Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Intreb si eu cum ar trebui legat transformatorul din poza deoarece nu am facut masuratori inainte sa il desfac din montaj, acolo fiind o jungla totala.Eu am alimentat infasurarea notata cu A la reteaua de 230v si am obtinut tensiunile notate in poza;chiar daca sunt in gol mie mi se par un pic cam mari.Sau transformatorul fiind ca vechime fabricat prin anii 1960, a fost dimensionat pentru o tensiune de retea mai mica decat cea actuala sau asa cum l-am alimentat nu este corect.Curentul de mers in gol este de 118ma iar tr.-ul nu se incalzeste;l-am lasat alimentat aprx.2 ore si s-a, incalzit insesizabil in acest timp.Tind sa cred ca l-am alimentat corect, infasurarea notata cu A fiind cu sarma cea mai groasa comparativ cu B,C,D(E este de filament),dar totusi niste pareri in plus nu strica.Multumesc pentru orice sfat.

Link spre comentariu

L-ai legat bine. Dupa ce realizezi montajul, masori tensiunea de filament. Daca e mai mare de 6.3V (desi nu prea cred, sau oricum cu foarte putin) legi in serie cu filamentele o rezistenta de ordinul 0.05 Ohmi. Alegi valoarea in asa fel incit pe filamente sa fie 6.3V. Asta e cea mai simpla rezolvare. Faptul ca atunci erau 220V iar acum sunt 230V nu e prea important. Pe atunci transformatoarele nu se construiau la limita ca unele de azi. Dovada e ca nu se incalzeste in gol.

Link spre comentariu

Multumesc de raspuns...filamentele in total consuma cam 5A,deci tensiunea v-a mai scadea un pic in sarcina.O sa mai revin cu o postare dupa ce voi termina cu alimentarea de filament la toate tuburile.pana atunci toate bune si sa auzim de bine.

LE:am facut proba cu un bec de faza lunga de far si la un curent de 3,6A tensiunea scade cu 0,4v,deci cu toate tuburile in circuit cred ca se va apropia de adevar undeva la 6,3V.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Mai mult, tensiunea de pe infasurarea de filamente scade SI daca ai consum pe alta infasurare secundara. (creste consumul si creste caderea de tensiune pe primar. Asta e explicatia) E valabil pentru toate secundarele. Verifica de exemplu cu cit scade tensiunea pe secundarul de 260V cind pui becul pe infasurarea de filamente. (hai sa ne mai ridem.... :rade: "....tensiunea va mai scadea...", hai sa nu facem risipa de liniute, sunt scumpe, sunt de alea mici din import...nu de alea mari romanesti  :rade: )

Desi e Off, am sa va povestesc o faza reala, intimplata la liceul Nicolae Balcescu din Cluj-Napoca prin anii 1979(?). Citiva elevi din clasa a 12-a au anuntat portarul ca o gasca de elevi din clasa a 11-a tocmai fura o lada cu vectori din pivnita, dar nu din aia mari, romanesti, ci din aia mici si scumpi din import. Portarul a mers imediat la director (care era prof de fizica sau mate, nu mai stiu exact). Ghici ce ris general a urmat...

Link spre comentariu

Daca pun becul de far pe infasurarea de filamente ca consumator, tensiunea de 260V ajunge la 252V si daca pun un bec de 220V/100w pe tensiunea de 260v aceasta ajunge la 230V si 0,48A consum.E normal sa se influenteze tensiunile fiind pe acelasi miez,deci tr.-ul a fost bine calculat.In realitate mai exista ca consum si curentii de mers in gol care se aduna la consumul total in afara de consumul la  filamente;deci per ansamblu situatia zic ca va fi  ok.Se pare ca treaba este in regula,desi ar fi fost bine ca primarul sa aiba si ceva prize sa poti jongla un +/-10V fata de nominal,dar e perfect si asa.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Precizare la schema redresare cu priza medianaIn primul rand scuze ca intervin asa tarziu, dar am avut probleme.Tabelul postat de mine este din cartea Nomograme pt. Radioamatori de V. Bruskin (sunt date si formulele dupa care au fost facute nomogramele-poti calcula repede, dar cu o oarecare eroare, dupa nomograme sau exact dupa formule).In acel tabel este dat:amplitudinea tensiunii inverse pe dioda = 2 x Uef x 1,41 = 3Eo (Eo=tensiunea redresata)Se pare ca ne-am inteles ca "chiorul cu surdul prin gaura cheii"-unii ne refeream la tensiunea instantanee maxima, altii la tensiunea eficaceUimax = 2Uim = 2Uef x 1,41 = 2,82Uefunde: Uimax este tensiunea inversa max. pe dida; Uim=tensiunea instantanee max. si Uef=tensiunea efectiva (eficace).Normal, este sa facem referire la Uef, deoarece aceasta este masurata de instrumentele pe care le poseda marea majoritate a celor de pe forum. In plus pe toate aparatele este trecuta tensiunea de lucru efectiva(eficace). Nu am vazut pe nici un aparat trecuta tensiune max. instantanee (ex.-pt. 230Vef ar trebui trecut 324,3Vim).Un alt avantaj al acestei scheme, este incarcarea mai mare a infasurarilor cu priza mediana, deoarece acestea lucreaza 1/2 din timp.

Editat de vera
Link spre comentariu

Intreb si eu cum ar trebui legat transformatorul din poza deoarece nu am facut masuratori inainte sa il desfac din montaj, acolo fiind o jungla totala.Eu am alimentat infasurarea notata cu A la reteaua de 230v si am obtinut tensiunile notate in poza;chiar daca sunt in gol mie mi se par un pic cam mari.Sau transformatorul fiind ca vechime fabricat prin anii 1960, a fost dimensionat pentru o tensiune de retea mai mica decat cea actuala sau asa cum l-am alimentat nu este corect.Curentul de mers in gol este de 118ma iar tr.-ul nu se incalzeste;l-am lasat alimentat aprx.2 ore si s-a, incalzit insesizabil in acest timp.Tind sa cred ca l-am alimentat corect, infasurarea notata cu A fiind cu sarma cea mai groasa comparativ cu B,C,D(E este de filament),dar totusi niste pareri in plus nu strica.Multumesc pentru orice sfat.

Dacă primarul e bobinat cu sîrmă de 0,35mm diametru, ce corespunde unui curent suportat de aprox 250mA la o densitate de 3A/mm2, nu mi se pare în regulă curentul în gol.

E ca şi cum un trafo de 1kW ar consuma cam jumătate în gol.

Ce secţiune are miezul?

Link spre comentariu

Miezul este din tola E16 si are sectiunea de 20cmp(3,2cmX6,25cm=20cmp).Am cablat si filamentele si parca totusi tensiunea e cam mare(6,9v),dar si reteaua are 235v.Ieri l-am lasat asa de dimineata pana seara,cu filamentele alimentate,si abia daca s-a incalzit.Si anodica e cam mare 710v(dublare din 260v~);ar trebui sa fie 600v.Daca mai aveam Stella 300 as fi putut sa ajustez alimentarea si aflam exact cum sta treaba.Singurul lucru relativ deranjant sunt tensiunile ceva mai mari,in rest functioneaza ok.

LE:transformatorul este cel din trcvr.-ul cu tuburi pe care tocmai il reconditionez,sunt poze la rubrica repectiva.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Chestia cu curentul in GOL a unui transformator e putin mai dificil de apreciat. Astfel, daca in loc de bobina era o rezistenta, puterea disipata ar fi fost 220V X 0.118A =26W ceea ce ar duce la incalzirea groaznica a trafului dupa functionare indelungata in gol. De fapt curentul fiind defazat de tensiune, puterea disipata e mult mai mica. De aia nu se incalzeste. Daca pui pe secundar sarcina, in prima faza, la sarcini mici, se modifica numai defazajul intre tensiune si curent. Cam asta e cu inductantele...(R nu mai e R ci e R+Xl, trebuie sa tii cont si de cos de fi, etc. in curent alternativ...)

Io nu-s profesor, dar va adresati profesorilor (aia prost patiti) ca sa invatati...

Link spre comentariu

Păi, la 20cm2 doar sîrmă de 0,35mm în primar? Miezul e folosit la maxim o şesime din capacitate. Alimentează un preu mic?

Aş fi bobinat primarul cu sîrmă de 0,8mm.

Link spre comentariu

Păi, la 20cm2 doar sîrmă de 0,35mm în primar? Miezul e folosit la maxim o şesime din capacitate. Alimentează un preu mic?

Aş fi bobinat primarul cu sîrmă de 0,8mm.

Nu poti. Nu incape. Oricum, cred eu, e bine de invatat cum s-au facut trafurile adevarate. Poate e bine si 0.35....Poate tu gresesti...nu producatorul....

Sigur, Zal ar fi bobinat cu 0.8 si nu ar mai fi incaput secundarul. (cred ca nici primarul cu 0.8 nu incape, dar cine sta sa faca calcule inutile...)

Totusi, aici e vorba de un transformator care functioneaza de zeci de ani....si va mai functiona... sau o sa se arda brusc?  :rade:  Ca asa a zis Zal?

Link spre comentariu

Există câteva neconcordanțe între valorile prezentate de @IGBT 1971 . S-a greșit undeva : la diametru, la rezistență , etc . Valorile nu sunt consistente între ele plus că duc la un număr de spire per volt foarte mic . E vreun miez special ?

Link spre comentariu

Pe o sectiune a miezului de  20cm2 ,cele 550 de spire bobinate cu sirma 0,8mm, posibil sa incapa .Nu sint sigur daca mai au loc si infasurarile secundare.

Link spre comentariu

Vorbeam de numarul de spire din primar calculat cu formula(nu stiu cit de academica) 50/S.Eu cel putin asa calculez numarul de spire la un traf si culmea e ca imi si iese.Simplu si practic.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări