Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

- nu ma pot pronunta asupra nr. de spire pt. ca nu stiu ce formula de calcul ai folosit.

-de obicei se scade 5% deci e bine.

-textolit , pertinax , prespan de 1,5mm grosime.

-este bine sa izolezi fiecare strat si primarul si secundarul intre ele si izolatie finala peste secundar...folie speciala sau carton prespan pt. izolatie e mai greu de gasit si cam scump dar, poti folosi cu rezultate f. bune hartie de copt , cea pe care o folosesc gospodinele la copt prajituri ,pusa pe tava ca sa nu se lipeasca compozitia.

-n-am inteles intrebarea cu raportul de transformare intre amperaje...

Aici ai poza despre cum se realizeaza carcasa:post-228380-0-58712000-1433511042_thumb.jpg

- dispunerea izolatiei intre straturi:post-228380-0-51175400-1433511208_thumb.jpg

Un desen despre legarea bobinajului cu fir dublu pt. obtinerea a doua tensiuni simetrice:

post-228380-0-01452000-1433511340_thumb.jpg                                                                  Spor!                                          

Link spre comentariu

@~makaveli~ numarul de spire din primar impartit la numarul de spire din secundar, iti da un raport de transformare, acel raport de transformare este valabil direct la tensiune, si invers la curent, adica spre exemplu in cazul datelor prezentate in postarea mea anterioara, am sugerat primar cu 600 de spire, si 2 secundare de cate 52 de spire, adica 104 spire in total. Raportul de transformare este 600/104, si este 5,76. Il aplicam direct pentru tensiune, adica daca avem o tensiune in primar de sa zicem 230Vca atunci in secundarul de 104 spire avem 230/5,76, adica 39,9V; il aplicam invers pentru curent, adica pentru cei 4A estimati de mine curent necesar in secundar, o sa avem un curent in primar care este cel din secundar impartit la raportul de transformare, adica 4/5,76 si ai deci cam 0,7A ( 694mA ). Crezi sau nu, este principiul pe care se bazeaza transformatorul de curent de la sursele in comutatie.

Link spre comentariu

Curentul maxim consumat de primarul transformatorului îl afli cel mai ușor împărțind puterea trafului la tensiunea rețelei. În cazul de față 20x4=80  80x2=160    160/230=0,695A

Alegem un conductor care să suporte un curent imediat superior din tabele, pentru fiabilitate, dacă spațiul de bobinaj permite. Pentru o încărcare maximă de 2,5A/mmp vom folosi un conductor de 0,60mm (0,65 CuEm).

Întrucât am editat ulterior textul, sunt dator cu o explicație.

Inițial calculasem eronat doar pentru puterea unui singur secundar deși le menționasem pe amândouă, am păstrat și textul inițial integral:

De exemplu, ai două secundare de 20V/4A  Deci o putere aparentă de 80VA. 80/230=0,347A  Dacă spațiul de bobinaj permite și pentru o fiabilitate sporită, majorăm acest curent la 400mA. Deci vom alege un conductor care să poată suporta acest curent un timp nedefinit, cu o încărcare de maxim 2,5A/mm2. În cazul de față s-ar potrivi conductorul de 0,5mm CuEm (0,45 Cu). Un astfel de traf va ieși foarte robust, fiind calculat cu suficientă rezervă de putere. 

Link spre comentariu

De exemplu, ai două secundare de 20V/4A  Deci o putere aparentă de 80VA. 80/230=0,347A  

:92 mai  minte  omul ,  dar  nici  chiar  asa !    dupa  ultimele  descoperiri  arheologice ,  daca  ai  DOUA  secundare  de  20v / 4a  ,  inseamna  ca  ai  2 x 20 x 4 =  160 va  ,  nu-i  asa ?   :rzb

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Scuze, uitasem că că sunt două secundare de 20V, eu inițial am calculat doar puterea unuia singur   :rade:  Avem în acest caz o putere de 160VA, deci un curent maxim în primar de circa 0,695A. Viteza, bat-o vina !  Mulțumesc pentru atenționare !  Am editat postarea, dar am păstrat și textul greșit.....

Link spre comentariu

Avem în acest caz o putere de 160VA, deci un curent de circa 0,695A. 

niet  niet  ,  ca  nu-i  chiar  asa ,  dragi  tovarasi !  calculul  corect  nu  se  face  asa .  corect  este  astfel ...

se  face P2 =  suma  puterilor  din  secundarul / secundarele  transformatorului ...in  cazul  nostru  concret  P2 = 160 w .  problema  este  ca  randamentul  nu  este  NICIDECUM   UNITAR  , cum  lasa  de  inteles  printre  rinduri  dl  validae  ,  ci  se  invirte  IN  ACEST  CAZ  CONCRET in  jurul  lui  85% .  asta  inseamna  ca  0,85 = P2 / P1 ,  de  unde  rezulta  ca  puterea  maxima  in  primar  este   P1 = P2 / 0,85 = 188,2352  w  .  abia  acum  putem  aplica   formula  I1 =  P1 /  230  =  188,2352 / 230  =  0,8184 A  .

qed   :92 din  nou !

Link spre comentariu

Foarte corect dl. misuraelectronic ! Eu dădusem doar un exemplu de calcul simplificat, care nu ținea cont de pierderi.... Ideea era să nu-l încurcăm pe începător cu rapoarte de transformare pentru curenți, voiam doar să arăt metoda mai simplă de estimare a curentului primar. Într-adevăr, randamentul transformatorului nu va fi niciodată unitar, cele mai mari randamente fiind de circa 95% în cazul trafurilor de puteri mari, care lucrează cu conductori de diamere mari, respectiv pierderi mici prin efect Joule în bobinaje.Mai contează și buna împachetare a tolelor, astfel ca întrefierul să fie minim.Practic, după împachetarea tolelor, se bate miezul ușor cu un ciocan de cauciuc pentru ,,așezarea,, mai bună a tolelor. Se va ține cont de izolarea jugurilor metalice de prindere față de prezoanele de fixare, să nu se creeze spire în scurtcircuit în cazul prezoanelor ce traversează direct tolele. Sunt mai multe de spus, cele mai multe s-au discutat deja pe parcursul acestui lung topic...

Link spre comentariu

Dacă legi capetele cu fazare corectă, vei obține o tensiune dublă. Dacă fazarea nu e corectă vei obține o tensiune nulă (ambele înfășurări se anulează reciproc). Curentul se poate dubla doar legând ambele înfășurări (ce trebuie să fie absolut identice) în paralel, adică început la început și sfârșit la sfârșit.Dar tensiunea rămâne aceeași..

Link spre comentariu

Nu poti dubla in acelasi timp si tensiunea si curentul, legand 0 cu 0 si 12 cu 12 se obtine un curent posibil dublu, pentru ca pur si simplu se obtine o infasurare cu 2 sarme in paralel, deci sectiune cumulata dubla, dar tensiunea ramane aceeasi. Daca insa legi primul 0 la al 2-lea 12, si masori intre al 2-lea 0 si primul 12, obtii 24V, pentru ca obtii astfel o singura infasurare cu un numar dublu de spire.

Link spre comentariu

De ce dracu' mai exista pagina incepatorilor?

Trebuie neaparat sa coboram nivelul sub cel de pe pagina respectiva?

Eu cred ca e o chestiune de bun simt sa va respectati colegii care au trecut de abc, si sa-i trimiteti acolo pe cei carora le raspundeti aci la intrebari penibile, adica sa va aratati acolo muschii daca simtiti nevoia.

Se ajunge la sute de postari pe o tema, unde in loc sa gasesti ceva util, gasesti balast. Adica intrebari si raspunsuri de rahat.

Ma adresez in principal celor care raspund, nu celor care intreaba.

E totusi un forum de discutii tehnice, nu un kotezz.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări