Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

o intrebare am si eu, cum se numeste folia izolanta din plastic, alba sau un pic verzuie, care se foloseste in special la izolatia bobinajelor motoarelor ?,

Mai indicat si mai bun este ceva ce il foloseau la noi in atelierul de bobinaj bobinatorii, numit "prespan".Era o folie de plastic care avea pe ambele fete lipite un material celulozic.Mai pe inteles un "sandwich" hartie-plastic-hartie,era mai rezistent la temperatura,si daca aveai un motor caruia i se incalzise bobinajul mai aveai o sansa sa il salvezi,pe cand la folia plastic devenea casanta si ,mai rau uneori incepea sa se incinga sau chiar sa se topeasca.Uneori din necesitatea de a repara repede un motor,daca se putea si avea numai cateva bobine arse,scoteau din crestaturi prespanul care separa bobinele si bobinele arse ,pe care le schimbau,la folia de plastic se topea si se lipea si de spirele bobinelor bune asa ca era iremediabil in timp scurt necesitand bobinarea completa.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut,

Vreau sa imi fac acasa un dispozitiv de cositorit prin rezistivitate (RSU-resistance soldering unit).Il voi folosi pt modelism - lipit de piese de tabla de alama, de dimensiuni variabile, acolo unde folosirea letconului /statiei nu e practica sau posibila.

Ce nu stiu este de unde sa procur/recuperez un transformator care sa duca 30-40 A la tensiune de 3-4 V.

Multumesc anticipat pt raspunsuri.

Link spre comentariu

Pe ala il faci...Dar cu 30-40 de A nu cred ca faci mare branza. Ca sa incingi o foaie de tabla pt a o lipi cu fludor, e ceva nevoie de caldura.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

E greu sa lipesti componente pe pcb cand acestea cad plantate in mijlocul unei zone mai mari de cupru, pe masa cablajului, pe slte zone necorodate. Uneori se fac anumite insulite pentru a lipi mai usor.post-249000-0-91069500-1497870800_thumb.png

Ca sa nu incingi toata masa aia de cupru, faci cablajul asa ca in poza. Cuprul de pe PCB e mult mai subtire decat orice foaie gasesti tu in comert.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

RSU functioneaza pe alt principiu fata de un pistol de lipit/letcon.

RSU facut home made folosesc transformatoare cu valori intre 5-12 V si 30-50A.Se pare ca este suficient.Unii au folostit surse PC cu iesirea de 3.3 V si 20A ( ceea ce este cam la limita inferioara).Se mai folosesc redresoare auto 6-12 V sau transformatoare de cuptor microunde modificate.Pare-se ca ultima varianta este cea mai indicata, problema e ca eu nu stiu cum se modifica acest transformator.

http://www.nmia.com/~vrbass/models/solderer.pdf

http://www.instructables.com/id/DIY-Cold-Heat-soldering-iron/

http://model-railroad-hobbyist.com/node/22204?page=1

Link spre comentariu

Păi e destul de simplu. Tai cu,, bomfaierul,, înfășurarea de înaltă tensiune (cea cu sârmă multă și subțire) a trafului MOT (microwawe oven transformer) și apoi scoți tolele șuntului magnetic, lucru care le-a scăpat celor din link-ul postat mai sus. Șuntul e format din două pachețele de tole fixate între cele două bobine, dar în cazul de față nemaifiind necesar, se scoate. Apoi faci rost de conductor cât mai gros de cupru (4-5mm diametru), ori faci un mănunchi din mai multe conductoare de 2mm diametru și le izolezi prin înfășurare cu bandă de sticlă sau bumbac.Nu recomand folosirea de cablu lițat, nu suportă temperaturi mari. Apoi bobinezi prin spațiul liber rămas câte spire încap, practic umpli cât poți prin bobinare sistem ,,suveică,, fiindcă tolele trafului sunt sudate și nu recomand să le desfaci fiindcă apoi va trebui să le sudezi la loc foarte finuț. Acest secundar va da cam 1Volt la fiecare 2 spire bobinate dacă îmi amintesc bine, dar curentul va fi de zeci de Amperi, permițând lipirea prin rezistența de contact.

Link spre comentariu

Nu se poate folosi cel de instalații fiindcă izolația nu rezistă la temperatura ce se dezvoltă acolo, în cel mai bun caz folosești de la el doar sârma de cupru, de pe care îndepărtezi izolația și apoi reizolezi cu bandă izolatoare din fibră de sticlă, care se găsește la magazine de specialitate sau ateliere de bobinaj. Fiind vorba de doar doi-trei metri de conductor necesari în final, nu ar trebui să fie fi o problemă să iei mai multe fire de cupru (5-6 fire) de 2-3m și să le grupezi într-un mănunchi, pe care să-l ,,bandajezi,, cu alți câțiva metri de bandă de fibră sau în cel mai rău caz de bumbac.

Link spre comentariu

Acele șunturi reduc cuplajul magnetic dintre primar și secundar prin ,,devierea,, unei părți din flux, astfel încât curentul rezultat în secundar este mai mic cu acele șunturi montate. Deci demontarea lor e benefică în cazul refolosirii trafului de microunde în alt scop.Plus că se mai și câștigă ceva spațiu de bobinaj. Dar aveți în vedere faptul că aceste trafuri sunt realizate pentru timpi mici de lucru și au curenți foarte mari de mers în gol, între 2-4A și se încălzesc rapid și fără sarcină. Spun asta fiindcă pe mine m-a speriat curentul măsurat în gol la astfel de trafuri, la început credeam că au ceva scurtcircuite în primar, dar m-am documentat și am aflat că așa lucrează ele.... nu uitați că în cuptor există un ventilator care răcește atât magnetronul, cât și traful MOT.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări