Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

În limba română zicem redresat . Rectificat se folosește de obicei cu alte înțelesuri.

Și cu siguranțele pe brațe - bănuiesc că vrei să alimentezi un amplificator - mare atenție dacă nu ai protecție la curent continuu . Arderea intempestivă a uneia sau chiar un contact imperfect te pot costa boxa . 

Link spre comentariu
Vizitator ~makaveli~

Multumesc pentru corectie, si mie mi se parea cam ciudat sa zic asa.

Da este vorba de un amplificator cu 2xTDA7294. O sa fac si protectie pentru boxe.

Deci in concluzie nu este necesar sa mai pun siguranta si pe masa.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Buna ziua, doresc sa fac un transformator (daca nu reusesc o sa apelez la Daniel88  :rade: )  dupa dimensiunile date in poza, dupa socotelile mele iese asa:

secundarul doresc sa scoata 48v cu 6A

primar 220v  / 550 spire, 0,8mm

secundar 48v / 120 spire, 2mm

Ma intereseaza daca am loc fizic pe aceste tole si daca socotelile mele sunt bune?

Multumesc pentru ajutor

In poza data am gresit la dimensiunile totale: am 8,5 cm Inaltime, 8,5cm latime, 5,5 cm lungime

post-182761-0-97283100-1438508391_thumb.jpg

Editat de dzyk2000
Link spre comentariu

Eşti sigur că lăţimea tolei centrale tip (E) este de doar 2,5cm ?  Ar trebui să fie dublul lăţimii celor laterale (2 x 1,5 = 3) deci de 3 cm. Din desenul carcasei bobinei, se vede că exteriorul ar fi de 3,5 cm, scăzînd grosimea carcasei ar rămîne de 3 cm. Cred că lăţimea reală a tolei centrale este de 3 cm şi ai greşit desenul.

Link spre comentariu

Acolo ai un miez din tole E14 , cu sectiunea bruta de 2,8 x 5 = 14cmp...suprafata ferestrei este de 4,2 x 1,4 = 5,88cmp...

Secundarul doresti sa fie 120 spire cu diametrul 2mm ...pai suprafata unui conductor din secundar este 2  x  3,14  x raza la patrat = 2 x 3,14 x 12 = 6,28mmp...inmultit cu 120 = 753,6mmp adica 7,536cmp !!!... fa comparatia cu suprafata totala a ferestrei unde mai trebuie sa intre si carcasa si primarul ...nu mai vorbesc de factorul de corectie....nu se poate cu aceste date de bobinaj , iti trebuie o fereastra de bobinaj cu suprafata minima de 18,8cmp adica tola E25 daca vrei sa bobinezi asa cum ti-ai propus....

Link spre comentariu

Oricum, miezul e prea mic ptr cei aprox 300VA necesari (48x6=288VA, plus pierderile). Asigură doar vreo 200VA traşi de păr.

Ptr utilizare îndelungată în sarcină mai mare ar trebui un miez de minim 300VA, să zicem cu secţiunea de 18cm2 (324VA) ce ar acoperi şi pierderile.

Ptr primar 640sp CuEm 0,9...1mm şi ptr secundar 140sp CuEm 1,8...2mm, care încap lejer în fereastra tolei E25, cu tot cu carcasa de textolit şi izolaţia necesară.

Link spre comentariu

S-ar putea sa fie vorba de un autotransformator; deci se leaga cele 2 infasurari in serie (fazat) pentru alimentare la 220V si intre mediana (legatura de inseriere) si oricare capat se obtine 110V. Oricum datele sunt insuficiente; de vazut ce diametru au infasurarile, rezistenta ohmica si, n-ar fi rau, o poza!

Cu "e" este posibil sa fie notat ecranul; controleaza cu un ohmetru fata de celelate borne.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări