Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

...e dintr-un televizor rusesc de pe vremuri.

Cred c? am scris de 10 ori c? e traf de Temp 6, parc? vorbesc cu B?selu. Grosimea tolelor cred c? e de 0,5mm, numai trafo cadre avea de 0,35mm ?i era singurul unde era notat? grosimea, tipul materialului e acela?i peste tot în televizor... Am unul sub mas?, mîine îi sparg un miez ?i pun ?ublerul pe el."-Niem?îi na uli?a!" era bancul din ?coala general?, c? nu am f?cut rus?, de?i m? descurc prin documenta?ii.
Link spre comentariu

... Am unul sub mas?, mîine îi sparg un miez ?i pun ?ublerul pe el.

Nu-l mai sparge, c?-i pacat de el, o s?-ti spun de unde vine confuzia. Am gasit si eu cartea aia a lui Silisteanu si Presura cu scheme de televizoare, despre care ziceai, dar editia 2a, din 1976. Am vazut tabelele cu datele. Sunt mici inadvertente din vina autorilor ori a traducatorilor. Am gasit si ceva din cataloagele fabricantului, cu date mult mai complete si credibile, pentru majoritatea trafurilor din aparatura ruseasca de larg consum, inclusiv TV-AN, C?r?oaiele sunt cam voluminoase, o sa selectez si sa postez daca e nevoie pagini scanate cu datele trafului TC200 in mai multe variante in care s-a fabricat, momentan nu pot, tocmai m-a invitat un Niculaie la o mic? goarn? :bere: ...

... "-Niem?îi na uli?a!" era bancul din ?coala general?

Ti-am mai spus c? se zice "Niem?î PA uli?E!", poti sa ma crezi pe cuvant, eu am facut rusa la scoala de m-am saturat...
Link spre comentariu

pana la urma cum se calculeaza un transformator toroidal ? :speriat am un tor cu D=18cm, d=14cm si h=6cm am dat 200 de spire(primul strat) in primar cu sarma de 1,3 mm, am zis sa-i mai dau pana la 350 e bine sau se incalzeste?

Se calculeaza normal, ca orice transformator, dar trebuie sa stii ceva date despre miez. Daca nu stii, trebuie sa o iei peincercate. La toroidale curentul de magnetizatie(adica in gol) la marimea asta nu trebuie sa depaseazaca 20-30 mA.La dimensiunile miezului pe care le dai tu(sper ca ai masurat bine) inseamna ca miezul are grosimea de 2 cm si inaltimea de 6 deci 12 cm^2. Ti-ar trebui mai degraba 500 spire.
Link spre comentariu

El a dat diametrele, nu razele, cel putin asa se intelegea, de aia am si scris in paranteza ca sper ca a masurat bine! Cand faci diferenta dintre diamentrul exterior si cel interior obtii de doua ori grosimea miezului.

Link spre comentariu

Bun, in cazul asta, sectiunea este intr-adevar de 24 Cm patrati. Pt o inductie de 1.7T ai putea sa ai 280 spire in primar, poate chiar mai putine. Poti sa incepi sa testezi de pe la 250 spire, daca curentul in gol e mai mare de 20-30 mA mai adaugi spire.

Link spre comentariu

Da, se intampla ca irosesti prea multa sarma(automat vei avea mai multa sarma si in secundar) si ca iti creste rezistenta infasurarilor si o data cu asta scade puterea pe care o poate debita traful!!!. Asta e tot avantajul toroidalelor, ca pot duce inductii mai mari in miez, deci poti sa ai un numar mai mic de spire(probabil ca din cauza asta vine si confuzia cu dublatul sectiunii). Asa cu mai putine spire, le poti da cu sarma mai groasa si minimizezi si mai mult rezistenta infasurarilor. Cu miezul care il ai(daca e de calitate), daca bobinezi corespunzator, poti obtine 1.5 kWEu zic ca un primar de 1.5 ar fi mai adecvat. Cel mai bine e sa experimentezi, nu e foarte greu sa masori un curent, mai ales ca la toroidale pur si simplu continui sa bobinezi daca nu sunt suficiente spire, nu e ca la E+I unde trebuie sa pui tolele etc.

Link spre comentariu

Sîrma de 1,3mm e mic? ptr. miezul ?la, sco?i doar 1kW curat, po?i s? folose?ti de 1,8-2mm, iar consumul de mers în gol va trece bine de 100W. Chiar ?i cu sîrma de 1,3mm nu prea merge s?-l bagi în priz? direct, face flam? ?i poate s?-?i ard? siguran?ele, dac? sînt mici. Se poate face o schem? simpl? de conectare întîrziat?, la care adaugi neap?rat o siguran?? de 10A, de preferat de format mare. În privin?a num?rului de spire nu m? bag, dar ca sfat: dup? ce ai bobinat cît crezi c? e suficient, îl bagi în priz? ?i dac? bîzîie tare ?i se încinge într-o juma' de or? (sau 5 minute, depinde la ce nr. de spire faci proba), mai adaugi cîte 10% spire, pîn? va merge rece sau c?ldu?. Abia dup? aceea po?i bobina secundarul, la care adaugi 5-10% spire/volt în plus ptr pierderi. Aten?ie c? dac? aria total? a sîrmei în secundar o dep??e?te pe cea a primarului, va începe iar s? se încing? în gol.Ideal era s? bobinezi secundarul primul c? are sîrm? mai groas? ?i e mai greu de b?gat prin gaur? cînd e plin?. Plus c? intr? mai pu?in? a?a.Sînt curios ce iese...P.S. La trafo E+I e suficient s? înde?i 3/4 din tole ?i nici alea strînse, în carcas?, ptr probe, bîzîie dar scoate tensiunile, nu scoate curentul maxim. Asta e bonus ptr cine vrea s? se apuce de bobinat. :rade:

Link spre comentariu

atunci baga in priza firele cele mai goase :nebunrau:

Ce glum? sinistr?. :rade:

Angel-boy, po?i s? bagi diferite înf??ur?ri ale trafo (dup? ce e?ti sigur c? ?tii capetele lor) la 220V printr-un bec de 40-60W, de exemplu, c? nu-mi dau seama cît de mare e trafo. Dac? se aprinde normal, ai g?sit secundare, dac? nu, sau foarte slab, ?la e primarul. La conectare s-ar putea, din cauza induc?iei trafo, s? ai o lic?rire mai puternic? a becului. De regul? firele primarului sînt mai sub?iri, în afara cazului cînd au izola?ie dubl?, secundarul are izola?ie simpl? întotdeauna la fire, cu excep?ia cazului cînd e de tensiune înalt?.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări