Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

"Validae...eu am slefuit cu smirghel de 400 pana lucea ca naiba si dupa am dat un efect de oglinda cu lana de otel.

Tolele arata foarte foarte bine...si nu am avut probleme.

Nu stiu cum se poate ajunge la 80 grade ca temperatura la un traf pentru o aplicatie audio de 2x60w.

Nu are cum sa se incinga atat de rau decat daca este foarte mic...sau ajunge in scurt printr-o defectiune.

Unele transformatoare sunt proiectate cu mare ,,economie,, și se încălzesc apreciabil în funcționare. Asta se întâmplă mai ales la produse comerciale de calitate îndoielnică, nu o să vezi un traf făcut de mâna mea să fie mai mult decât călduț. Dacă tolele nu sunt izolate deloc (nici măcar pe o parte) pot apărea curenți vagabonzi (Foucault sau eddie cum le zic anglofonii) ce se închid prin tole.Acești curenți încălzesc miezul magnetic și scad randamentul transformatorului. Faptul că la tine nu au apărut sau nu au efecte neplăcute, nu înseamnă că nu există.

Dar nu trebuie nici exagerat cu izolarea tolelor, am scris înainte de ce.

Editat de validae
Link spre comentariu

Am si eu o problema cu doua transformatoare.

Din greseala au fost comandate 220-48V.

Trebuie sa imi scoata cam 33V in secundar.

Dupa ce am dat folia jos de pe unul, constat ca primarul este deasupra.

Varianta cu scosul catorva spire din secundar nu mai este o optiune.

Singura solutie ar fi sa mai adaug spire pe infasurarea de 220. intrebarea este: cum schimba randamentul modificarea respectiva.

Trafurile sunt de 5000VA. 

Posted Image

Posted Image

http://i60.tinypic.com/156pch2.jpg[/img

Editat de bratueduard
Link spre comentariu

Nu va scădea semnificativ, se modifică practic raportul de transformare și în consecință scade tensiunea din secundare, conform noului raport. Folosiți tot aceeași grosime de sârmă.Puteați să dați spirele suplimentare chiar dacă primarul era bobinat primul, doar că înseriați înfășurarea nouă cu primarul respectând fazarea corectă (începutul noului bobinaj legat la sfârșitul primarului).

Dacă nu aveți încredere în asta, puteți face același lucru cu secundarul, dar bobinați un număr de spire (cu sârma de grosime egală cu a secundarului) corespunzător diferenței de tensiune în plus față de tensiunea corectă și înseriați noul bobinaj defazat. Astfel tensiunea noului secundar (de 15V în cazul dvs.) se va scădea din cea totală de 48V. Fără nicio pierdere sesizabilă.

Editat de validae
Link spre comentariu

Randamentul va scadea; pierderile in Cu vor creste daca se schimba aceeasi putere.

Nu se poate face reglajul / adaptarea pe partea de cc (daca exista ceva in comutatie/reglabil)? La ce sunt folosite / puteti detalia?

Link spre comentariu

Fiind vorba de cel mult 15-20 spire în plus(pentru variante cu adăugarea la secundar), nu văd ce mari pierderi vor fi. Cel mai bine e să încerce (durează maxim 10 minute să dea spirele pentru secundar) și să-l testeze, apoi să revină cu rezultatele.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri.

Ma interesa daca exista o problema majora cu randamentul. (adica pierderi de gen` 20%)

Se pare ca nu ar trebui sa imi fac probleme.......

Asa cum am zis, am tensiune de 48V in loc de 33V cat ar fi trebuit. Infasurarea de 220 este deasupra asa ca este usor sa adaug spire aici (o sa incep cu 10 spire adaugate, bag la 220 si vad cat scade in secundarul de 48).

Transformatorul este pentru un invertor 48DC - 220AC pe care il reconstruiesc (ca si schema).

Am reglat divizorul de feed-back sa dea echivalentul a 220VAC la o tensiune a secundarului de 320VAC, se comporta bine si la 4KW.

Daca incerc sa merg "cinstit", dupa un 1KV, incepe distractia.

Nu am probleme la electronica. (cu un traf de 2.5KVA de 220-34V totul este in regula).

Link spre comentariu

Nu trebuie să mergeți pe încercări, bobinați zece spire cu orice sârmă de probă și măsurați tensiunea obținută. Astfel veți ști câte spire/volt vă trebuie. Știind că aveți o diferență de 15V, veți putea calcula după raportul de transformare exact numărul de spire necesar.

Editat de validae
Link spre comentariu

Sarma (de la 220) are diametrul de 2.3mm, aia de pe 48V nu stiu ca nu ma interesa (oricum, 8 infasurari paralele)

Ideea cu 10 spire era exact pentru ca "zice" direct si usor pentru calcul, cat mai trebuie sa adaug.

Maine cand ajung la munca (dupa 12)  :) o sa adaug spirele si comunic rezultatul.

Va multumesc inca o data pentru ajutor.

P.S. Un traf din asta este 120 dolari in china si este realizat la cerere. (transportul in schimb la unul, costa 170 dolari) :)

Nici 290 dolari nu este rau fata de cat costa in EU ori RO......

Totusi, 5KVA pe testate inclusiv la temperatura de 105C este absolut fantastic.

Editat de bratueduard
Link spre comentariu

Cred ca cel mai bine, este sa bobineze cateva spire in primar, deoarece:

1-nu trebuie izolatie suplimentara;

2-a fost bobinat primarul peste secundar, deoarece acesta functioneaza cu o densitate de curent de aprox. 5,5A/mmp si are nevoie de ventilare buna.

Nu sunt de acord cu bobinarea unor spire cuplate in antifaza pe secundar, deoarece:

1-trebuie facuta izolatie suplimentara intre cele cateva spire secundare si primar, ceea ce inrautateste ventilarea primarului:

2-la 5kVA/48V curentul este de 104,16A, deci trebuie bobinat cu bara groasa sau mai multe conductoare grosute.

Bobineaza, cum a propus colegul @validae, 10 spire, masoara tensiunea pe ele si cea de retea (ambele masurate f exact) si calculezi nr. spire/V.

Calculezi raportul de transformare, pt. tensiunea de retea masurata (pt. un calcul cat mai exact). Acum poti calcula nr. spire primar. Pasul urmator este calcularea noului raport de transformare (tot la U retea masurata) si noului nr. de spire din primar. Faci diferenta intre nr. de spire din noul primar si cel vechi si acesta este nr. de spire care trebuie sa-l mai bobinezi in primar (daca postezi masuratorile facute iti calculez eu nr. spire).

Spor

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări