Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

EmyRulz, p?cat c? nu ai sim?ul umorului, ai fi sesizat mai repede ironia din enun?. :rade:

M? bucur c? am reu?it s? te fac s? spui acela?i lucru cu mine, poate cu alte cuvinte. Deci recuno?ti c? cele 2 bobine ale trafo cu miez C+C, induc acela?i cîmp cu bobina unic? de la trafo E+I. De aici pîn? s? descoperi esen?a construc?iei celor 2 miezuri nu mai e mult. Hai c? o rezolv?m cît de curînd... :freaza:

battobataaree, cu trafo japoneze nu m? impresionezi deloc, mai ales c? ele sînt calculate la circa 2/3 din consumul maxim, ptr economie. Am desf?cut sute de amplifuri. De ce crezi c? aproape toate amplifurile lor, f?cute ptr export merg numai pe 8 Ohmi, indiferent ce scrie în spate? Reclama e sufletul comer?ului.

Singurele mai s?n?toase sînt cele f?cute ptr pia?a intern? japonez?, ptr SUA ?i unele f?cute demult ptr Germania. Nu vorbesc de scule de fi?e aici.

A... ?i vezi c? la C+C ai totu?i un minuscul întrefier, se pune cîte o pic?tur? de vopsea sau lipici între piesele C la montaj, ca s? nu vibreze. Desf? trafo de Temp pe care le ai ?i ai s? vezi vopsea verde între piese.

Link spre comentariu

Zal, nu mai am simtul umorului dupa cat a trebuit sa imi ragesc gura si creierii degeaba. E bine ca am ajuns la acest consens, dar acum mi se pare si mai uluitoare concluzia pe care o tragi! Daca campul este aceelasi, cat e domle fluxul? B*A!. Care e aria, Pai aria miezului, ca doar una e! Pe unde crezi ca o ia campul ala, nu uita, am zis de atatea ori, campul formeaza bucle inchise, e in TOT miezul, poti sa il vezi ca un curent electric, sau ca o conducta de forma miezului prin care circula apa (in cercuri inchise). Pe unde trece, care e aria? E ca si cum mi-ai zice ca in cazul unei bucle de cupru sectiunea se pune dubla! Sunt fara cuvinte nu stiu cum sa zic, dar am impresia ca nu se cunosc chestii de baza aici.

Asa, uitati cum dau producatorii sectiunea unui miez o-core, este doar una din ele!

http://www.alphacore.com/News/O-core%20 ... rticle.pdf

Alte date despre transformatoare C-core dimensiuni si puterea specificata:

http://www.alphacoredirect.com/index.ht ... 634.474294

NU SE SPECIFICA NICAIERI CA DACA PUI 2 BOBINE SE MAESTE PUTEREA!

citat:

"The CD range of cores is suitable for single loop as well as double loop single-phase transformers"

Link spre comentariu

Bun, s? plec?m de la consens ?i s? continu?m: la miezurile cu un singur circuit magnetic (C+C, L+L, U+I, etc), dac? sîntem de acord ?i c? cîmpul elmg. indus în miez de prima bobin? e defazat cu 180* fa?? de cel indus în miez de a doua bobin?, am l?murit problema.?i mai simplu zis: chiar dac? alearg? amîndoi pe o pist? nu se întîlnesc, fiind la distan?e egale unul de altul. Privind la t?ietura prin trafo, asta înseamn? c? pe miezul din stg. cîmpul poate fi la +90* ?i în dr. la -90*. La E+I, fiind mai primitiv ca construc?ie, se întîmpl? acela?i lucru cu diferen?a c? e sec?iunea central? invers fa?? de laterale ?i ptr. c? în mijloc cele 2 bucle de cîmp elmg. sînt în faz? ?i egale, suprafa?a e dubl? fa?? de laterale. Asta fiind ?i punctul slab al miezului E+I ?i a celui aseman?tor dubluC + dublu C.La toroidale e ?i mai simplu: cîmpul urmeaz? sensul bobinei, începutul pleac? din 0, descrie o sinusoid? prin tot miezul ?i se întoarce în acela?i punct de plecare, tot în 0, astfel c? la t?ierea simetric? a trafo, cîmpul elmg. al unei sec?iuni e invers fa?? de al celeilalte.Toate mi?c?rile sinusoidale ale cîmpului au loc de 50 ori pe secund? (la re?eaua noastr? de joas? tensiune)....Am c?utat s? m? exprim cît mai simplu ?i clar... :nas:Primul material ata?at, de?i se refer? la miezuri O, fiind apropiate de toroidale, îmi confirm? personal ce am spus undeva mai sus (nu e inven?ie personal?, sînt lucruri din b?trîni, meseria se fur?, nu se înva??). În exemplul din pdf un miez de 100W are o sec?iune în jur de 5 cm2... 100W = (5+5)2.

Link spre comentariu

E, exact aici o dai in bara! Campurile NU sunt defazate cu 180 de grade, pentru ca daca ar fi, atunci campul total prin miez ar fi 0!!!! Asta e si ideea cu fazarea bobinelor! Ceea ce descrii tu se intampla atunci cand legi bobinele in atifaza, si din legea lui Ampere rezulta imediat ca, campul este zero. Cand le legi corect, atunci campul se aduna si NU este defazat! D-aia imi ragesc eu gura cu legile astea, pentru ca ELE SPUN CE SENS ARE CAMPUL, CE MARIME, PE UNDE CIRCULA, si acum imi este cat se poate de clar ca nu sunt intelese DELOC!!! Ia mai uita-te odata pe legea aia sa vezi ca sensul depinde EXCLUSIV DE SENSUL CURENTULUI! CUM EL ESTE ACEELASI PRIN CELE 2 JUMATATI DE BOBINA rezulta CAMPURILE SUNT IN FAZA! Daca nu ma crezi, cum am spus, ia-te la rafuiala cu nenea Ampere. Si mai zic unii ca scoala e degeaba :ras: Se pare totusi ca n-ai citit nimic din lungile mele posturi in care explicam tocmai asta! Se pare, de asemenea, ca sunt probleme si mai grave de imaginare a campului magnetic. El nu alerarga pe nicaieri, se afla in TOT spatiul, NU SUNT DOUA CAMPURI IN MIEZ, la fel cum NU SE POATE SA EXISTE 2 CURENTI INTR-UN CONDUCTOR!!!!! Nu-mi vine sa cred ca nu s-a inteles atata lucru!!!!! :speriat La fel, campul magnetic nu este modulat cu distanta, adica NU oscileaza in spatiu(campul magetic generat de curenti nu se propaga prin miez!!!)! El OSCILEAZA IN TIMP!!!!!!!!!!!!!! Adica la un anumit moment de timp valoarea sa este la fel in orice punct al miezului!!! Nu e ca la un motor in care am camp magnetic invartitor, sau sinusoidal in timp si spatiu! :speriat Eu cred ca ma opresc aici, pentru ca ma infior de ceea ce aud!

Link spre comentariu

F?r? mi?care, nu exist? transfer de energie, c? doar nu folosim trafo în curent continuu ca pe electromagnet. :bataieCe naiba, c? doar am f?cut experien?e în ?coala general?, în laboratorul de fizic?.În caz c? nu ?tii, afl? c? se folose?te de mult, în anumite aplica?ii necomerciale, inducerea de cîmpuri multiple într-un miez unic, prin modularea cu frecven?e diferite, plecînd de la simplul trafo de semnal de pe vremuri. Eu vorbeam de un singur cîmp cu circuit unic sau divizat, cu o singur? frecven??. Po?i s? descoperi singur cum circul? cîmpul elmg. cu un traf avînd un pachet de tole E ?i unul de I, neprinse ferm între ele (a?a cum se întîmpl? la cele sudate), alimentat cu tensiune la frecven?a re?elei, ai s? vezi cum vibreaz? (atragere-respingere de 50 ori pe secund?, corespunz?toare trecerii pe acolo a cîmpului elmg.). Dac? adaugi ?i o busol? în apropiere, descoperi ?i sensul.Faptul c? nu toat? lumea are vedere în spa?iu, necesar? vizualiz?rii unei imagini, nu e vina mea, e a naturii.

Link spre comentariu

E clar, vorbesc la pereti, acesta este ultimul post, cine vrea sa inteleaga bine, cine nu nu, pana la urma e treaba fiecaruia. Vreau sa lamuresc atat(marcar atat sa fie clar) intr-un conductor, la un moment dat, exista un singur curent! La fel cum intre doua puncte exista o SINGURA diferenta de potential(pot si demonstra matematic ca este asa, dar oricum nu cred ca va citi cineva). Faptul ca noi descompunem LEGEA DE VARIATIE(asta e cu totul si cu totul altceva, dar vad ca si aici se face confuzie, o marime fizica NU este aceelasi lucru cu legea sa de variatie!) a acestei marimi in serie Fourier sau mai stiu eu cum, asta E IN MINTEA NOASTRA, naturii putin ii pasa de transformarile noastre. La campul magnetic, nu mai zic nimic, ca nu are sens, dar fortele alea care fac sa vibreze miezul nu e din cauza ca, campul alearga prin miez(la fel cum nu e nevoie sa se propage campul gravitational ca sa aiba efect si sa si transforme energie). Doar faptul ca modulul si sensul sau(si campul asta e un vector) variaza e suficient ca sa induca un camp electric rotational in jurul sau pe o curba inchisa pentru ca fluxul prin orice suprafata care se sprijina pe ea este variabil(rot E = dB/dt sau e = dfi/dt in ecuatie intra DOAR DERIVATA IN FUNCTIE DE TIMP, este o derivata partiala, daca ar fi depins si de deplasare, ar fi trebuit sa apara si derivatele partiale cu directia d/dx,d/dy.d/dz). Campul asta nu se propaga pentru ca viteza de variatie a campului electric in acest caz este mica(a se vedea curentul de deplasare din legea lui Maxwell-Ampere). Este un camp legat de sursele sale, care sunt curentii prin spire. Dar oricum, la ce sunt bune toate astea, ca lucrurile se fac dupa vorbe din batrani, iar aia care se chinuie sa invete sunt niste dobitoci, pentru ca si asa e inutil.

Link spre comentariu

frate zal ,la asta ma gandeam si eu acum ! ..sa pun o picatura de vopsea pe una din suprafete si nu numai sa nu vibreze ,ci si sa nu oxideze suprafetzele de la umezeala ..la unul din astea 2 a patruns umpik ,dar nesemnificativ ..acum caut documentatie de la temp 6 poate gasesc ceva despre inductia miezului ,sau alte detalii

Link spre comentariu

Stai lini?tit c? tot r?mîne întrefier, rugina e un oxid, deci e izolator, cel pu?in electric.

Detalii sumare g?se?ti în ''Scheme de televizoare, magnetofoane ?i picupuri'', Volumul 1, Editura Tehnic? 1971.

?i surpriza serii: tv-ul consum? 200W, trafo are o sec?iune de 8 cm2, total 16 cm2, adic? cam 250W puterea miezului (poate ceva mai pu?in dac? socotim ?i pierderi), absolut acoperitor, în stil sovietic. :aplauze

Vreo contrademonstra?ie, ceva? :nas:

P.S. Cum am mai amintit, miezul e identic cu cele de la trafo de Rostov ?i derivatele din el, care consum? chiar mai mult.

Link spre comentariu

Daca vrei sa demonstrezi ceva pune manuta si rebobineaza un traf E+I si prezinta-ne rezultatul . Nu-i ceva prea complicat , banuiesc ca poti face . Asa degeaba scriem povesti si explicatii SF ce se bat cap in cap cu fizica .

Link spre comentariu

Nu am ce s? demonstrez legat de miezuri E+I, se pare c? sînt cunoscute de majoritatea electroni?tilor, antagonismul e legat de C+C ?i cele asem?n?toare lui. Am bobinat destule, inclusiv vreo 2 de Temp 6, la via?a mea, înc? cîteva de Kashtan (ptr modific?ri), unul de tv Grundig, dac? e vorba numai de C+C. Ptr bobinare am folosit numai formule b?be?ti, înapoiate ptr zilele noastre, cu rezultate foarte bune, diferen?ele dintre calcule ?i realitate nu-mi amintesc s? fi dep??it 5-10%. :somn:

Link spre comentariu

Antagonismul e in mintea unora, ele sunt defapt in realitate la fel, numai ca au alta forma. Aceelasi lucru se aplica si la toroidale, R-core etc. Mai trebuie mentionat ca un miez NU are o putere, cum am mai explicat, puterea este limitata de pierderi! Cand tragi un curent mai mare din traf, campul magnetic NU creste, ba chiar SCADE! Asa, revenind la traful tau C core de 8 cm^2, tu probabil l-ai bobinat folosind formula empirica 50/S sau 55/S unde tu ai considerat S ca fiind 16 cm^2. Asta iti da 3.12 sp/volt sau 3.45 sp/volt.Acum, daca aplic legea lui Faraday N/V = 1/(4.44*f*Bmax*A) si luand Bmax 1.5 T si sectiunea de 8 cm^2 ne da 3.75 sp/volt, destul de aproape, chiar daca miezul are o inductie maricica prin el, daca se strange bine si intrefierul e mic duce fara probleme.Oricum, e clar ca functioneaza destul de aproape de saturatie, dar cu siguranta functioneaza si nu a trebuit sa dublez sectiunea!Daca ai avea un intrefier de 0.1 mm ai avea un curent de magnetizatie in jur de 150 mA, cam mare dar asta e, cu un intrefier mai mic e mai bine.

Link spre comentariu

Nu e trafo meu, e de la tv Temp, e f?cut de fabric? ?i e solid (ptr 50 Hz). Nici o grij? merge rece. Eu cînd bobinez adaug 10% în plus la secundar, contra pierderilor, indiferent de traf. ?i consider 3A la sirma de 1mm. Restul, în afar? de calculul puterilor în primar ?i secundar, nu m? intereseaz?. :dans:P.S. Parc?-parc? am dreptate, nu-i a?a? :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări