Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Presupun ca traful este din ala unde bobinajul este impartit in 2 pe 2 brate, daca este asa atunci sectiunea este chiar acei 6 si ceva Cm^2, n-are absolut nici un motiv sa fie dublul ei, sectiunea este aria prin care circula campul magnetic, nu vad nici un motiv serios pentru care poti dubla sectiunea doar pentru ca bobinajul e impartit in 2, ce daca la traf toroidal imparti in 2 bobinajul, spui ca ai 2xS? Sa fim seriosi, este o prostie, nu mai insistati in eroarea asta.

Link spre comentariu

Eu am înțeles că ar fi un traf de genul ăsta cu două miezuri U alăturate (C-core), de aceea am vorbit despre o singură bobină (postarea #5356).O poză cu traful ar face lumină în acest caz....

Dacă însă nu este acest tip, atunci secțiunea efectivă este doar o ramură a U-ului...

post-179973-0-81560800-1430634895_thumb.jpg

Link spre comentariu

Postez niste fotografii cu miezul cu pricina. Este de tipul 2U cu doua carcase, cate una pe ramura.  http://s20.postimg.org/sexarhwrh/03052015185.jpg http://s20.postimg.org/ssymr3gv1/03052015186.jpg

Daca aria sectiunii pe ramura este de aproximativ 6,7cmp (3,2x2,1cm) ce putere poate suporta acest miez,- aproximativ 44,8W dupa calcule? Daca e asa, mi se pare extrem de putin dupa gabaritul lui.

Si o alta intrebare, unde pot gasi niste carcase pentru acest miez, dupa cum se observa, cele pe care le am sunt intr-o stare jalnica.

Va multumesc.

Link spre comentariu

Atunci am înțeles eu greșit despre ce miez e vorba... Credeam că e vorba de tipul cu o singură carcasă. Secțiunea reală a miezului este cea a unui singur braț al miezului U. Carcasele se construiesc din sticlotextolit de1mm grosime cel mai bine. E ceva migăleală, mai ales la cele două capace, dar iese ceva trainic...Ai aici niște date și o idee de realizare a carcasei :http://www.electronica.ro/transformator.shtml

Link spre comentariu

Ok deci sectiunea miezului este 6,7cm^2, puterea maxim posibila este limitata strict de catre cupru, adica atat spatiu cat ai de bobinare, formula S^2 este una cel mult aproximativa, dar oricum cel mai probabil limita va fi undeva sub 100W pentru ca spatiul interior este destul de mic.

Link spre comentariu

Acum m-am lamurit pe deplin cum sta treaba cu acest tip de miez.

Totusi, nu stiti pe nimeni care face sau are carcase de acest gen? parca nu m-as apuca de facut astfel de carcase, mai ales ca sunt doua, nu am timpul si nici experienta necesara si mai ales rabdare.

Va multumesc tuturor care au dat curs solicitarii mele  si care m-au ajutat sa ma lamuresc in aceasta problema.

Link spre comentariu

Vezi ce colegi sunt prin zonă, sunt sigur că unii te-ar putea ajuta cu acele carcase...dacă urmărești postările din acest topic îți poți face o idee...

Link spre comentariu

Poate nu-mi dau eu bine seama din poza dar mie carcasele/suportii de bobinat nu mi se pare de nerecuperat, nu par a fi sparte si asta e cel mai important, poti curata si slefui cu hartie abraziva partea pe care se bobineaza si eventual dai intai un strat de banda jos apoi incepi bobinajul, astfel mi se pare mie destul de ok.

Link spre comentariu

woodyteo, ce anume vrei sa faci cu acest traf, ce tensiuni doresti , ce curenti ? ...eventual , cauta-ma pe PM, poate te ajut eu...

Link spre comentariu

Poate nu-mi dau eu bine seama din poza dar mie carcasele/suportii de bobinat nu mi se pare de nerecuperat, nu par a fi sparte si asta e cel mai important, poti curata si slefui cu hartie abraziva partea pe care se bobineaza si eventual dai intai un strat de banda jos apoi incepi bobinajul, astfel mi se pare mie destul de ok.

Ba din contra,carcasa este sparta intr-o parte si este foarte subreda, topita, asa am primit miezul, nu poti face ceva de calitate pe asa ceva, nu se merita. 

Link spre comentariu

Sînt mai mulţi factori ce concurează la realizarea unui trafo: materialele, tipul şi secţiunea miezului (ăsta-i cel mai greu subiect în zonă), modul de bobinare (implicit densitatea cîmpului electromagnetic, alt subiect neînţeles) şi sîrma folosită (aici se exagerează de obicei).

Cazul prezentat e unul fericit, miezul 2C+2C se poate echivala direct cu unul E+I ptr calcule.

Link spre comentariu

.... nu poti face ceva de calitate pe asa ceva.... 

Daca vrei ceva de calitate, sfatul meu e sa apelezi la colegul @flomar60.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări