Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Aviz amatorilor:

...Fiecare e liber sa faca din kkt bici...

Pentru aceasta remarca Dl Crisan a fost rasplatit cu 2 zile de vacanta, dumnealui a fost avertizat amical cu ceva timp in urma ca nu se cuvin anumite chestii. Nu reproduceti astfel de episoade, toleranta mea la astfel de expresii tinde catre 0.

PS:Maine fac un picut de curat, dupa ce se va fi inteles ce si cum, o sa elimin acea remarca din postarea D-lui Crisan, apoi lucrurile sper ca vor reveni la normal.

Link spre comentariu

poi ma gandeam sa iau in calcul partea cea mai suptire

Pacat ca  topicuri mai vechi, unde se faceau referiri la ceea ce se discuta acum, au disparut odata cu noul format al forumului. Intr-unul dintre ele am dat o schema de calcul a elementelor necesare, pentru echivalarea unui miez statoric de motor asincron cu un miez toroidal. Schema grafica inca o mai am si o reatasez in imaginea alaturata.post-183846-0-36424600-1426933715_thumb.png

Explicatiile si formulele nu le mai am, deoarece au fost postate numai pe acel topic disparut. Am sa incerc sa rezum procedurile de urmat.

1 - In primul rand se divizeaza circumferinta statorica utilizata intr-un numar intreg de sectoare specifice dupa modelul celui hasurat in imagine.

2 - Se planimetreaza aria figurii hasurate - adica se determina aria ei geometrica S0 in cm2 si se insumeaza cele k arii cuprinse,  obtinandu-se aria totala S=kS0.

3 - Se determina apoi prin mijloace empirice sau prin calcul geometric centrele de inertie N1, N2,..., Nk ale tuturor segmentelor determinate.

4 - Se traseaza apoi prin arce de cerc o linie serpuita care trece prin cele k centre de inertie si prin mijloacele segmentelor de separatie M1, M2,..., Mk.

5 - Se determina prin calcul simplificat lungimea unui segment de linie serpuita, cuprinsa intre doua puncte M adiacente si se determina prin insumarea tuturor celor k segmente asemanatoare lungimea totala lm a liniei serpuite, care reprezinta traseul simplificat al liniilor de camp magnetic al statorului utilizat.

6 - Se construieste pe o foaie de hartie potrivita ca marime un cerc de lungime egala cu lm, avand deci diametrul D=lm/π. se mai traseaza apoi doua cercuri (unul interior si altul exterior) cercului de baza trasat. Tinand cont ca aria coroanei circulare rezultate este egala cu aria totala S calculata la pasul 2, precum si ca cercul de baza, determina cu cele doua cercuri doua coroane circulare de arii egale cu S/2. rezulta ca diametrul cercului exterior, va fi De=√(2S/π-D2) iar diametrul cercului interior Di=√(D2-2S/π). Deci segmentul AB=De-Di (cm) va fi luat in calcul la stabilirea ariei sectiunii miezului echivalent. Pentru a calcula aceasta arie se inmulteste lungimea segmentului AB cu grosimea pachetului de tole statoric, in cm. Aria sectiunii toroidului echivalent, trebuie sa fie pentru un transformator de sudura de cel putin 39... 40 cm2.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati in a efectua un calcul cat mai precis(pe cat posibil) pt curentul consumat de un transformator care se alimenteaza la 220V alternativ,are o putere de 45W iar in secundar scoate 16V/2.72A.

Cu formula P=U*I din datele de mai sus am obtinut ceva gen 200mA ceea ce nu cred ca este in regula.

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator danezzu123

Am cumparat un tv din Sua si este pe 110v de unde pot cumpara un transformator pt Romania si ce model capacitate pe spatele tv apare 120v ~ 60Hz 1,3A , multumesc

Link spre comentariu
Vizitator danezzu123

Ok merci da am citit pe aici ca ar fii diferente intre cei 60Hz si 48-49 Hz de la noi , plus ca am vazut ca sunt 2-3 tipuri de transformatoare: autotransformator, transformator+convertor de fregventa, transformator cc, cu google apar toate dar care este mai indicat pt tv-ul meu nu ma pricep si nu as vrea sa-l prajesc , multumesc

Link spre comentariu

Ai nevoie de un transformator coborâtor de tensiune 240V-120Vc.a. cu puterea de maxim 150W. Sau un autotransformator, fiind mai economic.Lasă frecvența că nu e mare diferență....aia conta dacă era vorba de un ceas ce  utilizează frecvența rețelei ca bază de timp.Se mai găsesc pe la unii vechi autotransformatoare reglabile de 300W românești.Chiar pe la Bazar - Vânzări am văzut recent unul...

Link spre comentariu

daca te uiti pe tv-ul tau ai sa vezi ca scrie 50-60hz.nu stiu cat de repede ai sa gasesti auto-transformator dar cel mai simplu este ce am zis eu,si cum acum prin strainatatiuri trec pe 5+1 si alte sisteme din acestea noi arunca amplifurile vechi si poate ai noroc ca la transport sa se fi bdefectat la smecheras vre unul si sa il desmernbreze

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări