marin adrian Postat Ianuarie 20, 2017 Partajează Postat Ianuarie 20, 2017 Multumiri domnilor vera si flomar Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 22, 2017 Partajează Postat Ianuarie 22, 2017 Se zica ca (asa am citit pe net) un traf are cateva sute de mH in primar iar curentul de mers in gol in jur de 50mA. La 50Hz si 230V, o inductanta de 400mH (primarul trafului sa zicem) are 125 ohmi, plus rezistenta in DC... sa zicem 130 ohmi total. 230V impartit la 130 ohmi = un curent de 1,7A ! Deci... nu inteleg. Ca sa scoti curentul de 50mA in gol iti trebuie vreo 30Henry ! Unde e greseala ? Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 22, 2017 Partajează Postat Ianuarie 22, 2017 Ai uitat de reactanță. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 22, 2017 Partajează Postat Ianuarie 22, 2017 Nu, am zis. Reactanta e de 125 ohmi (2*pi*F*L) Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 22, 2017 Partajează Postat Ianuarie 22, 2017 Cifrele sunt doar un exemplu ipotetic sau niste masuratori reale? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 22, 2017 Partajează Postat Ianuarie 22, 2017 Am masurat eu real un traf si avea in gol vreo cateva zeci de mA. Sa zicem in jur de 50mA, nu mai stiu exact. Eh, curentul asta se atinge cu vreo 30H in primar. Poate un primar de traf de cateva sute de wati sa aiba inductanta aia ? Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 22, 2017 Partajează Postat Ianuarie 22, 2017 (editat) Inductanța unui traf normal cu primar de 230Vac este mult mai mare - de câțiva H , depinde desigur de putere . Tocmai am măsurat unul de 25VA și are 50H . Unul de 200-300VA tot are 3-4H . Vezi că la 50mA corespund vreo 14H , nu 30 . Observație . De multe ori calculul Igol = 230V/XL nu corespunde cu realitatea , în principal din cauză ca miezul începe să intre pe partea din curbă corespunzătoare scăderii lui µ ( ne apropiem de saturație ) . Am observat asta în special la transformatoare care au fost calculate pentru 220V - depinde desigur cât de economic . Editat Ianuarie 22, 2017 de UDAR Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 22, 2017 Partajează Postat Ianuarie 22, 2017 Tocmai de aia am intrebat daca sunt cifre masurate, pentru ca stiam ca trafurile de retea au inductanta in primar mare, nu ce ai zis tu acolo Dudi... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 22, 2017 Partajează Postat Ianuarie 22, 2017 (editat) Ok, am crezut ca un primar de traf nu are cum sa aiba inductanta de ordinul Henry-lor. M-au mintit astia pe net... E corect sa calculez inductanta infasurarii primare masurand curentul de mers in gol, rezistenta in DC si facand calculele ? Ca nu am cu ce sa masor inductanta direct. Editat Ianuarie 22, 2017 de Dudikoff Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 23, 2017 Partajează Postat Ianuarie 23, 2017 (editat) Păi tocmai ce-am spus mai sus. În principiu e corect dar dacă miezul - cu 230V aplicați în primar - se apropie de saturație inductanța scade față de cea de la curent mic ( când ar fi măsurată cu L-metru ) . Dar pentru necesități practice e acoperitor. Am măsurat traful de aseară cu 50H . La 232Vac avem 26mA rezultă Z = 8.92kΩ. Rdc = 120 Ω , mult mai mică , se poate neglija. Deci L = 28.4 H , mult mai mică decât cea măsurată . Observație . Pe lângă scăderea inductanței , apropierea de saturație provoacă și distorsionarea curentului prin traf . Multimetrul măsoară tot curentul, inclusiv armonicile . De fapt amplitudinea fundamentalei e ceva mai mică deci și inductanța calculată ar fi ieșit ceva mai mare . Măsurarea inductanței s-a făcut cu metoda rezonanței , C = 100nF , f = 70.7Hz deci aproape de 50Hz. Editat Ianuarie 23, 2017 de UDAR Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 26, 2017 Partajează Postat Ianuarie 26, 2017 Vreau sa modelez un traf pentru simulare si imi trebuie cele 3 inductante: inductanta primar, inductanta secundar si inductanta de pierderi. Am inteles ca cea de pierderi se masoara in primar cu secundarul in scurt, dar ca sa aflu inductantele infasurarilor primar si secundar cum fac, masor direct infasurarile ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Se pot si calcula in functie de diametrul bobinei, inaltimea bobinei , curentul care trece prin bobina, numarul de spire. Sunt pe net niste calculatoare interactive de bobine dar nu stiu cat de bune sunt. Link spre comentariu
alcon Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 (editat) Presupunand ca un transformator este calculat corect si nu sa facut rabat la calitatea materialelor folosite, neavand niciun fel de date referitor la infasurarile din secundar pot afla aproximativ valoarea curentul debitat de o infasurare din secundar doar masurand sectiunea conductorului? Exista vreun tabel in acest sens?Bineinteles, stiu ca va fi doar o evaluare aproximativa de plus minus, sa zicem chiar de douazeci la suta. Editat Ianuarie 27, 2017 de alcon Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 ai putea aproxima lund o densitate de curent de 4A/mm2. E pur un ghici. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 Alcon, in conditiile date de tine, masurarea diametrului sarmei si apoi estimarea unul curent functie de sectiune si densitate, este cea mai simpla metoda, si poate si cea mai sigura. Densitatea se ia per mm patrat, si nu este batuta in cuie ci o alegi tu dintr-o gama data ( cam intre 2 si 4,5, poate 5A per mm patrat ), functie de regimul de lucru pe care traful va trebui sa-l suporte, tinand cont ca cu cat densitatea aleasa este mai mare, cu atat regimul termic este mai solicitant ( se incalzeste mai rau ), pentru aplicatii unde functioneaza pe perioade scurte, poti merge pe densitate mai mare, iar pentru aplicatii unde trebuie sa functioneze mai mult timp continuu, alegi o densitate mai mica. Densitatea aia o inmultesti cu sectiunea sarmei exprimata in mm, si aflii cam ce curent suporta acel secundar. Fireste ca este important ca si primarul sa suporte un curent proportional functie de raportul de transformare, sectiunea unui traf deja bobinat te intereseaza mai putin in estimarea puterii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum