Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Inductia se stabileste de catre proiectant functie de calitatea tolelor folosite ...in cazul tau se folosesc tole normale ( probabil laminate la cald) la care inductia recomandata se situeaza in gama 0,9...1,45 T( Tesla)...eu folosesc la acest tip de tole valoarea de 1,1T ...in exemplul prezentat se utilizeaza un miez magnetic superior calitativ la care limita maxima a inductiei poate fi si de 2T , eu am folosit 1,2T....este bine sa se ia in calcul o valoare rezonabila a inductiei ,asa miezul lucreaza mai rece iar pierderile in respectivul circuit magnetic sunt mai mici...

Dar, sa revenim...sectiunea rezulta din masuratori in centimetri patrati ...formula cere ca sectiunea sa fie in metri patrati , asa ca cei 6,7cmp s-au transformat in 0,00067mp....4,44 este un coeficient adimensional , ia-l ca atare , ar dura prea mult ca sa explic de unde vine...

...tot sirul asta din formula 4,44 x frecventa x sectiune x inductie se rezolva si apoi 1 se imparte la acest rezultat ...rezultatul final constitue numarul de spire pe un volt care inmultit cu tensiunea retelei ofera numarul de spire necesar in primar...in secundar se procedeaza la fel plus inmultirea cu coeficientul 1,1 care compenseaza - aproximativ!- pierderile in miez astfel ca sa obtii in secundar tensiunea dorita...

Precizare : in formula utilizata de mine 50 este chiar frecventa retelei...exista o formula empirica -50/ sectiune - care aproximeaza destul de bine numarul de spire pe volt si in care 50 este un coeficient stabilit prin teste pratice dar, formula corecta este cea mentionata de mine mai sus....

Inca o precizare : masurand sectiunea direct pe miez vei obtine sectiunea reala - mecanic vorbind- dar sectiunea care conteaza d.p.d.v. electric este ceva mai mica - cu 5%, aproximativ- pt. ca fiecare tola este izolata electric - ori cu hartie ( cele mai vechi)  ori cu email sau oxid ( cele mai noi) ori cu ceramica sau alte materiale performante la cele speciale...

Ca sa acoperi toate aceste variabile care , de obicei sunt necunoscute de electronistul amator se utilizeaza o valoare a inductiei moderata plus coeficientul pt. secundar mai sus mentionat....de asemenea ai acolo un tabel din care poti afla diametrul necesar al sarmei de bobinaj ....cu cat densitatea de curent este mai mica , cu atat sarma se incalzeste mai putin ( acel parametru care are unitatea de masura in amperi/mmp)...

Startul in acest calcul este stabilirea parametrilor doriti in secundar , adica tensiunea si curentul pe care la vrem in secundarul trafo...

.....Sper ca , pana aici , e clar...

Link spre comentariu

Daca tolele sunt ruginite mergi cu 60/sectiune.

Daca tolele arata foarte bine poti cobora pana la 45/sectiune.

De preferat sa ramai la 50/sectiune.

O sa faci in mod clar basici la degete.

Bobineaza foarte strans frumos spira langa spira.

Sa nu-ti lipseasca ciocanul de cauciuc ca sa-l ajustezi putin.

De spectacol poti folosi si ecran intre primar si secundar evident spira deschisa.

Eu folosesc folie de aluminiu adeziv pentru ecran.

Dupa bobinare si strangere, baie de lac si cuptor.

Daca nu ai acces la cuptor se poate vopsi.

post-174604-0-55495200-1432060517_thumb.jpg

Link spre comentariu

Emil stiam ca formula asta este doar pentru secundar pai si ce este 50 asta?

am inteles ca nu prea te pricepi si am zis ca poate nu intelegi tot ce iti explica cei mai avansati de pe forum.baieti destepti(nu eu)au ajuns la unele formule,se poate lua 40-45-50-55-60 supra sectiune.40 gasesti in cele chinezesti care frig ca dracu pentru ca fac economie la cupru si nici tolele nu sunt de calitate.eu folosesc 50 / sectiune,nu sta nici cald si nici mult cupru ca la 60/sectiune nu folosesc.nu mai stiu cat ai zis tu ca ai sectiunea dar sa zicem ca ai o sectiune de 20cm patrati.50/20=2.5 spire volt.daca in primar vrei o tensiune de 220v inmultesti cu 2.5 si ai nr de spire care trebuiesc date,daca in secundar vrei 10v inmultesti tot cu 2.5 spv si ai nr de spire pecare trebuie sa le dai.sper ca ai inteles ca, cum calculezi nr sp v in primar tot asa calculezi si in secundar,nu este alta formula

Link spre comentariu

Daca tolele sunt ruginite mergi cu 60/sectiune.

Daca tolele arata foarte bine poti cobora pana la 45/sectiune.

De preferat sa ramai la 50/sectiune.

O sa faci in mod clar basici la degete.

Bobineaza foarte strans frumos spira langa spira.

Sa nu-ti lipseasca ciocanul de cauciuc ca sa-l ajustezi putin.

De spectacol poti folosi si ecran intre primar si secundar evident spira deschisa.

Eu folosesc folie de aluminiu adeziv pentru ecran.

Dupa bobinare si strangere, baie de lac si cuptor.

Daca nu ai acces la cuptor se poate vopsi.

Lac de unde cumpar ce lac sa folosesc si cuptorul la cate grade si cat timp?mersi Alex

Link spre comentariu

Din masuratorile carcasei , prezentate de kotezzyno, rezulta sectiunea miezului de 75 x 50 = 3750mmp sau 37,50 cmp...minus 5% => 37,5 - 1,9 = 35,6cmp...

nr. sp.V= 1/ 4,44 x 50 x 0, 00356 x 1,1 = 1/ 0,869352 = 1,15 sp./V

Folosind formula 50/S => 50/ 35,6 = 1,404 sp/V....

Aceasta este diferenta! ...nu este nimic rau traful va functiona in ambele situatii...

Spor!

Link spre comentariu

Nu-l cumperi.

Daca nu ai acces la un atelier de bobinaj mai bine il vopsesti.

Un fost coleg si-a bagat traful lacuit in cuptorul de acasa.

Baiatul ala nu a mai mancat mancare calda de la nevasta.

Mirosul de lac il scoti foarte greu din cuptor.

Baga 320 de spire in primar.

Mai completezi cu sarma inca un strat care la nevoie il poti inseria cu primarul.

Da' la sarma te-ai gandit?

Link spre comentariu

am un cuptor care pot sa il folosesc pt asa ceva nu este problema 

p.s sarma o am pe asta de 1.16 CuEm m-am gandit dupa formula data cam asa imi da mie 

4.44 x 50 x 0.00375 x 1.28 = 1.0656 apoi 1 / 1.0656 = 0.9384 x 220 ( adica 220V ) = 206.5 spire pentru 220V

deci am sa ii dau 207 spire dar nu stiu ce lac sa folosesc si de unde sa cumpar tu de unde iei?

Editat de kotezzyno
Link spre comentariu

Ca să nu ai surpriza să nu-ți încapă toată sârma.....fă un calcul al suprafeței ocupate de bobinaje. Există tabele cu numărul de spire pe centimetrul pătrat în funcție de diametrul sârmei. Sârma trebuie bobinată spiră lângă spiră, strâns....dacă spațiul permite, poți pune după fiecare strat de bobinaj câte o foaie de hârtie foarte subțire.Va ajuta la bobinarea spiră lângă spiră și va crește izolația între straturi.Când calculezi spațiul ocupat de bobinaje, adaugă o marjă de eroare în plus de circa 0,5 până la 1 cm2 fiindcă sârma nu se va așeza niciodată perfect suprapusă și mai intervine și izolația dintre primar și secundar...

post-179973-0-57588800-1432064467_thumb.png

Link spre comentariu

mersi Vali pentru tabel... dar cu bobinarea de exp eu incep de la capat "logic" si duc 17 spire ca si in desen ma intorc tot cu 17 spire? este o regula adica... pot sa ma duc cu 17 ma intorc cu 15 iar plec cu 16 si tot asa.... :limb:

post-214296-0-61330100-1432066403_thumb.jpg

Editat de kotezzyno
Link spre comentariu

....4,44 este un coeficient adimensional , ia-l ca atare , ar dura prea mult ca sa explic de unde vine...

Nu este chiar atat de complicat. Π√2≈4,44 si provine din diferitele transformari analitice prin care s-au obtinut formulele originale - derivari, integrari, etc.

Link spre comentariu

Vad ca ai facut deja un calcul...ai luat inductia 1,28T...???....la sectiune nu ai tinut cont de reducerea de 5%...

Eu, daca l-as face pt. mine ar iesi asa:

-parametri secundar 2 x 65V / 5A

- dupa carcasa este tola E25 => suprafata ferestrei acestei tole = 25 x 75 = 1875mmp = 18,75cmp ; 

-suprafata ocupata de carcasa- material textolit de 2mm => din latimea ferestrei raman 23mm iar din inaltime raman 71mm , asta presupunand ca respectiva carcasa este executata perfect , fara jocuri!! ...=> suprafata disponibila pt. bobinaj => 23 x 71 = 1633mmp = 16,33cmp

-am calculat in postul 5410 nr. de spire pe volt = 1,15 spire/V ...=> nr.sp. primar = 220 x 1,15 = 253 sp. primar

- nr.sp. secundar => 130 x 1,15 x 1,1 = 164sp. adica 2 x 82 spire

-puterea in secundar este =>130 x 5 = 650W...presupunand un randament de 0,85 rezulta puterea aparenta in primar => 765VA 

- curentul in primar ar fi => 765 / 220 = 3,48A...din tabel , la o densitate de curent de 2,5A/mmp rezulta un diametru al conductorului de 1,4mm fara izolatie sau 1,5mm cu izolatie care rezista - din tabel - la 3,85A acoperitor fata de nevoi.

- curent secundar 5A => conductor de 1,6mm fara izolatie sau 1,7mm cu izolatie care rezista - din tabel- la 5,025A

-suprafata ocupata , in fereastra ,de bobinajul primar => conductorul din primar are - din tabel - 30,7 spire ( cu izolatie) pe cmp => 253/30,7 = 8,25cmp ocupa bobinajul primar in fereastra.

- suprafata pt. secundar => conductorul are 23,8 sp/cmp (cu izolatie) => 164 / 23,8 = 6,90cmp

-suprafata totala a bobinajului => 8,25 + 6,90 = 15,15cmp ...diferenta de 16,33 - 15,15 = 1,18 cmp este acoperita de izolatia dintre primar si secundar si izolatia finala

Daca si tie ti-au iesit calculele asa , e bine , vei avea un traf bun , daca nu , atunci riscul e al tau ...

Toate bune!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări