Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

In tot calculul care l-ati facut, unde apare rolul sectiunii in transferul puterii din primar in secundar?

Fiind traf cu o fereastra mai lata decat tola uzuala, normal ca puteti baga sarma mai groasa in ambele infasurari, dar asta nu inseamna ca puteti sa si transferati puterea de 200W.

Cand veti depasi limitarea data de sectiune, tensiunea in secundar se va diminua rapid, iar trafu se va incalzi.

Dar, mentionez si aici, ca asta este doar parerea mea, si ca fiecare isi calculeaza si construieste trafurile asa cum doreste.

Link spre comentariu

In tot calculul care l-ati facut, unde apare rolul sectiunii in transferul puterii din primar in secundar?

Rolul sectiunii este esential in stabilirea numarului de spire pe volt! Sectiunea alaturi de inductie( care , la randul ei se alege functie de calitatea miezului magnetic)hotarasc acest numar de spire pe volt! Dar, de aici incolo, rolul sectiunii in calcul, inceteaza! Daca am fereastra generoasa , cresc diametrul sarmei pana la punctul unde imi permite spatiul in fereastra si pana unde pierderile in cupru sunt rezonabile adica temperatura in sarcina este rezonabila...Aceste ultime doua constrangeri hotarasc , in final ce putere pot transfera cu traful respectiv...

Stiu ca este o alfel de viziune despre un transformator dar, va asigur ca este corecta!

Link spre comentariu

Miezul magnetic este nimic mai mult decat un intermediar, saturatia apare atunci cand inductia este prea mare, si in calculul inductiei nu intra factorul "curent" de nici o forma. Ca sa se inteleaga mai altfel apelez la o analogie, puteti privi miezul magnetic ca pe un agent de vanzari, vine omul imbracat la 4 ace, intr-un autoturism mai mult sau mai putin luxos, cu o tableta sau alt device in care isi noteaza ceea ce tu comanzi, dar nu el ti le aduce, el doar iti intermediaza tranzactia cu depozitul, asa cum miezul iti intermediaza transferul de putere din primar in secundar, dar miezul nu poate intermedia decat ceea ce primarul poate suporta, la fel cum agentul de vanzari nu poate intermedia decat ceea ce depozitul are pe stoc.

Indiferent ca analogiea este sau nu inteleasa, fenomenul descris este demonstrat si redemonstrat si explicat cu lux de amanunte in topicul D-lui Flomar, deci va promit ca nu voi permite redeschiderea acestei discutii, accept prejudecatile, dar nu accept incapatanarea, atunci cand refuzi sa accepti ceva demonstrat si teoretic si practic, pur si simplu nu ai ce sa cauti pe Elforum. Imi cer scuze daca sunt dur dar m-am saturat de atata bataie de apa in piua pe chestii elementare la capitolul traf de retea!

Link spre comentariu

La tola tip manta carcasa trebuie, obligatoriu, sa fie mai scurta. Cine nu crede, sa incerce sa bage tolele intr-o carcasa la cota. Materialul tolei si directia de laminare determina inductia maxima. Tola manta are pe doua laturi directia de laminare buna, pe celelalte doua nu. Tola manta cu mult siliciu are pierderi mici si inductie maxima de cca. 14.000 Gs la functionare continua. Tola din fier ordinar (chinezeasca) are inductie la saturatie mai mare, dar si pierderi magnetice mult mai mari. Pentru alimentarea unui amplificator clasa B sau AB se poate merge la putere de varf mai mare decat cea rezultata din calculul uzual, in cazul nostru peste 100 W. Grosimea sarmei trebuie calculata, totusi, pentru cel putin 70 W cat poate asigura miezul in functionare continua. Parerea mea!

Link spre comentariu
Vizitator ~makaveli~

Nu cred ca este dintr-un tv, eu l-am scos dintr-o chestie, nu stiu ce poate sa fie, continea traful, rectificare, filtrare si apoi un tranzistor 2n3055.

Ma chinui de ceva vreme sa il desfac si inca nu am reusit.

Link spre comentariu
Vizitator ~makaveli~

Si era pus intr-o carcasa neagra cu o siguranta si un led deasupra, iar pe eticheta scria cv gen: APARAT 30VA 50hz 220V

Sper doar sa nu aiba primarul in scurt ca atunci nu ma mai chinui cu el, nu am nici sarma si nici chef sa bobinez vreo 1000 de spire. Daca sant norocos si nu are primarul ci secundarul in scurt o sa rebobinez secundarul cu 2x12v.

Pana atunci, stie cineva cum sa desfac mai repede traful? Nu vor tolele sa iasa de nici-o culoare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări