Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Pai, colegule, cum vrei sa ai masuratori corecte?!...fara filtraj, dupa puntea redresoare, instrumentul de masura indica undeva la 55-60% din valoarea reala....dupa ce vei monta filtrajul , vei avea tensiune in gol aprox. 21V....cu sarcina de 9A asa cum doresti si cu filtraj de 2 x 4700 micro vei avea o tensiune de aprox. 16-17V...va trebui , la acest curent, sa ai un un filtraj de cel putin 2 x 20 000micro ca sa ai , in sarcina , 19-20V....

Link spre comentariu

Pentru 9 A in sarcina, puterea transformatorului este cam mica. La o putere de 400 W, poti obtine 2x15 V (componenta continua) sub un curent de 7 A. Spre exemplu, pentu o punte 3N246, aplicabila in acest caz, cu iesire pe condensator, iti trebuie o tensiune in gol la bornele transformatorului de aproximativ 14,4 V. In functie de factorul final de pulsatii, ai nevoie de cate un condensator de cel putin 15000 uF pe fiecare ramura, care in cazul puntii citate, ofera un factor de pulsatii de 0,105 la curentul de 7 A.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Multumiri pt raspunsuri.Eu incerc, repet incerc sa realizez o sursa reglabila dupa modelul Velleman k7200 0-30v 10 amp. Instructiuni am gasit tot pe forum inclusiv lista de componente. Eu aveam un traf de 2x12 si in schema trebuia de 2x15 v de aceea am incercat sa adaug cateva spire pe fiecare infasurare secundara .Acu eu incepator am luat de buna schema si acolo pt filtraj trebuia 2 cond 4700uf si traf de 300va. Daca aveti pareri va rog sa scrieti sunt de folos Pt flomar am adaugar conzii de 4700 si tensiunea nu a mai scazut la punte decat foarte putin multumesc.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salut!Am desfacut astazi un traf pt a modifica tensiunile din secundar!inumarand spirele am gasit54 spire pt 32v!

miezul este de 19,84 cmpatrati,Cum a fost calculat traful acesta?

Nu spuneti ca este facut a fi folosit pt cateva momente pt ca este dintr-un amplif! si l-am folosit asa mult timp de cand l-am recuperat din acel amplificator.

Ce tip de tole pot fi acestea?

Editat de Emil 1986
Link spre comentariu

Are miez din tole cu permeabilitate ridicată, poate fi ,,supraîncărcat magnetic,, cu mai puține spire/Volt. Deci constanta ,,empirică,, de 45 sau 50/S poate să ajungă și la 30/S în acest caz. Transformatorul lucrează mai fierbinte, dar rezistă fiindcă și carcasa e termorezistentă și sârma are un email de calitate.

Am avut de-a face cu astfel de tole din anii 90 încoace mai tot timpul, mai este vorba și de economia de cupru, foarte importantă pentru industria actuală.S-a dus vremea trafurilor supradimensionate....

Link spre comentariu

S-a folosit o inductie mai mare....

...nr.sp/volt = 1/4,44 x 50 x 0,001984 x 1,3(inductia) => 1/ 0,57259 => 1,74645

....1,74645 x 32 => 55,9V.....se apropie...

...tole de calitate buna....am folosit si eu la un traf cu tole tip manta o inductie de calcul de 1,2 Tesla si a iesit bine...

EDIT. 55,9 spire nu volti...

Editat de flomar60
Link spre comentariu

54sp/32V=1,6875sp/V (masuratoare facuta in gol)B=1/4,44 x 50 x 0,001984 x 1,6875=1,3454314516TTolele sunt de calitate f buna. Cu ac. nr. de spire in primar, transformatorul functioneaza cu un curent de mers in gol mic, care nu duce la supraincalzirea bobinajului. In concluzie, nu este suprasolicitata termic izolatia conductoarelor (daca nu este depasita puterea pt. care a fost calculat).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

În funcţie de mărimea lui, se poate fixa cu o carcasă de tablă ce îmbracă tolele şi totodată serveşte şi la prinderea trafului pe un suport. Sau se prinde miezul între două ,,juguri,, din lemn sau metal, cu prezoane. Tolelele care sunt prevăzute cu găuri din construcţie se fixează cu prezoane şi eclise de tablă, cel puţin unul din capetele şuruburilor trebuie să fie izolate cu şaibă de textolit, pentru a nu se crea spiră în scurtcircuit. Se poate şi impregna complet cu lac electroizolant sau chiar cu vopsea electroizolantă, dar asta îngreunează o eventuală reparaţie ulterioară. Ceva imagini:

https://cdn.vectorstock.com/i/composite/55,41/electrical-transformer-vector-925541.jpg

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTUGP2pISPhOn3Ax7DgjrJefZtgsG-Qhjsyx5tx3o7pOPeZyBO7

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări