EmyRulz Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 Da, se poate face cum zici tu, dar dupa parerea mea metoda nu este prea precisa. Oricum, inductia maxima, aplicand legea lui Faraday pentru o tensiune sinusoidala si integrand esteBmax = Vmax/(2*pi*f*N*A) unde Vmax este tensiunea de varf a sinusoidei, f frecventa, N nr de spire, A sectiunea miezului. Pentru inceput poti sa dai un anumit nr de spire a.i miezul sa nu fie saturat si apoi incepi sa scoti spire si observi cum vaiaza curentul de magnetizatie. Problema este ca niciodata in practica inductia reala din miez nu va fi egala cu cea calculata din cauza multor neidealitati, dar o valoare aproximativa se poate determina. Link spre comentariu
CATA2003 Postat Noiembrie 26, 2008 Partajează Postat Noiembrie 26, 2008 materialul acela pare sa fie ferita , atunci saturatia apare pe la 0.5-0.7 tesla asa ca mare grija , daca e cu cole poti ajunge si la 1.5 T daca sunt de calitate foarte buna! Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 27, 2008 Partajează Postat Noiembrie 27, 2008 Nici vorba de ferita, e trafo de la tv Temp 6. Miezul e identic in dimensiuni cu cel de la trafo de Rostov si derivatele din el. Are 200W utili folosit la 50Hz. Asta apare si in codul lui. Rusii au facut artizanal trafo de iesire ptr amplifuri in contratimp cu lampi cu astfel de miez, in stil Lundhal. Din pacate, pe vremea aia nu ma prea interesa subiectul. battobataaree, nu are rost sa cuplezi cite doua C+C si sa faci o singura carcasa centrala, vei obtine aceeasi sectiune cu a unui singur miez C+C care are 2 carcase, asa cum e trafo din poza. Mai ales ca miezurile erau fasonate imperecheat si s-ar putea sa nu se ''pupe'' prea bine 2 perechi. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 27, 2008 Partajează Postat Noiembrie 27, 2008 battobataaree, nu are rost sa cuplezi cite doua C+C si sa faci o singura carcasa centrala, vei obtine aceeasi sectiune cu a unui singur miez C+C care are 2 carcase, asa cum e trafo din poza. Mai ales ca miezurile erau fasonate imperecheat si s-ar putea sa nu se ''pupe'' prea bine 2 perechi.Sunt de acord ca nu are rost sa cuplezi 2 miezuri C+C pentru ca va iesi o cosmelie, dar treaba cu sectiunea nu e adevarata! Daca pui doua miezuri sectiunea va fi dubla, dar traful va fi de genul unuia E+I. Nu conteaza cate carcase ai pe miez, in functie de nr de spire si sensul lor vei avea aceelasi camp magnetic ca si cum ai pune una(e adevarat ca o dispunere inteligenta a bobinelor reduce campul de scapari si reduce un pic si pierderile prin curenti Eddy). Link spre comentariu
battobataaree Postat Noiembrie 27, 2008 Partajează Postat Noiembrie 27, 2008 am observat ca scrie "? - 1" ,deci scrie pe miezul transformatorului ..."? - 1" ,sub forma de stampila si cica e un cod al rusilor prin care spune despre miez aveti idee? zal ..eu folosesc modelul 2 transformatoare dublu c cu carcasa centrala pentru o schema push pull de 120 wati ,zici ca pot folosi si in varianta 2 carcase separate? nu am mai vazut asa ..si multi de aici nu-mi recomanda..:-?? tu ce zici? iar faza cu imperecheatul intre ele ..as putea sa o rezolv cuplandu-le in functie de stampila aia care probabil e pusa la ambele in aceeasi parte altfel nu stiu ..practic ar trebui sa aflu in ce directie se duc liniile de camp pentru fiecare ca sa stiu cum le cuplez .. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 28, 2008 Partajează Postat Noiembrie 28, 2008 1. Cele 2 sectiuni de la orice miez C+C, U+I, L+L, care foloseste 2 carcase identice se aduna, ptr ca infasurarile, fiind impartite jumate-jumate, vor induce in fiecare sectiune de miez cite jumate din cimpul total, echivalent cu cel indus intr-un miez E+I dublu ca greutate (cel putin), care foloseste o singura carcasa pe sectiunea centrala, ptr intreaga infasurare. Mai simplu de atit nu pot sa explic.2. Daca ai cupla cite 2 C+C, sub forma de E+E, nu ai obtine suprafata dubla, findca esti fortat sa folosesti o singura carcasa pe sectiunea centrala. Inca un minus ar fi ca in loc de 2 zone de intrerupere a cimpului magnetic, ai avea 4, deci pierderi mai mari.3, Ca sa obtii totusi o sectiune dubla, ai o singura varianta: asezi cite 2 C, unul peste altul si apoi ii unesti cu ceilalti 2, asezati tot asa. Dezavantajul aici e ca desi obtii sectiune dubla, trebuie sa folosesti 2 carcase cu decupatura din mijloc foarte alungita, deci dificil de bobinat.O decupatura de 2x8cm e incomoda. Pierderile datorate intreruperilor in circuitul magnetic ramin proportionale cu numarul de C-uri folosite. Link spre comentariu
battobataaree Postat Noiembrie 28, 2008 Partajează Postat Noiembrie 28, 2008 .da am inteles ce spui si mi se ppare corect ..adik nu intentionez sa maresc suprafatza sectiunii ci intentionez sa folosesc o singura carcasa ca sa am toate infasurarile suprapuse pentru a nu avea surprize dubioase..eu folosesc ansamblul asta pentru un transformator de IESIRE la un amplificator push pull de chitara ..si ideea e tocmai sa se satureze umpik la frecvente joase de aceea cuplez mai multe c-uri ,ca sa am intrefier si sa se satureze umpik,schema mea trebuie sa mearga de la 100hz la 12000hz ,(nu sub 100 hz) ..acum marea problema e ce inductie au miezurile astea pentru ca in principiu nu trebuie sa aiba mai mult de 0,8 tesla sau 8000 de gausi pentru ca daca are mai mult va oscila la frecvente inalte si vor aparea si alte tampenii nefavorabile ..codul asta inscriptionat "? - 1" spune ceva despre inductia miezului ? Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 28, 2008 Partajează Postat Noiembrie 28, 2008 Daca ai un miez C+C,U+i, L+L, sectiunea NU se dubleaza daca imparti bobinele in doua, ce dumnezeu! Cat de greu e sa intelegeti ca, campul magnetic in miezul unui transformator depinde de numarul de spire prin care trece curentul in aceelasi sens si de integrala tensiunii aplicate, asa ne zice legea lui Faraday, si din cate stiu eu functioneaza foarte bine si in cazul transformatoarelor. Ce se obtine in plus cu dispunerea bobinelor asa este faptul ca se pot aranja astfel incat campurile lor de pierderi sa se anuleze partial, lucru foarte bun de altfel, dar sub nicio forma nu mareste aria prin care trece campul magnetic. Unii o sa spuna ca liniile se vor inchide prin aer si e ca si cum ai avea doua bobine cu bara de fier in centru(am mai auzit si aberatia asta) dar si asta e total fals! Campul magnetic, ca si curentul electric exista doar in bucle inchise si mama natura(nu ca zic eu) face ca ele sa urmeze calea cea mai usoara, de aceea campul se va inchide prin miez! Altii o sa sustina ca domle cele doua bobine sunt astfel plasate astfel incat campurile induse de ele sa se anuleze(am auzito si p-asta) dar asta e si mai aberant pt ca astfel nu vom mai avea transformator! Ceea ce este adevarat totusi este ca, campurile create de curentii prin sarcina(si implicit cel reflectat in primar) intr-adevar se anuleaza.Zal, am o mare curiozitate, de unde e teoria asta cu miezurile si sectiunea, pt ca eu nu am gasito in nicio carte de specialitate(si am citit destul de multe), chiar sunt curios.@Battobataaree, vad ca si tu esti certat un pic cu electromagnetismul, atunci cand introduci un intrefier faci tocmai pe dos, adica impiedici miezul sa se satureze. La fel, nu stiu de unde e scoasa treaba cu oscilatia daca inductia e mai mare de 0.8T???Oscilatia cui? Stiu ca postul este cam rautacios, si imi cer scuze pentru asta(nu sta in caracterul meu sa postez astflel) dar vad ca se insista cu niste chestii care, dupa parerea mea, nu au nicio baza reala. Link spre comentariu
battobataaree Postat Noiembrie 28, 2008 Partajează Postat Noiembrie 28, 2008 cred ca am ascultat prea multe pareri pro si contra si nu prea stiu care are idee despre subiect asa ca cel mai bine caut singur chestii pt ca-mi lipseste experienta ce-i drept si nu ma mai agit cu forumul pentru ca nu stiu care are si care n-are idee ..mersi tuturor oricum Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 28, 2008 Partajează Postat Noiembrie 28, 2008 Pai nici sa n-ai incredere prea mare(nu ca sa n-ai deloc!) in ce iti zice unul si altul, oricat de expert ar parea(si asta in orice domeniu)! Cauta singur, citeste si judeca cu mintea ta! In felul asta vei putea sa discerni mult mai usor ce e corect si ce nu este si vei avea o libertate de gandire mult mai mare.Succes! Link spre comentariu
battobataaree Postat Noiembrie 28, 2008 Partajează Postat Noiembrie 28, 2008 da sigur nu fac decat sa iau in considerare toate variantele pentru ca varianta finala va fi tot a mea in functie de pareri si ce aflu si eu, dar imi place mie munca in echipa de aceea cer sfaturi chiar si pentru unele lucruri pe care le stiu deja (inafara de ce am scris pana acum pentru ca nu sunt sigur) faza e ca treaba asta cu electromagnetismul am luat-o de la cineva care parea in tema si am folosit-o involuntar ..faza e ca doar din teorie n-o sa aflu tot ce trebuie despre subiectul asta .ci mai degraba practic de la unul care stie si a mai facut asa ceva si stie practic cum se comporta nu teoretic Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 28, 2008 Partajează Postat Noiembrie 28, 2008 ... am o mare curiozitate, de unde e teoria asta cu miezurile si sectiunea,...Chestiunea cu dublatul sectiunii a fost intoarsa pe toate fetele pe un alt forum (parca anul trecut) si am ramas uimit ca unii chiar n-au putut fi lamuriti sub nici o forma ca este o aberatie. Pacat, unii incepatori vor ramane cu idei gresite, sau cel putin derutati... Tin minte ca in urma discutiilor, un timp n-am mai vrut sa aud de forumuri pentru electronisti.:cry: :cry: :cry: Link spre comentariu
battobataaree Postat Noiembrie 28, 2008 Partajează Postat Noiembrie 28, 2008 da sunt foarte multe chestii de discutat despre subiectul asta al meu ,iar forumul este o alternativa buna daca stii cu ce scop citesti de pe forum si mai ales cu ce scop postezi pe forum ..pe mine nu ma doare capul inca si nici nu ma va durea pentru ca oricum ai lua-o e benefic forumul ,iar vorba lui "emyrulz" trebuie intotdeaua sa-ti amintesti ca faci tu lucrurile ,ceilalti sunt din juriu sa zic asa ... Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 29, 2008 Partajează Postat Noiembrie 29, 2008 Desfaceti trafo de tipul asta, bobinati, rasbobinati, jucati-va cu ele in fel si chip si va veti lamuri, asa din gura si fara vedere in spatiu e greu, nu pot sa explic mai simplu de cit am facut-o pina acum.P.S. Toate variantele de miezuri enumerate mai sus, sint doar faze intermediare catre cele toroidale. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 29, 2008 Partajează Postat Noiembrie 29, 2008 P.S. Toate variantele de miezuri enumerate mai sus, sint doar faze intermediare catre cele toroidale. Adica vrei sa zici ca si la toroidal sectiunea e tot dubla nu? Aici care mai e mecanismul, se invarte campul magnetic pana ameteste? Poti sa dai explicatii mai complicate(chiar foarte complicate, nu ma sperii!), nu ma supar, atata timp cat explicatia este corecta si de bun simt. Nu vreau sa iasa o cearta si un balamuc, oricine poate gresi, sunt constient ca poate nu am dreptate, dar vreau sa facem odata lumina in problema asta! Totusi intrebarea ramane, de ce in carti de referinta despre transformatoare nu se spune nimic despre acest efect spectaculos? De ce legile electromagnetismului spun exact contrariul? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum