Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Mai exact inductanța de scăpări este determinată de lipsa de cuplaj magnetic , adică de un cuplaj imperfect . Dacă am avea cuplaj perfect , k=1 , am avea inductanța de scăpări zero .

În cazul unui trafo cu două înfășurări avem matematic două inductanțe de scăpări - una primar - secundar măsurată în primar cu secundarul în scurt și înseriată cu primarul și reciproca ei , înseriată cu secundarul . Pentru simplificare putem să mutăm toată inductanța de scăpări în primar sau secundar - cu transformarea de rigoare .

La un traf cu mai multe secundare putem defini - și măsura câte o pereche de astfel de inductanțe în funcție de cum conectăm și folosim secundarele . Pe scurt deci ea nu este constantă.

Iată un model posibil

https://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj2pYSGg6fSAhVIXRQKHUuRC3cQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.designers-guide.org%2FForum%2FYaBB.pl%3Fnum%3D1347378833&psig=AFQjCNEyHNpsxDsB8s-5MCPcKPxjMNIvyg&ust=1487966965183249

Link spre comentariu

Dudi intrebarea mea dorea sa arate prin insasi raspunsul ei, lamurirea la dilema ta.

Masori inductanta de scapari cu secundarul de interes in scurt, masori inductanta primarului avand secundarul care te intereseaza, cu bornele in scurt.

Masori deci calitatea cuplajului dintre primar si acel secundar, deci fireste ca daca ai 2 sau mai multe secundare diferite, ai cuplaje diferite intre primar si fiecare secundar in parte.

Presupun ca te referi la traful ala al tau cu mai multe prize, ceva limitare ale varfurilor de curent exista insa ma indoiesc ca este suficient de jos incat sa conteze in vreun fel. Ce-i drept depinde ce valoare exacta are acea inductanta de scapari.

Link spre comentariu

Da, la ala ma refer. Ma invart de luni de zile si nustiu cum sa fac o limitare pt nenorocimea aia de curent de incarcare al conzilor.

In simulator, daca inseriez cate 10mH pe secundar am 38A iar fara sa inseriez nimic am 90A.

Cred ca o sa-l las asa si o sa cresc tensiunea in trepte de 15-20V si aia e...

O sa incerc maine sa vad daca pot sa masor cumva inductantele trafului....

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

@Dudikoff, legi in secundar un ampermetru si alimentezi primarul pana ajungi la curentul nominal al acestuia. Citesti curentul indicat de ampermetru si afli care este valoarea curentului de scurtcircuit al transformatorului (cu eroarea data de rezistenta interna a ampermetrului). Valoarea curentului de incarcare condensator filtraj si diode redresoare este mult mai mica, deoarece intervin rezistentele parazite (de contact, conductori legaturi, etc.).

Editat de vera
Link spre comentariu

Presupunand ca transformatorul tau are 300VA, curentul nominal este In=300VA/230V=1,3A.

Alimentarea primarului se face printr-un variac, crescand tensiunea pana ce curentul atinge valoarea de In=1,3A, nu mai mult.

Intr-adevar ampermetrul din secundar trebuie sa fie de curent mare. Se mareste tensiunea in primar si daca curentul are tendinta de a depasi valoarea max, pe care o poate masura ampermetrul, se opreste masuratoarea. Nu este nevoie sa arzi ampermetrul, cum spunea un coleg. Cauti altul.

Garantat transformatorul nu se arde, chiar daca functioneaza asa 100 de ani.

Link spre comentariu

Dacă vrei să faci neapărat testul ăsta (măsurarea curentului de scurtcircuit), caută un ampermetru clește (clampmetru) și drept sarcină de scurtcircuit, pui o bucată de cablu cu secțiunea suficient de mare ca să reziste la curentul maxim estimat.Sau unești capetele bobinajului astfel încât să rămână suficient spațiu pentru clește....

Spun asta fiindcă un multimetru uzual ar fi în mare pericol de deteriorare dacă l-ai folosi ca ampermetru pe șuntul lui intern.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări