vera Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 (editat) Ca sa nu faci riduri, de atatia nervi, procedezi astfel: 1-schimbi bacteria la multimetru; 2-desfaci izolatia, in locul unde sunt inseriate bobinele, cureti bine, cositoresti si izolezi la loc. Dupa ac. operatii o sa ai indicatii clare (sper). Transformatorul tau, fiind unul industrial, a fost calculat dupa criteriul economic, randament maxim, etc. In ac. caz intre puterea lui si sectiune, exista o anumita dependenta. Editat Iunie 2, 2015 de vera Link spre comentariu
Relav Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 Puterea transformatorului este data de sectiunea miezului magnetic si de diametrul sirmei cu care a fost bobinat secundarul si primarul. Relav, pe 02 Iun 2015 - 07:33 AM, a spus: Puterea transformatorului este data de sectiunea miezului magnetic... Fals, dovada ca sectiunea n-are legatura cu puterea: spune marian D-le marian, Eu inca nu am vazut transformator la care puterea sa nu fie dependenta de sectiunea miezului magnetic. D-voastra ati vazut? Trimiterea facuta aici http://www.elforum.r...-sectiune-miez/ nu demonstreaza ca puterea unui transformator nu are nici o legatura cu sectiunea miezului magnetic. Din start se precizeaza ca sectiunea miezului este de 8 cm2. Oare pe 2 cm2 ar fi obtinut aceeasi putere ca si pe 8 cm2 daca nu exista nici o legatura intre sectiunea miezului si putere. O zi buna! Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 Relav n-ai inteles nimic din ce s-a tot discutat acolo si nici din ce incerc eu sa spun. Sectiunea trafului nu limiteaza in mod direct puterea, pur si simplu. Link spre comentariu
Relav Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 marian, Tu nu ai citit cu atentie ce am scris eu. Arata-mi unde am scris cuvantul " limiteaza"? Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 Scrie tot frate. Cu conditia sa se asigure suficiente spire pe volt. Link spre comentariu
vera Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 @marian s-a discutat si s-a demonstrat, ca se poate face transformator, fara a tine cont de sectiune. Ba chiar se poate face fara miez. Acestea sunt cazuri particulare. In realitate, produsele industriale, sunt calculate dupa anumite criterii, intre care cel mai important este cel economic. In aceste cazuri exista o corespondenta intre sectiunea si puterea unui transformator (data exclusiv de ac. criteriu). Link spre comentariu
validae Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 Doar din considerente practice și economice, puterea este dependentă de secțiunea miezului.Asta fiindcă miezurile cu secțiune mare necesită mai puține spire/Volt decât miezurile cu secțiune mică. Un număr mic de spire permite automat o grosime mai mare a conductorului.Se poate face un traf de 1000W pe un miez de 1 cm2, doar că ar ieși o monstruozitate de transformator, bobinajul cântărind de câteva ori mai mult decât miezul, iar cum cuprul e mai scump ca fierul..... Deci până la urmă, există o dependență între secțiune și putere, dar nu din cauză că secțiunea limitează puterea ci din cauză că de secțiune depinde numărul de spire/Volt optim din punct de vedere economic unei anume puteri cerute transformatorului. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 unde te-a trimis marian s-a demonstrat ca pe 8cm sa optinut o putere mult mai mare decat in mod normal din simplul motiv ca fereastra a permis bobinarea cu sarma groasa Link spre comentariu
iop95 Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 Vad ca revine celebra discutie cu puterea nu depinde de sectiunea miezului. Atunci de ce se risipeste atata material pe miezurile la trafurile mari? Inteleg ca ar fi suficienta si o tola... daca tot nu conteaza sectiunea. S-ar reduce mult greutatea si pretul... Cei care fabrica asa ceva, probabil nu s-au prins inca... Link spre comentariu
malaescudaniel Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 Va salut!! La un traf cu sectiunea de 10,8 cm patrati cam ce putere poate debita miezul? citisem pe undeva ca ar fi sectiunea ridicata la patrat si ar da puterea maxima? Link spre comentariu
validae Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 iop95.....văd că totuși trebuie explicat ,,băbește,, că altfel nu se poate . Din formulele de bază ale calculului transformatoarelor nu reiese că secțiunea limitează direct puterea.Asta fiindcă în calculul inducției miezului nu avem parametrul ,,curent,, ci doar tensiune, frecvență, .....De secțiune depinde doar numărul de spire/Volt (pentru o anumită încărcare a miezului magnetic). Deci e clar că singurul factor limitator este rezistența ohmică a bobinajului, cu atât mai mare cu cât miezul e mai mic, fiindcă trebuie multe spire/Volt. La un miez de 45cm2 trebuie exact 1spiră/Volt. La un miez de doar 1cm2 trebuie 45 spire/Volt. Dacă vreau să obțin 1kW (10A la 100V să zicem) folosind ambele miezuri (45cm2 și 1cm2) calculați cât cupru intră în bobinaje.....și vă convingeți. Trebuie ținut cont că miezul de 1cm2 va avea o fereastră suficient de mare ca să încapă toate spirele necesare... Dacă stați bine cu limba engleză, vă recomand lecturarea unui articol despre transformatoare și bobine, foarte frumos explicat de un reputat inginer pe nume Manfred Mornhinweg....citiți mai ales capitolul ,,Power,, : http://ludens.cl/Electron/Magnet.html malaescudaniel.... trebuie să măsori și fereastra de bobinaj a tolei ca să putem vedea maximul de putere ce-l poți cere acelui miez. De obicei se consideră (empiric și practic) că secțiunea la pătrat dă puterea maxim disponibilă.Dar practica a arătat (întrebați-l pe Flomar de exemplu) că dacă tola are fereastra suficient de mare, poți obține mult mai mult decât față de estimările uzuale... Link spre comentariu
Relav Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 (editat) validae, Ai dreptate. Teoretic si practic asa este. Dar powerlight a venit cu niste intrebari despre un transformator uzual (real) nu un transformator de 1cm2 din care sa scoata 1kW. Banui ca el vroia ceva concret nu teoria transformatoarelor. Cu asta am terminat. Numai bine la toti! Editat Iunie 2, 2015 de Relav Link spre comentariu
malaescudaniel Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 malaescudaniel.... trebuie să măsori și fereastra de bobinaj a tolei ca să putem vedea maximul de putere ce-l poți cere acelui miez. De obicei se consideră (empiric și practic) că secțiunea la pătrat dă puterea maxim disponibilă.Dar practica a arătat (întrebați-l pe Flomar de exemplu) că dacă tola are fereastra suficient de mare, poți obține mai mult decât față de estimările uzuale... Intreb deoarece am unul gata facut si nu stiu ce putere are Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 Iop95 va sugerez sa cititi, si sa recititi postarile de mai sus ale colegului Validae unde a explicat foarte frumos ce si cum, si va mai sugerez sa recititi topicul D-lui Flomar, cititi pana intelegeti cum sa faceti o distinctie simpla.Relav ai dreptate, cred ca am interpretat eu gresit postarile tale, motiv pentru care imi cer scuze, pe cuvant ca nu am intentionat sa par rautacios. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 2, 2015 Partajează Postat Iunie 2, 2015 malaescudaniel .... poți afla (deduce) puterea maximă știind (măsurând) tensiunea secundarului și aplicând o sarcină variabilă crescătoare (becuri auto, reostat bobinat, rezistențe de putere) până când tensiunea secundarului scade cu 10% față de valoarea măsurată în gol. Atunci înmulțești curentul maxim (măsurat în serie cu sarcina) la care tensiunea a scăzut cu 10% cu tensiunea secundarului.Aceea e puterea maxim disponibilă, dar e preferabil să lucrezi sub acea valoare, pentru a avea o rezervă de putere. Dacă poți măsura și grosimea conductorului secundarului, poți deduce din secțiunea lui, care e curentul maxim pentru o anumită densitate de curent.În cazul acelui traf, o densitate de maxim 2,5A/mm2 nu trebuie depășită.Asta fiindcă traful nu are o ventilație naturală prea bună, secundarul fiind bobinat suprapus peste primar. De exemplu traful tău are 12V în gol măsurați pe secundar. Aplici sarcina pe secundar și la un curent de circa 5A, vezi că tensiunea secundară a scăzut cam la 10,5-11V. Deci traful are în jur de 50-55W. Practic nu trebuie să-i ceri pe termen lung mai mult de 50W pentru că se va supraîncălzi periculos. Este doar un exemplu, dar foarte importantă este și măsurarea diametrului sârmei secundarului.Dacă nu poți s-o măsori direct, poți măsura cu o riglă câte spire din secundar intră pe un centimetru.Astfel afli diametrul sârmei cu tot cu izolație.Izolația nu are de obicei mai mult de câteva sutimi de milimetru (în funcție și de grosimea efectivă a sârmei) și se poate scădea din grosimea totală. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum