Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Radule, vad ca esti radioamator (trebuie sa ai grija si cum graiesti si cum scrii), nu sunt corecte formele "i-ti" si "i-mi", deci fara cratima.

Multi imi atrag atentia dar eu asa am invatat la scoala. Scuze dar nu garantez ca i-mi...... imi va intra in cap.

Editat de Radu_N
Link spre comentariu

Salut! Încerc să fac reverse engineering la un trafo toroidal micuț să îl pot include într-un proiect. Teoretic,  mosulică care mi l-a vândut a zis ca are 30VA...acuma ori nu stiu eu sa calculez (am mai proiectat trafo cu tole) ori nu știe moșulică pe ce lume traiește...

Din subler ar iesi un miez de 2cm pe 2cm maxim să zicem...scăzând înfașurările...

cele două înfășurări din secundar de cate 15V, au sârmă de 0.6 cu tot cu email...

E altă formulă de calcul la miez ?

Link spre comentariu

Vezi ca s-a scris muuuult pe aceasta tema, reciteste cu atentie si vei gasi, poate, raspunsul..este posibil ca mosulica sa aiba drepate!

Mediteaza: un pistol de lipit romanesc (Radio-Progresl) are 100VA si cca 5 cm patrati!

Editat de gica70
Link spre comentariu

Iti dai seama ce bine ar arata o sectiune cu cateva zeci de topicuri pe fix acelasi subiect... Asta e regulamentul sectiunii, avem topic pentru acest subiect, postam aici, nu e bazar sa avem fiecare topicul nostru.!

Ma depaseste...nu iese nici cu diametru exterior 6,5 cm si interior 2,5 cm...inaltimea 2cm....sincer nu am timp sa citesc aproape 400 de pagini de postari. Rog cineva bazat sa ma destepte si pe mine...

Uite Marian, mai este un om care probabil nici nu a vazut ce am scris eu, intrebarea mea de cand ai mutat-o sa si pierdut, e inca o scama in tot maldarul asta de maculatura, cu siguranta mai sunt si altii care nu si-au terminat proiectele pentru ca intrebarea lor sa pierdut. Nu vreau sa dau nimenui peste bot, vreau doar sa constientizezi ca nu e ceva constructiv pentru comunitate. Chiar nu vreau sa fie luat ca pe o lupta de genul cine are dreptate. Personal ma simt nedreptatit, voi lua legatura si cu Vasile, si daca nici asa nu se rezolva, nu e nici o suparare, mai sunt si alte forumuri, asta e, viata merge inainte, lumea nu se opreste la 2 oameni si sanatosi sa fim

Link spre comentariu

George, cum ar fi sa vin la sectiunea ta si sa cer tratament preferential? Poti raspunde obiectiv?

Nu s-a pierdut nimic pentru nimeni, atat eu cat si colegul Validae, Dl Flomar, UDAR si altii constant incercam sa ajutam atat cat putem, cu totii veti primi raspunsurile necesare, nu incape indoiala.

Spre exemplu problema ta, spui ca ai 2 trafuri toroidale de dimensiuni diferite dar care se pretind a avea aceeasi putere, e posibil, depinde regimul la care sunt puse sa lucreze si depinde si ce conductor s-a folosit, mai spui ca cele mici sunt dotate cu un oaresce sistem de racire, deci se poate trage din ele putere ceva mai mare tocmai datorita racirii mai bune. Ca sa te lamuresti ar trebui sa faci ceva teste pe fiecare, iti trebuiesc niste rezistente de putere cu care sa simulezi diferite sarcini si sa vezi cat scade tensiunea la diferiti curenti de sarcina fata de cea in gol, si cat de tare se incalzeste ( daca se incalzeste ) in gol. In alta ordine de idei, referitor la amplificatorul ce vrei sa-l faci, uita de notiunea "wati muzicali", te intereseaza o anumita putere RMS pe o anumita sarcina data, deci cat anume putere vrei sa ai si pe ce sarcina ( adica 4 sau 8 Ohm? ).

Mihun din ce spui pare sa aiba intr-adevar pe la 30VA, cu sarma de 0,6mm diametru si o densitate undeva spre 3,5A/mm^2 cam pe la 30Va se ajunge cu puterea, stiu ca de regula se spune ca 3,5A e cam mult dar daca era bine racit acolo unde era folosit atunci e in regula, apoi se prea poate ca sa nu fi fost folosit la intreg acest potential, dar ca sa iti confirm, da, se poate cam 30VA din el, acuma depinde ce vrei sa faci cu traful ala.

Link spre comentariu

George(sb)....fără niște măsurători ale miezurilor și mai ales a spațiului de bobinaj disponibil nu putem calcula nimic.Ți-am răspuns și pe MP.... 

mihun 70 .E foarte posibil să nu fi estimat totuși bine secțiunea reală a miezului fiindcă torul este deja bobinat.Dacă are 2 x 3 cm miezul ?  Ca să te convingi dacă are chiar 30VA cum susține ,,moșulică,, pune-i o sarcină de 15VA pe fiecare secundar (becuri, rezistențe de putere..) și vezi dacă scade mult tensiunea în sarcină.Dacă nu scade prea mult (2-3V), atunci chiar are acea putere. Dacă ne raportăm însă la grosimea  secundarului (0,55mm fără email) acesta ar permite un curent de circa 0,6A pe fiecare secundar, la o încărcare de 2,5A/mm2. Deci cam 9VA pe un secundar și 18VA pe total...Dar pentru timpi mai mici de funcționare se poate depăși mult această putere.Depinde ce vrei de la acel traf....

Link spre comentariu

Ma depaseste...nu iese nici cu diametru exterior 6,5 cm si interior 2,5 cm...inaltimea 2cm....sincer nu am timp sa citesc aproape 400 de pagini de postari. Rog cineva bazat sa ma destepte si pe mine...

La un traf normal pe tole E+I, la un miez magnetic de 20x20 mm ai avea un maxim de 16 W, dar la toroid se poate schimba situatia.

Link spre comentariu

Zilele astea de cum am timp o sa incerc sa rezolv cumva problema subiectului "trafuri retea" care este unul foarte vast si cu multa maculatura, o sa pun la punct un topic nou in care se vor putea posta numai tutoriale legate de subiectul traf de retea, adica cum se masoara sectiunea la diferite geometrii, sau cum se calculeaza numarul de spire, cum se calculeaza conductorul necesar, sau cum se estimeaza puterea la un traf deja dat, etc, oricine va putea contribui insa asa cum am zis numai cu tutoriale cat mai bine elaborate si documentate, fara mituri si prejudecati, topicul va sta inchis in permanenta, cine doreste sa contribuie ma poate contacta pe privat si-l deschid doar cat sa se posteze articolul dorit, dupa care il inchid la loc, astfel incat in maxim cateva pagini se va putea cuprinde cat mai multa informatie, si fara maculatura. O sa ramana si topicul asta dar cel mai probabil va fi scos din lista "pinned"... si asa sunt cam multe pinned si care nu sunt utilizate...mai vedem.

Link spre comentariu
Spre exemplu problema ta, spui ca ai 2 trafuri toroidale de dimensiuni diferite dar care se pretind a avea aceeasi putere, e posibil, depinde regimul la care sunt puse sa lucreze si depinde si ce conductor s-a folosit, mai spui ca cele mici sunt dotate cu un oaresce sistem de racire, deci se poate trage din ele putere ceva mai mare tocmai datorita racirii mai bune. Ca sa te lamuresti ar trebui sa faci ceva teste pe fiecare, iti trebuiesc niste rezistente de putere cu care sa simulezi diferite sarcini si sa vezi cat scade tensiunea la diferiti curenti de sarcina fata de cea in gol, si cat de tare se incalzeste ( daca se incalzeste ) in gol. In alta ordine de idei, referitor la amplificatorul ce vrei sa-l faci, uita de notiunea "wati muzicali", te intereseaza o anumita putere RMS pe o anumita sarcina data, deci cat anume putere vrei sa ai si pe ce sarcina ( adica 4 sau 8 Ohm? ). 

exact astaera nelamurirea mea, daca sarma sau torul e de vina, nu am foarte multe cunostinte teoretice despre transformatoarele clasice, ce stiu e ca la cele in comutatie conteaza calitatea miezului.

Cat despre amplificator, il consider un amplificator prost, miezul ar putea  duce mai mult,  componentele si ele sunt ok, vreau sa rad totul in el si sa construiesc alte etaje finale clasa H step 3 in loc de clasa H step 2. Radiatoarele sunt foarte masive, dar se incing de le iau dracii pentru ca schema a fost supra alimentata, nu e mare filozofie

Cat despre watti muzicali vs reali, nu stiu  exact care e treaba, ce pot sa spun e ca pe xp5000 s-au facut niste teste, cu semnal sinus au sarit breakerele la consumul de 6kw, pe de alta parte in regim de sarcina de 4 ohmi pe canal si regim muzical, adica muzica nu sinusoide, nu ai ce sa-i faci sa consume mai mult de 7-800w

Momentan nu pot sa vin cu masuratori concrete pentru ca sunt inchiriate in niste localuri in oras.

M-am grabit sa obtin raspunsul pentur a sti daca pot scoate sau nu mai mult din respectivul miez, ca sa pot sa ma apuc sa proiectez noile pcb-uri

Mulrumesc Vlad pentru mesaj, multumesc Marian pentru raspuns

Link spre comentariu

validae-> toruletul are "chinuit" 2x2...fara sarma.

marian-> eu caut dovezi matematice...

Traful va alimenta un lm1875, 2 operationale si un dsPIC...pentru efecte digitale pentru chitara electrica 

Dupa sarma si multimetru da scoate 30VA.Eu vreau sa demonstrez stiintific, dar se pare ca mi am gasit nasul...

Link spre comentariu

Mihun Pai ce alta demonstratie poate fi mai buna? A existat loc suficient pe acel tor pentru primar si pentru 2 secundare cu sarma de 0,6, care asa cum am zis la o incarcare de 3,5A/mm^2, cam pe acolo se ajunge ( 30VA ), deci se dovedeste tocmai matematic ca persoana respectiva nu te-a mintit, ce altceva iti mai trebuie ca sa te lamureasca? Uita de sintagma "S^2", e putin relevanta. In alta ordine de idei, traful tau NU va alimenta LM1875 sau orice alt amplificator alimentat la tensiunile alea, traful cu greu poate duce undeva aproape de 1A, ceea ce este putin chiar si pentru 1 singur canal, limiteaza-te doar la dsPIC si operationale si va fi ok, pentru amplificator iti trebuie alt traf.

George traful de retea banal, functioneaza fix pe acelasi principiu elementar precum traful de la sursele in comutatie cu conversie directa, spre exemplu semipuntea des intalnita la ATX-uri, adica se alimenteaza primarul cu o tensiune alternativa si se induce in secundar o tensiune proportionala cu raportul de transformare, tensiunea din secundar apare prin exact acelasi fenomen la ambele, si ambele sunt strict limitate de cuprul folosit. Pana nu faci ceva teste clare pe trafuri nu ai cum sa fii sigur, insa daca ai de gand sa le rebobinezi atunci testele sunt doar cu titlu informativ, tu va trebui sa iti stabilesti clar dinainte niste parametrii ceruti ( ce tensiuni si la ce curent ) si sa faci niste calcule sa vezi daca spatiul de bobinare este suficient sa incapa cuprul necesar, vezi ca a postat Dl Flomar cu ceva pagini in urma un calcul elaborat care contine si spatiul de bobinat deci te poti inspira de acolo. Trebuie insa sa stabilesti clar ce putere rms sinus vrei de la amplif si pe ce sarcina ( asa se procedeaza ), si deasemeni cate canale, 1, 2 sau mai multe, vei stii astfel ce parametrii trebuie sa suporte alimentarea, si deci cum sa iti calculezi traful. Spui ca vrei cu etaj final clasa H, presupun ca din considerente de disipatie pe radiator alegi clasa asta, altfel nu cred ca se justifica, si mai spui ceva de "Step 3", presupun deci ca vor fi 3 alimentari distincte ale etajului final, adica traful va trebui sa aiba 3 seturi de secundare, nu stiu daca nu cumva e deajuns sa faci doar 2 secundare dar cu niste prize intermediare pentru alimentarile inferioare, ar trebui sa mearga asa, altfel ai putea avea probleme cu spatiul de bobinat.

Link spre comentariu

...eu caut dovezi matematice...

Ai la dispozitie google si alte motoare de cautare. Printre altele, poti consulta articolul de aici: http://www.elforum.info/blog/6/entry-12-calculul-umplerii-ferestrei-de-bobinaj-la-transformatoare-exemplu-de-calcul-pentru-un-transformator-toroidal/ completat eventual cu cel de aici: http://www.elforum.info/blog/6/entry-11-calculul-umplerii-ferestrei-pentru-bobinaj-la-transformatoare/

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări