dj_bryz Postat Ianuarie 4, 2015 Partajează Postat Ianuarie 4, 2015 (editat) tolele arata perfect ..si nu sunt ruginite..plus ca nu a ramas nici un gol de "i"..am pus totul cum a fost in afara de ultimele 18. Nu inteleg treaba cu sablonul si nici nu aveam de unde sa stiu...ca azi a fost prima data cand am desfacut un traf (si l-am nimerit pe cel mai naspa...cu tole subtiri)...in rest am mai pus spire sau am mai scos spire de pe alte trafuri fara sa desfac tolele. Are importanta infasurarea secundarului in aceiasi directie cu primarul? Ca....bazaitul asta e de o frecventa daia ca atunci cand ai in scurt bornele secundarului...doar ca nu e asa ca am stiut cum sa le leg....doar ca ,cam asa se aude in primar...in centru. Am mai avut si alte trafuri cu tole aiurite care zbarnaiau in mana ca un diapazon....dar aici e altfel si de asta ma gandesc la infasurarea inversa ..daca are treaba. Editat Ianuarie 4, 2015 de dj_bryz Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 4, 2015 Partajează Postat Ianuarie 4, 2015 ...Tin sa cred ca este secundarul infasurat invers fata de primar...sau nu are legatura? Nu conteaza. ...Nu inteleg treaba cu sablonul ... Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 4, 2015 Partajează Postat Ianuarie 4, 2015 (editat) Pentru a nu se deforma carcasa în timpul rebobinării, trebuie introdus în ea un șablon, sau ,,calapod,, din lemn, cu dimensiuni egale cu interiorul carcasei. Șablonul se găurește fix pe centru și apoi se introduce în mașina de bobinat.Mașina de bobinat se poate improviza simplu dintr-un șurub lung atât cât să se poată fixa șablonul pe el și capătul liber se prinde într-o mașină de găurit manuală sau electrică cu acumulator (are turație mică și reglabilă). Bobinarea e bine să se facă spiră lângă spiră, uniform, fără spire încălecate.Între straturi se poate pune hârtie subțire (foiță de calc) pentru ușurarea bobinării, mai ales la transformatoarele cu tensiuni mari este foarte indicat pentru mărirea izolației. Uite niște exemple de bobinare pe șablon: Editat Ianuarie 4, 2015 de validae Link spre comentariu
dj_bryz Postat Ianuarie 4, 2015 Partajează Postat Ianuarie 4, 2015 (editat) Va multumesc mult, acum am inteles...dar nu prea este nevoie de sablon...pentru ca este destul de zdravan plasticul si nu s-a deformat nimic...mai ales ca avea primarul deja bobinat si nu este separat prin hartie speciala...ci este separat cu plastic...asa e din fabrica. Secundarul nu a fost nevoie sa il separ pentru ca am mers cu sarma dubla. Bobinarea s-a facut spira langa spira cu grija...ca doar am si eu ceva experienta de la bobinele din filtre audio. Legat de directia infasurarii ....multumesc pentru raspuns...ca eu credeam ca are importanta. Deci tolele au problema si nu stiu cum sa fac sa le bag pe toate..ca m-am chinuit mult si m-am straduit sa cada totul perfect cum a fost...si nu am pic de spatiu intre tole, toate sunt la locul lor cum a fost si din fabrica doar ca este cu 4mm mai mic miezul....si tin sa cred ca in miez este toata jmecheria ca de acolo bazaie din mijloc. L-am strans destul de rau pentru ca are placutele acelea de fier si m-au ajutat mult...dar unde nu am placuta a facut putina burta din margini spre mijloc...in mijloc burta masoara 2mm. Cand tin apasat tare pe burta (care este micuta..deci nu va ganditi la ceva descentrat rau)....se mai duce din zgomot cam 10%..dar este foarte putin pentru ca marea problema este in mijloc...si nu stiu ce sa mai bag sa stea fix. Daca aveam tole groase nu era problema...dar m-am pricopsit cu asemenea tole la prima mea rebobinare de traf. Filmuletul asta m-a ajutat sa pun cap la cap tot...doar ca eu nu am batut "i" cu ciocanul pentru ca nu aveam cum....sunt foarte multe si subtiri..nu cum are tipul din filmulet. Eu l-am pus cum le-am scos ..adica am construit. Multumesc mult pentru raspunsuri ..dau o bere virtuala O sa mai incerc sa impanez miezul cu ceva ..si sper sa nu sparg plasticul...iar daca nu merge il desfac si pun lipici...foarte subtire cu o pensula mica intre tole. O sa pun poze cand pot ..ca sa fie treaba treaba. Editat Ianuarie 4, 2015 de dj_bryz Link spre comentariu
dj_bryz Postat Ianuarie 5, 2015 Partajează Postat Ianuarie 5, 2015 (editat) Am bagat fortat 2 tablite de 2.3 mm de o parte si de alta si acum nu mai face nici pss. Editat Ianuarie 5, 2015 de dj_bryz Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 5, 2015 Partajează Postat Ianuarie 5, 2015 Secundarul nu a fost nevoie sa il separ pentru ca am mers cu sarma dubla. stai să înţeleg: secundarul NU era izolat de primar, şi nici tu nu l-ai izolat de primar când ai bobinat noul secundar??? Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 5, 2015 Partajează Postat Ianuarie 5, 2015 ...Am ales 2x33v cu sarma de 0.8... Ce doresti sa faci cu acel secundar dublu? cumva alimentare de amplif audio? Sper ca nu... Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 5, 2015 Partajează Postat Ianuarie 5, 2015 ... sper că voia doar să obţină un curent ceva mai mare în secundar! :)io, unul... aş desface "minunea" şi aş rebobina-o cu atenţie... dar dacă m-ar fi pus cineva să fac asta acum 25-30 de ani, îi dădeam cu trafu-n cap, chit că, de fapt, îmi voia binele! Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 5, 2015 Partajează Postat Ianuarie 5, 2015 ... sper că voia doar să obţină un curent ceva mai mare în secundar... Probabil ai dorit sa zici tensiune ceva mai mare, curentul este acum evident mai mic, secundarele originale in mod cert au fost facute cu sarma mai groasa de 0,8mm. Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 5, 2015 Partajează Postat Ianuarie 5, 2015 ... e cu priză la mijloc secundarul ăla, şi, fazat corect, poate la fel de bine să aibă 66 de volţi cu priză la mijloc, dar şi doar 33 de volţi cu un curent ceva mai mic decât dublul celui permis de cei 0.8 mm ai conductorului... :)cât despre secundarul sau secundarele originale nu ştim nimic... n-a spus ceva concret despre astea, putem doar să presupunem cum şi ce erau... Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 5, 2015 Partajează Postat Ianuarie 5, 2015 Pai asa ar si trebui sa aiba, adica 66Vca cu o priza mediana la 33Vca fata de fiecare dintre capete, si pentru sarma folosita la o densitate de 4A/mm^2 ar fi cam 2A curent maxim posibil, totusi 4A pentru traf de retea mi se pare cam mult, dar chiar si asa, cu 2A pentru tensiunile alea la un amplificator ar merge alimentat doar un singur canal si cu boxe de minim 6 Ohm ( si asta putin fortat ). Totusi poate nu amplificator doreste sa faca...eu asa sper pentru ca altfel e pacat de munca lui in zadar... Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 5, 2015 Partajează Postat Ianuarie 5, 2015 ... am avut şi eu parte cândva de "muncă în zadar", cum mi se părea mie, dar acum îmi dau seama că aşa m-am obişnuit să fac din prima o treabă-treabă...acum îmi e pur şi simplu lene să fac ceva când ştiu că nu am tot ce-mi trebuie la dispoziţie... spre deosebire de "optimiştii" care abia buchisesc "meseria", şi fac liniştiţi plăcuţa, o populează cu un sfert din piese, şi apoi... mai aşteaptă 6 luni, sau, în cazuri fericite, 2 zile, să vină şi restul...dar când mă uit câte proiecte nici măcar începute am "la activ", încep mă întreb cine greşeşte de fapt: eu sau ei? Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 5, 2015 Partajează Postat Ianuarie 5, 2015 Mai mult decît puterea lui utilă de circa 200VA nu se poate scoate din acel miez (exceptăm experimentele extreme gen iutub), mărind tensiunea secundarului scade implicit curentul şi un eventual amplif va funcţiona normal doar la putere mică. Rămîne ca o încercare. Link spre comentariu
dj_bryz Postat Ianuarie 5, 2015 Partajează Postat Ianuarie 5, 2015 (editat) Salutare iar, traful are priza mediana, are 2x33v iar sarma in secundar este de 0.8 (originala avea 0.9). Repet ..bobinarea s-a facut cu mare grija si atentie iar acum traful nu mai face nici un "bzzz" si arata si foarte bine cu sarma asta noua,urmeaza sa il vopsesc. "Problema" este ca acum are 14.7cm2 in loc de 15...dar asta e foarte putin interesant. Acest traf nu va duce doua kituri cu tranzistori stereo de 80w fiecare pe boxele mele de 8ohmi. In schimb..daca reusesc sa gasesc un al doilea traf in sectiunea cumparari (am si postat anunt) ...il voi modifica la fel ca pe acesta si voi face o magie sa iasa un dual mono! Tadam magie. sper ca v-am raspuns la toate intrebarile. Nu vreau sa fiu ironic nu ma intelegeti gresit !! Eu va sunt foarte recunoscator pentru sfaturi si daca nu este bine ce vreau sa fac astept pareri...cu toate ca voi face. Florin stai să înţeleg: secundarul NU era izolat de primar, şi nici tu nu l-ai izolat de primar când ai bobinat noul secundar??? Primarul era separat de secundar din fabrica cu plastic ..adica nu puteam sa ajung la primar decat daca topeam plasticul. Mai pe scurt era sigilat. Editat Ianuarie 5, 2015 de dj_bryz Link spre comentariu
flomar60 Postat Ianuarie 5, 2015 Partajează Postat Ianuarie 5, 2015 Primarul era separat de secundar din fabrica cu plastic ..adica nu puteam sa ajung la primar decat daca topeam plasticul. Mai pe scurt era sigilat. Aha, probabil e modelul acela constructiv cu 2 carcase independente pt. primar respectiv secundar care se imbraca una peste alta si impreuna constitue carcasa finala...Din punctul meu de vedere acest model constructiv obliga la subdimensionarea puterii disponibile pe respectivul miez dar se castiga la productivitate si calitatea izolatiei...destul de rar am intalnit - in practica- aceasta varianta constructiva iar procesul de rebobinare al primarului nu se poate face decat cu pretul distrugerii carcasei secundarului... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum