Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

@validae, de acord cu metoda propusa de tine, pt evaluarea puterii unui transformator, mai putin cu procentul de 10%. Pt. transformatoarele de putere mica (20-40VA) este corect, dar pt. cele de putere mare (>150VA), este cam mult.

Link spre comentariu

Corect, la puteri mari trebuie luat în considerație un procent al scăderii tensiunii mai mic, dar cred că în cazul lui merge....e un traf economic ce lucrează cald. Cred că recuperat din ceva video sau amplificator....

Link spre comentariu

Mda acum am ajuns acasa si nu am ampermetru pentru C.A pe multimetrele mele de acasa eventual maine sa probez 

are 2x 24Vcu priza mediana la mijloc are sigurante de 4A pe ramura pe secundar e dintr-un amplificator de 2x20W Pe 8 Ohmi 

Editat de malaescudaniel
Link spre comentariu

Apropo de caderea de tensiune in sarcina fata de gol, in secundarul unui traf, aveti aici un tabel cu caderile de tensiune admise functie de puterea aparenta...

Tabelul a fost publicat de d-l ola_nicolas undeva,tot in acest topic-daca nu ma insel- si prezinta datele pt. trafuri industriale cu puteri intre 5VA si 2000VA...

post-228380-0-39361200-1433255925_thumb.jpg

Editat de flomar60
Link spre comentariu

iop95.....văd că totuși trebuie explicat ,,băbește,, că altfel nu se poate . Din formulele de bază ale calculului transformatoarelor nu reiese că secțiunea limitează direct puterea.Asta fiindcă în calculul inducției miezului nu avem parametrul ,,curent,, ci doar tensiunefrecvență, .....De secțiune depinde doar numărul de spire/Volt  (pentru o anumită încărcare a miezului magnetic). Deci e clar că singurul factor limitator este rezistența ohmică a bobinajului, cu atât mai mare cu cât miezul e mai mic, fiindcă trebuie multe spire/Volt. La un miez de 45cm2 trebuie exact 1spiră/Volt. La un miez de doar 1cm2 trebuie 45 spire/Volt. Dacă vreau să obțin 1kW (10A la 100V să zicem) folosind ambele miezuri (45cm2 și 1cm2) calculați cât cupru intră în bobinaje.....și vă convingeți. Trebuie ținut cont că miezul de 1cm2 va avea o fereastră suficient de mare ca să încapă toate spirele necesare...

Dacă stați bine cu limba engleză, vă recomand lecturarea unui articol despre transformatoare și bobine, foarte frumos explicat de un reputat inginer pe nume Manfred Mornhinweg....citiți mai ales capitolul ,,Power,, : http://ludens.cl/Electron/Magnet.html

Consideratiile facute de dl Manfred sunt valabile dar din pacate doar pentru trasnformatorul ideal... a "uitat" sa precizeze.

Asa, babeste, ca sa inteleg si eu, n-am primit totusi un raspuns la intrebarea de mai sus:

"Atunci de ce se risipeste atata material pe miezurile la trafurile mari? Inteleg ca ar fi suficienta si o tola... daca tot nu conteaza sectiunea. S-ar reduce mult greutatea si pretul...

Cei care fabrica asa ceva, probabil nu s-au prins inca..."

Am inteles discutia cu sarma.. si spatiul pt bobinaj... ok; aveti un trafo mare, 63kVA spre exemplu, gata realizat; se poate elimina sau nu miezul? inteleg ca daca sectiunea nu conteaza, poate functiona si cu o tola, corect sau nu?

Link spre comentariu

pentru ca fierul este mai ieftin ca,cuprul.faci un traf de 100kg fier si 5 kg cupru mai ieftin decat unul 100kg cu-10 fe

Editat de Emil 1986
Link spre comentariu

S-a mai spus si o spun si eu pentru ultima oara, se poate traf si fara miez, evident risipa de cupru ar fi imensa, numai ca ideea este ca dimensiunea miezului nu dicteaza in mod esential puterea, ci geometria si implicit spatiul de bobinare, si bineinteles randamentul. S-a spus deja totul si de catre Validae, si de catre Emil mai sus, problema este fixismul unora, probabil explicabil, dar fara legatura cu realitatea, si aici il includ pe Dl Iop95.

Link spre comentariu

Am inteles. Cand se termina argumentele tehnice se apeleaza cele "romanesti"... aprecieri mai mult sau mai putin magulitoare la adresa celui care alta parere sau "nu intelege"..

Pe un forum tehnic n-au ce cauta aprecieri, calificative sau impresii despre o persoana ci doar despre problema care se dezbate; nu trebuie sa-si "impuna" cineva punctul de vedere sau sa fie taxat altcineva care nu adera la opinia majoritatii... aici nu e partid sau alta forma similara cu "decizie" prin vot; sunt aspecte tehnice care se discuta si care nu se modifica dupa o parere sau alta, ele raman la fel, guvernate de aceleasi ecuatii, indiferent ce crede unul sau altul; nu trebuie convins nimeni de nimic si nimeni nu trebuie sa demonstreze nimic legat de nivelul sau de cunostinte sau capacitatea de intelegere/analiza.

Link spre comentariu

Nu este vorba nici despre nivelul de cunostinte, nici despre experienta, si nici despre capacitatea de asimilare a informatiilor, ci este pur si simplu vorba despre niste prejudecati adanc intiparite, prejudecati care in cazul unora sunt greu sau chiar imposibil de combatut.

Este cat se poate de simplu, miezul nu poate limita puterea in mod direct pentru ca nu el o genereaza, se practica insa o anumita dimensiune a miezului raportata la o anumita putere, din considerente de randament, a spus deja colegul Validae destul de simplu, una este sa dai 1 spira per volt, si alta este sa dai 45 de spire per volt, rezistenta electrica a cuprului este cu totul alta, este lesne de inteles ca este mult mai economica o sectiune mai mare, s-a spus deja destule si in repetate randuri, chiar n-are sens sa tot batem apa in piua, pentru ca explicatiile sunt cat se poate de realiste si simplu de asimilat.

Link spre comentariu

daca mai tii minte marian am venit si eu mai de mult cu o nelamurire in privinta unui traf cu tolele in forma de L care desfacandul si stiind ca in sec aveam o anumita tensiune dar mie imi trebuia alta am numarat spirele si am constatat ca cei care l-au bobinat/calculat au luat vreo 30si ceva supra sectiunea pe care  o avea,si in afara de faptul ce se incalzeau tolele la 55-60 grade nu avea nimic si il tineam toata ziua in priza si sarma era rece si dupa calculul puteri miezului avea 225w dar el lua vre-o 600 de la retea cand dadeam statia la maxim.si atunci m-am comvins si eu ca nu mereu miezul da tonul

Link spre comentariu

Tabele similare cu cel postat mai sus de @flomar60 - dar desigur pentru transformatoare toroidale - gasiți pe site-ul www.petra-toroid.ro.

Deși datele concrete diferă de la producător la producător ( și de la produs la produs ), diferențele sunt relativ mici , deci ne putem face o idee.

Link spre comentariu
Vizitator ~makaveli~

Salut. Vreau sa bobinez un traf pe care il voi folosi la un amplificator cu 2x TDA7294 stereo.

Am pachet de tole E I cu sectiunea de 3,2 x 6cm deci o putere de cam 350w. Nu am nevoie de toata aceasta putere pentru cele 2 kituri, imi trebuie cam 250w. Vreau sa il bobinez sa am in secundar 2x20v.

Am urmatoarele intebari:

Pentru a alimenta doua kituri am nevoie de sarma in secundar care sa suporte cam 5 amperi pentru amandoua?

Infasurarea secundara cu priza mediana o pot face cu ambele fire deaodata sau trebuie mai intai o parte apoi leg priza si apoi cealalta?

Primarul si secundarul trebuiesc infasurate in acelasi sens?

Ce diametru trebuie sa aiba sarma din primar, respectiv cati amperi trage din primar?

Daca mai aveti nevoie de alte detalii spune-ti.

Va multumesc.

Link spre comentariu

Salut.

Pentru secundare de 2x20Vca o sa ai nevoie de cam 4A in vederea alimentarii a 2 canale de amplificator cu TDA7294 in 4 Ohm.

Pentru secundare o sa dai 2 infasurari de cate 52 de spire, cu sarma cu diametrul de 1,5, poti sa le dai pe amandoua in paralel desi e mai greu si trebuie mare atentie la fazare, e mult mai simplu si comod sa le dai pe rand, adica dai 52 de spire ( primul secundar ), scoti o priza mediana si dai apoi pe al 2-lea secundar. La primar o sa dai 600 spire cu sarma de 0,6mm diametru. Pentru 4A din secundar, o sa ai cca 0,7A conform raportului de transformare. Toate infasurarile se dau neaparat in acelasi sens.

Link spre comentariu

Pt. ca cele 2 secundare sa aiba ac. rezistenta, procedezi in felul urmator:1- cum a spus @marian, bobinezi cu 2 fire in paralel, dar este mai greu, sau2-bobinezi 26 spire, scoti priza, in continuare bobinezi 52 spire, dupa care izolezi si la sfarsit mai bobinezi 26 spire. Inseriezi primele 26 spire cu ultimele si ai 2x52 spire cu rezistenta egala.

Editat de vera
Link spre comentariu
Vizitator ~makaveli~

Multumesc pentru ca ati raspuns intr-un timp atat de scurt.

Eu am scos din inaltimea pachetului de tole cam 7% reprezentand "vopsea depusa pe fiecare tola in vederea izolarii curentilor vagabonzi", asa cum am gasit intr-un articol si am obtinut o inaltime de 5.5cm. 5.5x3.2=17.6 si o putere aparenta de 310w. Dupa calcule am obtinut 624 spire in primar si 57 spire pentru o infasurare de 20v.

Credeti ca este necesar scaderea acelui procent?

Daca considerati ca nu este necesara scaderea acelui procent, pot scoate din tole pana la grosimea de 5.5 pentru a economisi umpic de spatiu si greutate, deoarece nu am carcasa la transformator si voi fi nevoit sa o fac eu.

Cat despre carcasa, din ce recomandati sa fie facuta? Plastic, textolit, prespan? Textolit am dar este foarte gros.

Izolarea trebuie facuta intre fiecare strat de fire? Sau doar intre primar si secundar? Se poate face doar cu banda izolatoare? Deoarece nu am foaie impregnata cu parafina si nu cred ca am de unde sa fac rost.

Si daca imi puteti spune si mie care este acel raport de transformare intre amperajul din primar si secundar.

Multumesc inca odata!

Editat de ~makaveli~
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări