validae Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 (editat) Gică, crede-mă că nu era nicio ,,noutate,, pentru mine faptul că se poate folosi și sârma de fier la miezurile magnetice Am spus doar că nu e o soluție preferabilă....în secolul ăsta. Poate pentru cei mai tineri ar fi o surpriză, dar lucrurile astea le-am verificat de prin prin clasa a VI - a și a trecut ceva timp de atunci. Primele mele experiențe de electricitate au fost în domeniul electromagneților dar aveam nici pe departe posibilitățile de acum. Demontam orice jucărie sau aparat să aflu cum funcționează, obiceiul îl mai am și acum... Pentru cineva care nu are alte posibilități, decât sârma brută, poate fi o soluție și asta, dar eu zic că pe la depozitele Remat se pot găsi ieftin (la preț de fier vechi) tot felul de transformatoare sau motoare arse. Dacă vrei să faci un traf improvizat dar ,,serios,, mai bine găsești un motor ars de 2-4kW căruia îi scoți bobinajul și spargi carcasa, apoi folosești statorul pe post de miez toroidal. Ar trebui ajustată dimensiunea miezului pentru a avea perimetrul cel mai mic, la o secțiune cât mai mare. Se ține cont și de ,,ancoșele,, în care era bobinajul, fiindcă e un spațiu ,,mort,, ce nu contează la secțiunea reală. Editat Februarie 19, 2015 de validae Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 ...pentru o firma din domeniu poate fi diferenta dintre a ramane in piata si faliment. Pentru un hobby-ist, poate fi diferenta intre a putea realiza, sau nu un traf toroidal in regim propriu. Daca tinem cont ca in marea majoritate a cazurilor, transformatoarele toroidale sunt supradimensionate, eu nu cred ca hobby-istul se va impiedica prea mult de dezavantajele acestui tip de transformator toroidal. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 pentru a confectiona un miez din sarma cum ziceti sarma trebuie izolata? Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 In acest video pe la minutul 2:48 tipul explica cum se realizeaza un miez toroidal . Am constatat ca miezul este spiralat, si ma gandeam ca as putea folosii platbanda de Fe lacuita pe o parte pentru a realiza miezul Ce spuneti? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Ar fi bine dacă ar fi acoperită cu un strat subțire de vopsea izolantă și termorezistentă. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 @Emil 1986: Da - pe cat posibil. Se poate emaila prin imersia colacului in baia de email si suspendat pentru scurgere pana la uscare. In acest caz factorul de stocare se mai micsoreaza putin, dar nu prea mult. Daca emailul este unul special pentru conductori emailati, atunci trebuie facuta si o polimerizare in cuptor. Dar in conditii de amator, este suficienta aplicarea unei vopsele mai rezistenta la exfoliere, dupa ce colacul a fost decapat (daca nu a fost decapat chiar din fabrica) degresat si uscat. Decaparea si degresarea se poate face concomitent prin spalare in apa cu un detergent usor bazic (in lipsa de altceva se poate utiliza detergentul de spalat rufe manual) iar apa va fi agitata permanent, fie manual, fie mecanic. Se face apoi o "clatire" in apa "chioara" pentru indepartarea detergentului remanent pe sarma. Se poate utiliza de exemplu o betoniera bine curatata. Uscarea se face de preferinta in cuptor, dar se poate face si la soare intens. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 (editat) In acest video pe la minutul 2:48 tipul explica cum se realizeaza un miez toroidal . Am constatat ca miezul este spiralat, si ma gandeam ca as putea folosii platbanda de Fe lacuita pe o parte pentru a realiza miezul Ce spuneti? Merge și asta, izolând bine între ,,spirele,, de platbandă. Prevăd o ,,explozie,, de trafuri făcute din te miri ce fiare Editat Februarie 19, 2015 de validae Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Era bine daca se gasea tabla electrotehnica , pentru realizarea miezurilor. Iar daca vrei sa il cumperi de pe net face cat jumatate din valoarea unui traf gata facut , cel putin asa am gasit pe "gogu". Eu as vrea sa imi fac o masina de bobinat transformatoare toroidale, sunt multe exemple pe youtube. Recunosc ca mi-a luat ceva timp sa inteleg principiul de functionare . Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 ...Prevăd o ,,explozie,, de trafuri făcute din te miri ce fiare Si ce este rau in asta?! Primul meu letcon l-am facut utilizand acest procedeu. A fost atat de trainic si functional, incat un amic de joaca (si coleg de liceu) nu m-a lasat pana nu i l-am dat in schimbul unui letcon de tipul Radioprogres. Amicul, il mai are si acum in stare functionala - ce este drept si eu pe al lui. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 (editat) Nu văd nimic rău în asta, să nu mă înțelegeți greșit !. Eu doar făcusem o constatare, și eu construiesc cu ce am la îndemână. De fapt chiar am un ,,talent,, în a modifica diverse aparate și de a le da cu totul alt scop decât cel inițial .Mai ales când vine vorba de carcase.... Editat Februarie 19, 2015 de validae Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 De-ar fi asa simplu si ieftin sa faca toata lumea traf toroidal si bun pe deasupra, atunci firmele care le produc ar da faliment nu credeti? Adica apreciez si eu creativitatea si-s de acord cu improvizatiile acolo unde se poate dar eu unul n-as folosi in veci un traf facut pe miez de sarma neagra, indiferent de procedeul realizarii acelui "miez", si nimic din ce s-a spus sau din ce s-ar putea spune, nu m-ar putea convinge sa ma razgandesc. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Ce ziceti de realizarea in regim de amator a sarmei ( conductorului ) de bobinaj ? Link spre comentariu
gica70 Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 (editat) Ar trebui sa poti sa-ti manifesti si nemultumirea atunci cand nu-ti place ceva! De exemplu eu sunt nemultumit de multumirea lui @marian la postarea lui @gauss ! De aceea multumesc si eu lui @ola_nicolas!! "Si, uite-asa, se mai afla niste lucruri (chiar daca suntem in mileniu 3!)." In nici-un moment nu am dorit sa supar pe nimeni; eu m-am referit la informatiile aduse de @ola_nicolas, pentru care i-am multumit. Editat Februarie 19, 2015 de gica70 Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Am dat acel like pe merit lui Gauss, el incearca sa sublinieze o ideie importanta la care subscriu si eu, nu orice poate fi improvizat in regim de amator, este irelevant faptul ca tu esti sau nu de acord cu "actul" meu de a acorda like. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Ce ziceti de realizarea in regim de amator a sarmei ( conductorului ) de bobinaj ? Dincolo de tendinta evident negativista a intrebarii, ai putea in acest scop sa iti raspunzi tu insuti (in mod sincer) la cateva intrebari concrete: Cate transformatoare de sudura ai construit in regim propriu? De cate ori ai gasit (in sensul de ati permite) pentru o asemenea constructie materiale adecvate? De cate ori ai inlocuit in scopul realizarii constructiei cel putin conductorul din secundar cu improvizatii de tip "licenta proprie", sau pentru ca ai vazut la altii? Spre exemplu cu cablu litat pentru impamantare, sau 2... 3 conductori in paralel pentru bobina primara, in locul conductorului recomandat. Daca tu ti-ai permis (poate) materiale adecvate in acest scop, atunci intreaba pe altii daca sunt gata sa suplineasca lipsurile prin improvizatii si pana unde sunt gata sa mearga. Dincolo de asta, eu nu mai inteleg pentru ce iti mai omori timpul si nervii sa discuti pe un forum de amatori care adesea nu isi pot permite decat constructii la indemana lor, atata timp cat nu poti da decat astfel de replici. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum