și sfârșiturilor bobinelor. Altfel riști să înseriezi și să pui și în scurtcircuit cele două bobine. La toroidale, voiai să te referi de fapt la legarea celor două înfășurări primare în paralel și legarea secundarelor în serie, cu priză mediană.

Link spre comentariu

Poate nu m-am exprimat prea bine.

Reformulez: 2 transformatoare toroidale, fiecare cu 2 infasurari secundare de 50V(fara priza mediana, adica are toate cele 4 capete scoase afara).

La ambele toroidale am sa leg secundarele in paralel. Vom avea 2 toroidale cu cate un secundar de 50V. Vreau sa obtin 2x50V. Acum voi lega in serie cele 2 secundare al celor doua toroidale pentru a avea 2x50V, punctul median va fi acolo unde s-au inseriat toroidalele. Primarele lor clar vor fi in paralel ca doar le voi alimenta de la 230V.

Multumesc,

Editat de valentin marcarian
Link spre comentariu

Nu mi-e clar exact cum vrei să legi . Dacă vrei cum zice @validae , e OK. Dacă vrei să legi în paralel înfășurări a două transformatoare diferite, e total contrindicat .

În teorie , dacă transformatoarele sunt identice, ar trebui să meargă dar în practică nu există cuvântul identic.

Am citit editarea, acum e clar . În acest caz suntem mult mai aproape de cuvântul identic . Trebuie totuși să te convingi că tensiunile celor două secundare sunt strict egale. O zecime de volt poate genera curenți importanți între înfășurări.

Unele transformatoare sunt făcute din construcție ca să poată fi legate în paralel - eventual bobinate bifilar sau oricum cu grijă pentru identitatea înfășurărilor . Altele nu.

PS . Apropo de identitate . Nu este vital să aibă și rezistența ohmică strict egală .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Intre timp am desenat repejor ceea ce vreau sa fac. Toroidalele nu sunt cu secundarele bobinate bifilar. Sunt facute de TALEMA.

Untitled.jpg

Problema cea mai grea este sa aflu capetele infasurarilor.

Multumesc, validae si UDAR pentru raspunsuri.

Link spre comentariu

Problema cea mai grea este sa aflu capetele infasurarilor.

Nu e greu de loc . Mai întâi etichetezi cele patru fire ca să nu te încurci . Apoi legi două dintre ele, la întâmplare și măsori tensiunea între capetele libere . Dacă e mare , 100V , înseamnă că ai legat un început cu un sfârșit deci firele alea nu vor fi legate împreună pentru paralel.

Dacă teniunea e zero înseamnă că ai legat între le două începuturi sau două sfârșituri și acele fire vor fi legate în paralel.

Dacă tensiunea e mică dar nu zero ( sau foarte aproape de zero ) înseamnă că înfășurările nu sunt identice și nu le poți lega în paralel. În acest ultim caz ai varianta sugerată de @franzm care permite o mică diferență între înfășurări .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări