Vizitator Postat Iunie 20, 2014 Partajează Postat Iunie 20, 2014 Da, subdimensionat intr-adevar. Am reusit si sa modific in postarea anterioara, facuta de curand. Multumesc pentru corectie. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Iunie 21, 2014 Partajează Postat Iunie 21, 2014 Daţimi vă rog şi mie formulele de a afla secţiunea unor trafuri diferite:E+I,U+I,TOROIDAL şi altele vă rog din suflet Link spre comentariu
validae Postat Iunie 21, 2014 Partajează Postat Iunie 21, 2014 http://www.elforum.info/topic/11-totul-despre-transformatoare-de-retea-intrebati-aici/ Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 22, 2014 Partajează Postat Iunie 22, 2014 @Florin berdila sectiunea unui traf este aria miezului magnetic al sau, miezul magnetic este partea din traf peste care se fac infasurarile, la trafurile E+I sectiunea este bratul central al "E"-ului; la trafurile U+I sectiunea este oricare din cele 2 brate ale "U"; la toroidale masori diametrul exterior, pe cel interior si inaltimea, scazi diametrul mic din cel mare, rezultatul il imparti la 2 si rezultatul din acea impartire formeaza miezul impreuna cu inaltimea. In fiecare caz se obtine pana la urma simplist vorbind un patrulater ( de regula dreptunghi ) ale carui laturi deja le cunosti si nu mai trebuie decat sa-i calculezi aria, si de la matematica stim ca aria la un dreptunghi este L*l, adica lungimea inmultita cu latimea. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Iunie 22, 2014 Partajează Postat Iunie 22, 2014 Daţimi şi mie vă rog formule să aflu secţiunea unor trafuri cu diferite geometri:E+I,U+I+TOROIDALE,şi altele vă rog mult nu ştiu cum să aflu secţiunea în centimetri pătraţi vă rog mult Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 22, 2014 Partajează Postat Iunie 22, 2014 Pai eu ce am scris mai sus? tu nu ai citit, sau nu intelegi? Hai cu un exemplu de traf E+I care arata cam asa: Ti-am desenat cu sagetile rosii latimea lamei centrale din "E", si cu albastru inaltimea pachetului de tole, aceste 2 marimi te intereseaza, produsul lor reprezinta sectiunea campului magnetic ( sper ca stii de la aritmetica faptul ca produsul dintre 2 marimi este inmultirea lor ), si spre exemplu sa zicem ca latimea acelui pachet de tole din desen ( cel mai mare ) este de 3cm, iar ca inaltimea este de 3,5cm, pur si simplu inmultesti 3 cu 3,5 si obtii sectiunea in cm^2, adica 3*3,5=10,5cm patrati. Toate celelalte se calculeaza in aceeasi formula, adica inmultesti laturile patrulaterului care formeaza miezul magnetic, acesta ti-am explicat deja cum sa-l identifici, asa ca daca nici acum nu intelegi atunci iarta-ma te rog dar ce-ai mai cautat la scoala? Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Iunie 22, 2014 Partajează Postat Iunie 22, 2014 am vazut un traf de sudura cu tole in forma de u+i bobinat mai ciudat,adica erau bobine pe ambele laturi ala U-ului dar si roata peste ambele.din ce cauza sau de ce? Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 22, 2014 Partajează Postat Iunie 22, 2014 Era amplificator magnetic. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Iunie 22, 2014 Partajează Postat Iunie 22, 2014 adica nu creste tensiunea dar creste puterea miezului? Link spre comentariu
klaxxon Postat Iunie 22, 2014 Partajează Postat Iunie 22, 2014 Cîteva explicații foarte scurte: AM.pdf Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 22, 2014 Partajează Postat Iunie 22, 2014 adica nu creste tensiunea dar creste puterea miezului? Amplificatorul magnetic e cu totul altceva decat un transformator. Din pacate, apartine trecutului, desi cu el se pot face circuite foarte fiabile, practic indestructibile. De exemplu, variatoare de putere fara componente electronice active. Discutia nu are rost aici, poate intr-un topic separat, si asa aceasta arie e, in opinia mea, mult prea voluminoasa. Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 23, 2014 Partajează Postat Iunie 23, 2014 Câte ceva despre amplificatoare magnetice. Ce orga de lumini faina se facea cu ele! Si ar mai fi si masinile amplificatoare (amplidina, selsin). Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 23, 2014 Partajează Postat Iunie 23, 2014 Repet: Discutiile despre amplificatoare magnetice sunt OFF-TOPIC aici. Nu le confundati cu transformatoarele! In plus, linkul pe care l-ai postat nu functioneaza. Cine simte nevoia sa discute despre amplificatoare magnetice, poate deschide un subiect nou, daca are ceva de spus. Altceva decat se poate gasi cu google. Câte ceva despre amplificatoare magnetice. Ce orga de lumini faina se facea cu ele! Si ar mai fi si masinile amplificatoare (amplidina, selsin). Link spre comentariu
vera Postat Iunie 29, 2014 Partajează Postat Iunie 29, 2014 (editat) Deoarece am avut unele probleme personale,nu am avut timpul necesar pt. a raspunde detaliat, la problema transformatorului de 1000VA, pe care un coleg sustine ca il poate construi, pe un miez magnetic cu sectiunea de 1 cmp (pag. 327).Sa incepem cu miezul magnetic.In cartea "Elemente Fundamentale De Fizica", de Gh. Cristea si I. Ardeleanu, la pag. 239-241 se explica comportarea materialelor feromagnetice in prezenta campului magnetic si este dat graficul permeabilitatii magnetice relative functie de H.http://i62.tinypic.com/i4odqwhttp://i62.tinypic.com/52xf1uDupa cum se spune aici:"....un material feromagnetic creste, de sute de ori si chiar de mii de ori, campul magnetic in interiorul si exteriorul lui. In acelasi timp permeabilitatea magnetica relativa (si absoluta), deci si susceptibilitatea magnetica a materialelor feromagnetice nu este constanta";"...dependenta campului magnetic B de campul magnetizant H nu este liniara...""...cand H este foarte mare (la infinit) permeabilitatea magnetica relativa are valoarea 1, la fel ca pt. vid"In concluzie, un transformator la care miezul este puternic saturat, poate functiona ca si cum nu ar avea acest miez.In cartea "Transformatoare Electrice De Mica Putere" de I.Constantinescu-Simon, la pag. 74 se spune:"Fluxul magnetic util determina saturarea miezului magnetic, deci impune implicit geometria sectiunii transversale a acestuia."http://i57.tinypic.com/20f53iaIn "Tratat De Masini Electrice" de I.S. Gheorghiu si Alexandru S. Fransua, vol. 2, pag. 46, scrie:"Sistemul de ecuatii (3.1)-(3.5) defineste complet comportarea transformatorului in sarcina, tinand seama si de saturatia miezului magnetic."http://i61.tinypic.com/s4v3o7In concluzie, miezul magnetic al unui transformator in sarcina, se satureaza.Acum sa vedem de ce se satureaza.Tot in Tratatul De Masini Electrice, la pag. 54, fig 3.4 se afirma:"La fluxul (fi) sinusoidal in timp, solenatia (teta) variaza in timp nesinusoidal, armonica fundamentala fiind in avans fata de flux (3.4b)"http://i62.tinypic.com/5o8dpwSe observa amplitudinea mare a fluxului (fi), care satureaza miezulIn cursul de "Masini Electrice" de Mircea Gogu, cap. 2, la pag. 11, in fig. 2.25 se observa "...unda fundamentala pt. solenatia de magnetizare care este decalata in avans cu unghiul (gamma) fata de unda fluxului magnetic"http://i61.tinypic.com/w1dvskSe observa ca fluxul magnetic are o amplitudine mare, care ajunge in zona de saturatie (vezi curba histerezis din stanga) si care pe aproximativ 1/2 din sinusoida actioneaza singur asupra miezului, producand saturatia acestuia.In concluzie se poate spune:1-toate acestea se produc din cauza fenomenului de histerezis al miezului magnetic si sunt valabile pt. un transformator bine calculat. Ce se intampla cand punctul de functionare al transformatorului este pe cotul curbei de magnetizare sau deasupra acestuia-transformator de 1000VA cu miez de 1 cmp-suprasolicitare 100000%?Teoretic este fezabil? Eu zic ca nu.2-miezul magnetic al transformatorului, faciliteaza transferul de energie intre primar si secundar. De calitatile lui depinde eficienta acestui transfer.Astept punctul vostru de vedere (numai asa invatam unii de la altii).PS- cer scuze colegului UDAR.PPS-felicit pe colegul TESSLA, care a fost singurul care a intuit fenomenul.Numai bine, la toti. Editat Iunie 29, 2014 de vera Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 29, 2014 Partajează Postat Iunie 29, 2014 ...In concluzie, miezul magnetic al unui transformator in sarcina, se satureaza... Gresit, cat se poate de gresit, pacat ca citesti atatea lucrari si totusi o chestie atat de simpla ca saturatia unui miez si cum se evita aceasta, nu o intelegi. Spui ca astepti alte puncte de vedere dar de fapt pari complet inchis la orice ideie care contrazice convingerile tale, si in asemenea conditii nici sa iti demonstreze cineva practic in fata, tot nu vei fi convins si vei zice ca cel ce a vazut girafa si a zis asa ceva nu exista... Imi ce sincer scuze daca te simti ofensat, nu asta e scopul meu, sunt doar dezamagit.... LE: Sa revizuim ce a postat @UDAR cu doar cateva pagini inapoi: http://www.elforum.info/topic/11-totul-despre-transformatoare-de-retea-intrebati-aici/?p=1004667 Din atasamentul postat afisez un print cu ceva care poate va lamuri: Concluzia? Curentul de sarcina nu poate induce saturatia miezului indiferent care ar fi acesta. PS: Nu cred ca suntem in masura sa contrazicem ceea ce se preda la o universitate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum