Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Consesnsul nu cred ca e o problema insurmontabila. Informatiile ar trebui extrase din carti , exact ca la orice articol stiintific, cu mentionarea bibliografiei la sfarsit. Nu cred sa se fi descoperit aici pe forum prea multe noutati, care nu se gasesc in carti.

Link spre comentariu
@ marian
tinerilor le este din ce in ce mai mare lenea de a citi, de a se documenta, li se pare mult mai comod sa intrebe direct si pretind si un raspuns cat mai rapid...

Aici sunt total de acord cu tine.

In ce priveste restul textului, mi-a venit in minte pilda unui frantuz, scriitor parca era:

Nu spunem ceva nou, toate lucrurile au fost spuse, dar cum nimeni nu asculta si mai ales cum totul se uita, trebuie sa o luam intotdeauna de la capat.

Problema ridicata de tine e comuna pe forumuri, asa ca nu vei reusi sa schimbi lumea, incearca sa impaci doar lumea.

Editat de Radu_N
Link spre comentariu

eu pentru calculul unui trafo de alimentare mi-am facut o fila excel care-mi calculeaza numarul de spire, cat de curand o sa-i atasez si o parte cu calculul puterilor, stergeti extensia txt pentru ca nu ma lasa sa atasez fisiere xlsx

Formula folosita de tine pentru calculul numarului de spire este greșită ! Numărul de spire per volt nu este frecvența/secțiune !!!

Link spre comentariu

"S-a mai spus si o spun si eu pentru ultima oara, se poate traf si fara miez, evident risipa de cupru ar fi imensa, numai ca ideea este ca dimensiunea miezului nu dicteaza in mod esential puterea, ci geometria si implicit spatiul de bobinare, si bineinteles randamentul." a zis marian.

Iata inca o "monstra" care releva faptul ca nu ne putem dezbara mintea, obiceiurile si asta din comoditate sau nestiinta. S-au scris atatea lucruri iteresante in acest topic ca, apoi, sa vina cineva cu acest, asa zis, calcul. Domnule Florian Ciobanu, chiar n-ai citit nimic din acest topic?

Acea constanta egala cu 50 nu e frecventa!!!. Poate ne spui ce se intampla daca imparti un nr. natural la "0"!

Link spre comentariu

Intr-adevar formula din excel este eronata, totusi ideea unui astfel de excel poate ca nu-i rea. Cat despre Florian, haideti totusi sa nu fim duri cu el, sunt convins ca nu este singurul care face confuzia asta, dar el este singurul ( sau oricum putini ) care o afiseaza.

Revenind la ideea excell-ului, poate chiar ar fi util unul cat mai complet si bine pus la punct, cred ca putem pune majoritatea informatiilor esentiale si elementare, legate de traful de retea intr-un excel si ceva formule automate... sau cel putin asta este parerea mea.

Link spre comentariu

Mariane ai mare dreptate in legatura cu tinerea tuturor informatiilor intr-un singur topic si nu imprastierea pe 10 topicuri, problema este intr-adevar cand vezi 300 de pagini citesti pe sarite cum faci si citesti cat de cat sa fii in tema (si asa bine inteles ai sarit de ceva, care aveai nevoie) si cand ajungi sa iti pui intrebare te lovesti de "Dr. X" si spune dute si citeste o carte de a X-a, dute si dezbateti problema la incepatori, si in felul asta unu si altul se enerveaza si incep certurile si asa se fac 2 sau chiar 3 pagini pentru o singura cearta, apoi trece se mai dezbate un pic subiectul si iar vine unu care nu a citit tot si .... iar incepe cearta... si asa se fac cele 1000 de pagini si nu citesti decat balarii.

Eu cred ca este omenesc sa gresesti dar sa ne si intelegem si sa raspundem (daca stiim si daca dorim iar daca nu sa ne abtinem ci nu sa il trimitem sa cumpere nu stiu ce carte de la nu stiu ce librarie si sa il trimitem sa citeasca iar cele 1000 de pagini) pentru ca altfel omu nu mai intra pe forum si citea singur din carti , (tu ca expert si cu diploma de master ar trebuie sa gandeti mai mult ca el si nu sa faci pe destepul ci sa ii raspunzi) pentru ca face greseala ca este incepator (nu posteaza unde trebuie, nu stie ce inseamna X2 - 3S :8GH12143 e.t.c, e.t.c) pentru ca este incepator, nu cred ca un membru evolual pune intrebare cum se bobineaza un traf.

Sper ca am fost cat de cat de ....inteles si poate asa vom fii mai uniti si mai intelegatori cu greseliile altora mai prosti sau mai despeti ca noi. Salut.

Editat de kotezzyno
Link spre comentariu

Ai si tu dreptatea ta, dar si ceilalti pe a lor. Te inteleg si pe tine ca si pe orice alt electronist amator fara experienta, in cautarea de raspunsuri, insa ii inteleg si pe ei, pentru ca asta este unul din topicurile la care se tot repeta aceleasi intrebari, si deci se cer mereu aceleasi raspunsuri, si de multe ori problemele izvorasc din necunoasterea unor notiuni totusi elementare, de aici si reactiile lor, este drept ca nu se poate cere sa se repete aceleasi raspunsuri la nesfarsit, si totusi cam asta se intampla, deci inevitabil apar si discutii mai putin placute. Eu unul am incercat sa ajut cat mai mult, pe cat mai multi, desi nu este mereu indicat pentru ca se incurajeaza un comportament nedorit.

Link spre comentariu

Intr-adevar formula din excel este eronata, totusi ideea unui astfel de excel poate ca nu-i rea. Cat despre Florian, haideti totusi sa nu fim duri cu el, sunt convins ca nu este singurul care face confuzia asta, dar el este singurul ( sau oricum putini ) care o afiseaza.

Revenind la ideea excell-ului, poate chiar ar fi util unul cat mai complet si bine pus la punct, cred ca putem pune majoritatea informatiilor esentiale si elementare, legate de traful de retea intr-un excel si ceva formule automate... sau cel putin asta este parerea mea.

Uita-te Mariane aici si tu UDAR :))) .... formula 50/S este folosita de domnul din video si la final ii iesie V calculati de el de ce nu este bun calculul?

Link spre comentariu

si formula 50/s si formulele mult mai complicate date de utilizatori cu experienta sunt corecte,ca la cea simplificata in loc de 12v ai 11,9 sau 12,2 nu este mare scofala,ce greseste el este faptul ca 50 nu este constanta de retea,si sunt niste formule simplificate,poti folosi si 40 si 60/s

Link spre comentariu

As vrea sa-l cunosc pe cel/cea care i-a fost profesor/profesoara de fizica respectivului din clip, as avea o vorba sau 2 sa-i zic...

Citat din clip:

"Transformatorul, este un transformator care transforma..."  Suna al naibii de "bine", nu-i asa? :rade:

"...transforma curentul de la priza intr-un voltaj..." Asta suna si mai frumos... :95

"...exista o constanta, 50hz, reprezentand frecventa retelei, 50 de hz adica..."

Facand abstractie de faptul ca nu avem de fapt curent, fara sa avem o sarcina pusa pe secundar, ci avem doar o anumita tensiune, transformata intr-o alta tensiune de nivel mai mic sau mai mare ( sau uneori egala in cazul trafurilor separatoare ), respectivul face aceeasi confuzie ca si Florian mai sus, e o prostie sa spui ca 50/S este frecventa impartita la sectiune, acel 50 vine de la cu totul altceva si te invit Kortezzyno sa parcurgi in urma topicul vei gasi garantat de la ce vine.

Adica tipul din clip este un picut paralel cu realitatea, adica nu puneti botul la toate porcariile de pe iutub!

PS: Asta chiar este o chestie elementara, s-a lamurit deja ca e o prostie sa spui ca acea cifra este frecventa, astfel incat pe care il mai vad ca sustine prostia asta il cadorisesc cu o minivacanta, nu se poate sa nu avem nici un pic de ambitie incat sa nu ne pese nici macar de chestiuni de baza.

Punct.

Link spre comentariu

Einstein a fost interpelat de un tip : Domnule Einstein , ați avea timp să-mi explicați și mie teoria relativității ?

Einstein a răspuns : Eu aș avea timp să vă explic dar dumneavoastră v-ar trebui o veșnicie ca să înțelegeți . 

Lăsând gluma la o parte , și vă asigur că nu vreau să supăr sau să jignesc pe nimeni , nu poți să explici nimic ” simplu , pe înțelesul meu ” cuiva care nu cunoaște noțiunile elementare . Noțiunea de începător a fost extinsă ( sau întinsă ) semantic în acest forum , devenind echivalentă cu : habarnist , ignorant , analfabet tehnic . Nu aia e un începător . Un începător e o persoană care are un minim de cunoștințe în domeniu dar nu are experiență .Un medic începător , de pildă , e o persoană care - totuși - a terminat facultatea de medicină.

Nu se învață noțiunile elementare pe forum . E ca și cum ai intra pe un forum de limba chineză , scris în limba chineză , ca să inveți limba chineză.

Introducerea lungă de mai sus mă scutește , sper, de răspunsul cu care îi eram ( ? )  dator domnului @kotezzyno.

Și acum on topic - cel puțin pe ideea ultimelor postări . Hai să strângem niște teme și să facem niște topicuri , să vedem ce iese . Sunt de acord că începătorii trebuie să fie ajutați și încurajați . Dar trebuie să vrea și ei . Altfel , știți cum e : Dragostea cu de-a sila se numește viol . 

Link spre comentariu

doar un exemplu - ca mai sunt foarte multe altele: in cartea "Caleidoscop audio" scrisa de G.D.Oprescu publicata acum foarte multi ani in colectia Cristal la pagina 161 scrie ca acel 50 este frecventa retelei, la putinele  trafo am facut la viata mea(cred ca peste 1000 bucati de diverse puteri) nu am avut vre-o problema, sa se incalzeasca , sa se arda sau sa nu poata sa faca ce am vrut eu (a se citi "alimenta"), am bobinat de la trafo de 1cm patrat(unde am bobinat 9-10000 spire cu sarma 0.08-0.09 mm diametru in primar) pana la aparate de sudura. La trafo refolosite este alta treaba daca refolosesc vre-un bobinaj, nu pot sti ce formule de calcul au folosesc in industrie.

Link spre comentariu

Domnul G.D.Oprescu , ca orice om , are dreptul să greșească . De fapt , nici nu e o greșeală , e o scăpare .  Dacă te uiți în tabelul din susul paginii o să vezi că se calculează cu 50/S, cu 45/S respectiv cu 40/S . O fi pe undeva rețele cu 40 sau 45 Hz ? 

PS . Uite , Mariane . Un prim ”sticky” cu calcularea numărului de spire ... Lectură obligatorie pentru cine vrea răspuns la această secțiune .

PSS. Domnule Florian Ciobanu , ai făcut vreun  transformator la altă frecvență decât cea de 50 Hz ?

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări