vera Postat Martie 17, 2015 Partajează Postat Martie 17, 2015 (editat) Sa admitem ca trafo pt. cuptorul cu microunde este mai special, cu un curent de mers in gol ceva mai mare (spire mai putine), timp de functionare limitat, etc. Culmea este ca am un transformator sudat, de putere mica, care are curentul de mers in gol, de cativa mA. Am observat ca toate transformatoarele sudate, au tolele izolate cu oxid. Se pare ca izolatia tolelor nu este afectata de sudura si ca sudura este facuta (cred ca, sub atmosfera controlata) cu un aliaj cu rezistivitate mare, altfel nu-mi pot explica functionarea normala la traful mic. Rog pe cineva, care cunoaste tehnologia, sa ne lamureasca.Multumesc Editat Martie 17, 2015 de vera Link spre comentariu
validae Postat Martie 17, 2015 Partajează Postat Martie 17, 2015 Din ce am văzut prin documentare și am citit, se folosește sudura TIG sau MIG, iar procedeul de sudare e folosit și la trafuri pentru scule pretențioase. Am avut ocazia să rebobinez mai demult un traf pentru un videorecorder de firmă, care era tot așa sudat. Se pare că acele cordoane de sudură influențează destul de puțin comportamentul miezului, în ce privește curenții vagabonzi. Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Martie 18, 2015 Partajează Postat Martie 18, 2015 (editat) Calculul transformatorului clasic. Sper ca acest topic sa fie de folos celor care doresc sa isi construiasca cu forte proprii un transformator. Atasez cateva tabele care sa usureze munca in calculul transformatorului, alegerea sarmei si a sectiunii miezului in functie de necesitati si posibilitati. Editat Martie 18, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
validae Postat Martie 18, 2015 Partajează Postat Martie 18, 2015 Există deja un astfel de topic de ceva timp. Aici trebuia postat: http://www.elforum.info/topic/11-totul-despre-transformatoare-de-retea-intrebati-aici/ Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Martie 18, 2015 Partajează Postat Martie 18, 2015 Atunci Dl. Marian, poate sa mute acolo unde trbuie. Eu am dat cautare cu acest titlu si nu am gasit nimic, de aceea am deschis acest topic pentru a fi usor de gasit pentru cei interesati. Link spre comentariu
costinnn Postat Martie 20, 2015 Partajează Postat Martie 20, 2015 Buna ziua! Am un transformator toroidal caruia vreau sa-i adaug 3 secundare .Lungimea desfasurata a miezului este de 26 de cm. Lungimile bobinelor secundarelor pe care le adaug sunt 3,6 si 8 cm spira langa spira.Intrebarea:pot imparti bobinele pe miez,spira langa spira sau fiecare bobina trebuie impartita pe toata lungimea desfasurata a miezului si una deasupra celeilalte?(este un transformator italian de fabrica,250w 230230v.nu vreau sa umblu la secundarul existent,este bobinat si izolat de fabrica.Din acest secundar de 230 de v voi folosi doar 400ma si mai am nevoie de 6,3v 6a,6,3v1a,9v1a.Miezul si primarul duc,deci pot bobina...am si spatiul necesar doar ca sunt nelamurit in legatura cu asezarea si modul de bobinaj.Cel mai usor mi-ar fi sa bobinez spira langa spira fiecare dintre bobine si sa le asez la distante egale intre ele pe lungimea cercului.Asta daca nu ar influienta negativ functionarea transformatorului.Mentionez ca infasurarea de 9v este posibil sa nu fie utilizata.Ma poate ajuta cineva? Link spre comentariu
validae Postat Martie 20, 2015 Partajează Postat Martie 20, 2015 Necunoscând secțiunea exactă a miezului, eu zic să deduci numărul de spire pe Volt astfel: bobinezi 10 spire cu orice sârmă ai și măsori tensiunea la bornele acelei bobine. Apoi împarți numărul de spire la tensiunea obținută, aflând numărul de spire/V pe care îl înmulțești cu tensiunile dorite. Bobinarea e bine să fie spiră lângă spiră cât mai strâns, bobinajul fiind uniform distribuit pe toată circumferința torului. Link spre comentariu
costinnn Postat Martie 20, 2015 Partajează Postat Martie 20, 2015 nr de spire pe volt il aflasem exact cum spuneti,asa am dedus ca are 3 cm o bobina.Doar ca o bobina pt 6,3 v va avea doar 3 cm ..spira langa spira.iar dorul desfasurat are 26 cm.Deci daca bobinez spira langa spira nu am cum sa repartizez pe toata circumferinta.Nu ma refer la sectiunea miezului,ci la circumferinta" covrigului". Link spre comentariu
validae Postat Martie 20, 2015 Partajează Postat Martie 20, 2015 Păi nu trebuie musai să încapă toate spirele pe un rând. Dai spirele la rând și când ajungi la prima spiră, izolezi primul rând și dai în continuare. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Martie 20, 2015 Partajează Postat Martie 20, 2015 (editat) vin si eu cu o intrebare poate prosteasca:se poate folosii miezul unui motor electric pentru a face un traf toroidal? Editat Martie 20, 2015 de Emil 1986 Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 20, 2015 Partajează Postat Martie 20, 2015 De ce nu , s-au facut destule trafuri de sudura pe statorul unui motor electric dezafectat...trebuie doar sa tii cont in calcul de pierderea de sectiune care apare din cauza decuparilor in tole... Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Martie 20, 2015 Partajează Postat Martie 20, 2015 poi ma gandeam sa iau in calcul partea cea mai suptire Link spre comentariu
validae Postat Martie 20, 2015 Partajează Postat Martie 20, 2015 Poți lua în calcul porțiunea fără ancoșe a tolelor (decupăturile bobinajelor) plus jumătate din cea cu ancoșe, fiindcă și acela e material magnetic ce contează. Bobinarea pe statoare de motor este dezavantajoasă economic fiindcă spirele sunt dreptunghiuri alungite, spira cea mai economică fiind pătrată. Dar se poate folosi cu rezultate bune când nu sunt alte variante disponibile. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Martie 20, 2015 Partajează Postat Martie 20, 2015 Nu merge. Daca la un traf toroidal miezul este format dintr-o plarbanda bobinata pentru a respecta sectiunea care nu se inchide. In cazul unui stator de motor sunt cercuri cu (nu stiu cum sa le numesc) corespunzator numarului de poli de material prinse uzual in suruburi. Vor creste excesiv pierderile dotorita curentilor Foucault (parca asa se scrie). Spor, Mircea. Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 20, 2015 Partajează Postat Martie 20, 2015 Colegu' Mircea, se poate face , pe un stator de motor asincron detasat din carcasa de fonta...miezul de tole are crestaturile respective si este nevoie sa fie luate in calcul la stabilirea sectiunii de lucru a trafo...din probe practice- atatea cate am facut sau la care am asistat- am constatat ca sectiunea calculata la fundul crestaturii poate fi multiplicata cu 15..20% fara probleme de incalzire a miezului...din pacate, nu m-a interesat valoarea randamentului - respectiv , a pierderilor- in miezul respectiv...dar a functionat si functioneaza in continuare acel traf de sudura facut pe stator de motor asincron....acuma , dupa atata timp , nu mai pot sa ofer detalii despre constructie , iar ca sa ajung la proprietar acasa sa fac masuratori...e ceva mai greu! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum