Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Este dificila operatia pt. ca trafo este lacuit...reusita operatiei tine foarte mult de indemanare si de scule destinate special acestei operatiuni...sa stii ca miezul e mai greu de gasit-din punctul meu de vedere!- asa ca,o solutie ar fi sa tai pur si simplu carcasa cu bobinajul , asa vei putea demonta miezul fara sa-l distrugi, apoi construiesti carcasa si bobinezi la parametri doriti...ce dimensiuni are miezul? - grosime pachet, latime lama centrala?

Link spre comentariu

Nu cred ca este dintr-un tv, eu l-am scos dintr-o chestie, nu stiu ce poate sa fie, continea traful, rectificare, filtrare si apoi un tranzistor 2n3055.

Ma chinui de ceva vreme sa il desfac si inca nu am reusit.

2N3055-ul era pentru stabilizare.

Link spre comentariu

Pentru o demontare mai ușoară, așează traful pe o placă metalică groasă pe care o încălzești cam un minut pe ochiul cel mic de la aragaz. Lacul de impregnare dintre tole devine mai fluid la peste 150*C.....apoi cu grijă și o pereche de mănuși groase de piele să nu te arzi, scoți primele tole. De ajutor o să fie un cuțitaș bine ascuțit introdus între primele tole, pentru separarea lor mai ușoară.Apoi scoți prima dată tolele tip ( I) și mai apoi cu o șurubelniță ciocănită ușor vei împinge afară din carcasă tolele tip (E). Să nu îndoi sau deformezi marginea tolelor fiindcă vor fi imposibil de introdus toate înapoi ulterior.

Link spre comentariu

vreau sa modific un transformator toroidal pentru un amplificator. El cica ar avea 2.5-3kw, mai am altul jumatate ca dimensiune si greutate, si asta cica ar avea aceeasi putere. Practic ma intereseaza sa scot un 5-6kw in regim muzical. Care e diferenta dintre cele doua transformatoare, mi se pare o diferenta enorma raportat la cantitatea de matereale folosite. Ma uitam la cel mic, areniste table care practic directioneaza aerul pe langa el sa il raceasca. Transformatorul mare este intr-o chinezarie, iar cel mic este intr-un amplificator foarte puternic.

Link spre comentariu

Păi ar trebui să definiţi ce înseamnă acei 6000W muzicali......2000, 3000W reali ?  Nu prea mă ocup cu amplificatoare, dar ştiam că puterea muzicală este cam dublu sau chiar mai mult faţă de puterea efectivă. Deci până la urmă ne referim la o putere efectivă de maximum 3000W pe care o doriţi de la acel toroidal ?  Ar trebui să măsuraţi aria miezului magnetic şi mai ales spaţiul liber pentru bobinaj (gaura torului) şi apoi se poate face un calcul. Funcţie de spaţiul de bobinaj şi de ce grosime maximă a conductorului de bobinaj ce încape acolo, puteţi mări întrucâtva puterea obtenabilă...şi în condiţiile unei eventuale ventilări forţate. Dar nu prea cred că de la 3kW  reali să puteţi ajunge la 6kW reali pe acelaşi tor...fiindcă sunt în general calculate cu zgârcenie, mai ales astea chinezeşti.

Link spre comentariu

transformatoarele "mici" sunt in amplificatorul phonic xp5000, care in teste masurat, cu semnal sinus au sarit sigurantle la un consum de 6kw

transformatorul mare vreau sa il scot din t-amp ta2400

asa arata transfformatoarele originale https://bgaudioclub.org/gallery/albums/userpics/10007/Crown_XLS_5000_1.jpg

si asa arata transformatorul  care vreau sa il desfac, momentan nu pot sa masor nici unul din ele pentru ca nu le am acasa

in cazul in care ma apuc de proiect sunt dispus sa desfac pana la ultimul milimetru de sarma si sa muncesc cat e nevoie, pana se ajunge la ce mi-ampropus

Link spre comentariu

Daca tot avem ditamai topicul tocmai pentru transformatoare, de ce mama masii deschidem un alt topic tot pentru transformatoare?

Am mutat aici discutiile si rog pe viitor ( a cata oara, oare? ) mai multa atentie ( parca as fi o placa zgariata asa de des repet chestia asta in ultimul timp )...

Link spre comentariu

Marian te enervezi aiurea, e un proiect personal, nu pot sa ma apuc sa postez, dupa care in timpul discutiei sa vina altul sa bage doua posturi despre un redresor auto, mai vine unul cu un strung, altul cu niste halogene. Sunt de 11 ani pe forum cred caam habar ce fac, forumul e pentru toata lumea, important e nu sa se posteze varza la gramada intr-un topic, in momentul in care cineva are nevoie de ceva sa citeasca sute de pagini ca sa afle un mic amanunt, mi se pare mult mai normal sa fie un thead cu teorie pura, blocat, si in rest fiecare sa isi deschida ce are nevoie, asta e, e forum, intra lumea ca sa invete, nu e nimeni obligat sa raspunda. Nu faci fata, roaga-l pe Vasile sa iti mai dea 1-2 colegi cat e nevoie si asta e, nu e nici o suparare, e voluntariat care il face fiecare doar daca ii face placere.

Link spre comentariu

Iti dai seama ce bine ar arata o sectiune cu cateva zeci de topicuri pe fix acelasi subiect... Asta e regulamentul sectiunii, avem topic pentru acest subiect, postam aici, nu e bazar sa avem fiecare topicul nostru.!

Link spre comentariu
Vizitator ~makaveli~

Am reusit sa desfac primele 2 tole care s-au si distrus. Acum trebuie sa le scot pe toate. Inaltimea pachetului este de 3.7 iar latimea lamei centrale este de 2.5cm.

SI inca ceva, stie cineva vreun tratament pentru tole? In ce as putea sa le scufund sau cu ce sa le sterg sa se ia lacul acela sau alte reziduuri?

Editat de ~makaveli~
Link spre comentariu

Pentru o demontare mai ușoară, așează traful pe o placă metalică groasă pe care o încălzești cam un minut pe ochiul cel mic de la aragaz. Lacul de impregnare dintre tole devine mai fluid la peste 150*C.....apoi cu grijă și o pereche de mănuși groase de piele să nu te arzi, scoți primele tole. De ajutor o să fie un cuțitaș bine ascuțit introdus între primele tole, pentru separarea lor mai ușoară.Apoi scoți prima dată tolele tip ( I) și mai apoi cu o șurubelniță ciocănită ușor vei împinge afară din carcasă tolele tip (E). Să nu îndoi sau deformezi marginea tolelor fiindcă vor fi imposibil de introdus toate înapoi ulterior.

Foarte corect, recomand metoda. Asa am demontat multe transformatoare lacuite. Totusi exista o regula la mine, cel putin prima tola se va distruge.

In ce priveste curatarea lor, personal fac lucrul asta manual, pe fiecare tola prin razuire cu un cutitas sau cu smilghel. E o chestie plicticoasa si neproductiva dar alta idee nu am avut. Nu mai spun ca tolele le curat prin smilgheluire si pe cant :limb:

Link spre comentariu

Pentru reducerea pierderilor tolele sunt izolate intre ele; atunci cand sunt razuite dispare acel izolator, deci vor creste pierderile.

Nu contest dar i-mi asum pierderile, nu am alta solutie. Am "reabilitat" si un traf langa care a stat si un cuib de soareci, i-ti inchipui in ce stare era. Iau in calcul coeficienti de siguranta destul de generosi si deocamdata la functionare continua nu mi-a iesit fum din nici un traf.

Editat de Radu_N
Link spre comentariu

Radule, vad ca esti radioamator (trebuie sa ai grija si cum graiesti si cum scrii), nu sunt corecte formele "i-ti" si "i-mi", deci fara cratima.

Link spre comentariu

Bine ca nu il faceti de 1000W.

Pt mai multe info exista internetul:

http://www.jogis-roehrenbude.de/Transformator.htm

....Cred ca visati frumos cu sute de w la pachetele astea. Dar, pana la urma, e frumos sa ai vise.

Si? Ati înteles de unde provine diferenta dintre puterile indicate în liniile 1 si 2 din tabelul publicat acolo? Ca doar e vorba despre acelasi miez.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări