Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Pentru o tensiune de 14V, traful va fi capabil sa ofere aprox. 45A....acuma , conductorul din secundar trebuie sa suporte curentul asta si numarul de spire necesar pt tensiunea de 14V sa incapa pe carcasa trafului...am spus , mai sus,  ca acel conductor suporta 15A pe timp nelimitat , 2 fire in paralel 30A , 3 fire in paralel 45A....dar , daca traful este folosit pe perioade scurte - maxim o ora!!- poti pune doar 2 fire in paralel...pe de alta parte ,daca vrei sa folosesti acest redresor impreuna cu acumulatorul si pentru start pe electromotorul masinii , atunci 3 fire in paralel asigura - pt. cele cateva secunde cat dureaza startul - peste 80A...

Nu uita , in functionare de lunga durata, acest traf poate oferi 45A la tensiunea de 14V avand secundarul bobinat cu 3 conductoare in paralel cu diametrul de 2,6mm cu izolatie! De asemenea , pentru ca traful sa ofere aceasta putere este necesar ca bobinajul primar sa fie bobinat cu conductor de 1,5mm diametru cu izolatie.

Conductorul de 1,16mm diametru de care ai amintit pentru primar nu va fi in stare sa duca curentul de aproape 4A din primar necesar pt. puterea maxima...daca traful va fi folosit la o putere mai mica , aprox. 400W, atunci se poate folosi si acest conductor in primar...dar , atunci curentul din secundar va avea valoarea maxima de 28A...vei depasi acest curent traful se va incinge si va fi nevoie de stingator...

Link spre comentariu

Cu 2 fire in paralel vei avea 14V si 30A....puntea lucreaza cu ce i se dă....totul e sa nu depasesti acei 70A specificati ceea ce nu e cazul aici...

EDIT. Eu cred ca ai citit specificatiile alternatorului si nu ale puntii...orice punte redresoare folosita in auto are tensiunea de lucru de cel putin 80V...cel putin asa stiu eu...deci nu vor fi probleme...

Editat de flomar60
Link spre comentariu

... formule simple care conduc la o oarecare supradimensionare, utilă uneori ...

Atentie! Supradimensionarea este utila doar in cazurile simple, in care nu ne intereseaza sa gestionam fiecare watt. De cele mai multe ori nu este util sa supradimensionezi, deoarece un conductor mai gros pune intotdeauna probleme de umplere a ferestrei transformatorului. Nu trebuie nici sa alunecam pe cealalta "panta", cea a subdimensionarii, care este si mai periculoasa. De regula se utilizeaza relatia precisa indicata in postarea #5446, iar diametrul (teoretic) obtinut prin calcul se rotunjeste la un diametru standard superior. In acest mod supradimensionarea va fi minima si acoperitoare in practica.

Link spre comentariu
Vizitator Adinel Lasconi

Va salut .Am intrat in posesia la un numar de 560 de tole I de la fier vechi. Au fost ruginite dar in urma curatiri vreau sa le suflu cu lac. Dimensiunea tolei este de 20 cm x 8 cm. 160 apasate bine masoara 8 cm. Vreau sa fac un robot la 12 si 24 V. Diode am de la un coleg forumist de 355 A. Nu stiu cum se aranjeaza tolele . As vrea o forma care sa asigure fereastra mare de bobinaj si calcul care sa-l faca sa mearga rece. Sirma am multifilara mcg de 2.5 ,6 ,16

Link spre comentariu

Ai , aici, forma pachetului de tole...daca nu vrei sa tai din ele este singura forma de montaj disponibila raportata la randamentul maxim posibil in aceasta configuratie de montaj...post-228380-0-15444700-1432583350_thumb.png

560 de bucati impartit la 4 = 140 bucati pe fiecare latura

Grosimea pachetului de tole va fi 7cm, am dedus asta pt. ca ai spus ca 160 buc. au 8cm...

Editat de flomar60
Link spre comentariu
post-218749-0-14026000-1432618787_thumb.pngAl doilea strat de tole:Scuze @flomar60, ca mi-am permis sa-ti utilizez desenul, dar colegul nostru trebuie sa inteleaga cum se face tolarea transformatorului (am vazut ca este incepator in ac. domeniu).In concluzie, se toleaza, un strat ca in desenul cu negru, al doilea ca in desenul cu rosu, iar un strat ca in desenul cu negru si tot asa pana la sfarsit. Editat de vera
Link spre comentariu

Nici o problema vera, e binevenita completarea!

Si inca ceva, fereastra disponibila pt bobinaj va fi un patrat cu latura de 12cm...din cate spune colegul nostru despre conductorul de bobinaj - adica MCG de 2,5mm- va fi dificil sa bobineze cu acel conductor...cel putin pt. primar cred ca va trebui conductor CuEm de 2mm diametru si probabil va putea folosi MCG de 16mm pt. secundar...bineinteles si primarul si secundarul vor fi impartite in mod egal pe jugurile laterale...

Link spre comentariu
Vizitator Adinel Lasconi

Exact ce sa explicat am dorit sa mai intreb. Am gresit eu 8 cm au 140 de tole apasate bine. 64 cm patrati-5% sectiune.Primarul il impart in mod egal pe cele 2 coloane si il distribui pe toata suprafata. In functie de ce loc mai ramine folosesc sirma de ce grosime incape. Va multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări