Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Nu merge link-ul.

PS: Habar n-am ce ai incercat sa pui acolo, dar discutia se refera la reteaua de transport a energiei electrice, si cea de 20kV este numita medie, indiferent ca-ti convine tie sau nu!

LE: Acuma merge. Alea-s norme de electrosecuritate, nu denumirile retelei de transport.

Link spre comentariu

Da, dar am vrut sa-ti arat ca mai sunt si altele pe langa..electronica! Deasemenea doresc sa-mi cer scuze pentru cuvintele nepotrivite.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Si eu imi cer scuze pentru remarcile nepotrivite.

PS: Argumentele mele n-au venit de la mine, nu lucrez in domeniu, nu m-a interesat sa ma documentez, sunt cele ce mi s-au spus de catre electricieni de meserie, si de catre electrica insasi, ieri am fost curios si am cautat informatii despre standardizarea transportului de energie si am gasit ca se cam confirma cele ce mi se spusesera... In fine, n-ar strica si alte opinii.

Link spre comentariu

Lucrezi in statii de inalta?

Aici a început discuția , post #6243.

Deci , în contextul întrebării ,clasificarea propusă de @thunderer este absolut corectă . Liniile de transport și/sau distribuție ca și stațiile aferente ( cu mențiunea că acestea preiau ”gradul” celei mai înalte tensiuni ) se clasifică în joasă , medie și înaltă

Pe de altă parte anumite standarde de electrosecuritate precum și ( în RO cel puțin ) normele de autorizare ale electricienilor consideră clasificarea în joasă/înaltă la limita de 1000VAC .

Clasificarea este elastică , fabricanții de CI de pildă pot zice de un integrat de 60V că este de HV !

Concluzia mea , @thunderer și cei care l-au susținut au dreptate , discuția era despre stații !

PS1 În lumina a ce-am spus mai sus , în RO cel puțin , nu știu să existe stații de transformare de josă - doar de medie și înaltă .

Mă refer desigur la SEN, nu la eventuale rețele private .

PS2 Offtopic . Ce e cu Forumul , merge îngrozitor ... ?

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Propun curățirea topicului de discuțiile contradictorii ce nu au legătură clară cu topicul. Dacă se dorește, se poate deschide (și muta offtopicul) în altă parte un topic nou, unde să ne dăm în cap unul altuia cu diferite normative......

Link spre comentariu

Va salut,

As vrea un exemplu de calcul de dimensionare pentru un transformator la un alimentator reglabil 1-30V la curenti de 0,1 la 2A(tensiunile si curentii sunt orientative).Nu ma intereseaza efectiv calculul transformatorului ci dimensionarea secundarului in conditiile expuse.Poate trebue sa mai spun ca in secundar dupa redresare pun 2x10000uF

Editat de mila
Link spre comentariu

Dați datele transformatorului, măcar secțiunea miezului pe care-l aveți. Secțiunea conductorului primarului și secundarului se iau în funcție de temperatura de lucru admisă a transformatorului, respectiv de timpul efectiv de funcționare. Dacă doriți o funcționare pe termen nedefinit, la temperatură scăzută, alegeți o încărcare redusă a conductorului de bobinaj.https://www.google.ro/search?q=tabel+cu+conductori+de+bobinaj&client=opera&hs=aRJ&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjNxrv3ya3SAhVoEJoKHYseDD8Q7AkIKA&biw=1024&bih=664

Link spre comentariu

Păi omul tocmai asta cere , dimensionare ! Adică inclusiv secțiunea miezului !

PS. 20000µF e cam mult la 2A . Atât puntea cât și transformatorul vor suferi inutil iar zgomotele vor fi fericite .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Eu am crezut că dispune deja de un miez și dorește calcului pentru acel miez. Dacă nu are deja un transformator, trebuie să-și procure unul cu o secțiune a miezului de minimum 8 cm2. Pentru o utilizare de scurtă durată merge și unul ceva mai mic, dar aș opta pentru ceva mai robust...

Subscriu la faptul că 20000uF e exagerat de mult pentru 2A. Acolo 4700uf e arhisuficient chiar și pentru audio.

Ca idee, aș recomanda colegului mila să apeleze pentru traf la colegul flomar, nu o să regrete...

Link spre comentariu

Nu dispun de miez si nu cred ca 20000uF e mult altfel cu argumente serioase pun cat e necesar.

Sa zicem ca dimensionez secundarul pentru a obtine pe condesatoarele de filtraj 36VDC si sarma din secundar rezista la o incarcare de 3A/mmpatrat la 2,5A

E corect pentru stabilizatorul de mai sus?

@udar in afara suferintei transformatorului si redresorului ce zgomote apar?

Va multumesc anticipat pentru sfaturi.

Editat de mila
Link spre comentariu

O primă întrebare este despre datele stabilizatorului . Bănuiesc că acel ”alimentator reglabil” e un stabilizator ( probabil liniar ). Întrucât nu se cere și dimensionarea acestuia este nevoie de specificațiile lui - cel puțin tensiunile minime/maxime la intrare .

O a doua întrebare este despre domeniul prevăzut al tensiunilor de intrare - să fie 230V+/- 10% sau cât ? Mulți amatori ”proiectează” ca și cum rețeaua ar fi bătută în cuie .

Link spre comentariu

Datele de iesire 1-30V/0,1-2A(sa zicem ca alimenteaza pe bancul de proba un amplificator clasa B sau AB)

Tensiunea in primar 230+/-10% dar nu cred ca are importanta eu as dorii calculele de dimensionarea secundarului tensiune/curent AC pentru alimentator in conditiile de mai sus.Daca sunt necesari numai 4700uF care e calculul?

Alta intrebare :rade:

Am observat la alimentatoarele amplificatoarelor/preamplificatoarelor cu tuburi pentru alimentarea filamentelor in CC si care au un consum ~constant la circa 2A baterii de condensatoare foarte mari 20000-47000uF.

Care e scopul?

Link spre comentariu

Capacitatea se dimensionează funcție de nivelul de riplu la ieșirea redresorului și de curentul maxim cerut. Dar mărirea exagerată a capacităților de filtrare nu va face riplul să nu mai existe, doar va prezenta o sarcină exagerată pentru diode și chiar secundar. Capacitatea necesară se determină (aproximativ) cu formula : C = I / 100 x Vriplu. Unde C este capacitatea în farazi, I e curentul maxim în Amperi, 100 este dublul frecvenței rețelei și Vriplu e scăderea maxim permisă a tensiunii redresate în sarcină.

Ca idee, un banal LM 317 are inclus un circuit ce reduce dinamic zgomotul de 100Hz (riplul), astfel că zgomotul va fi greu sesizabil chiar pentru aplicațiile audio pretențioase....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări