UDAR Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 (editat) Clasica formulă a inducției în miezul unui transformator spune că : B = E / ( 4.44 * N * Ae * f ) unde B = inducția , E = tensiunea , N = nr. spire , Ae = aria efectivă ( secțiunea miezului ) și f = frecvența . Vă rog să-mi spuneți care din mărimile de mai sus se modifică atunci când pun sârmă mai groasă și iau curent mai mare. Editat Iunie 17, 2014 de UDAR Link spre comentariu
vera Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 (editat) UDAR, vezi curba histerezis.Chiar nu stiai ???????Beee Editat Iunie 17, 2014 de vera Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 Ăsta a fost un răspuns la întrebarea mea ? Ce are a face curba histerezis cu intensitatea curentului ? Link spre comentariu
vera Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 B=f(H) iti spune ceva ? Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 Îmi plac răspunsurile astea , prin întrebări . Mă așteptam la ceea ce ai scris mai sus și îmi formulam deja răspunsul dar am renunțat. Îți las plăcerea să detaliezi cum I duce la H care duce la B care duce la saturație . Pe urmă îți expun părerea mea. Un indiciu , totuși : gândește-te la modelul transformatorului , ăla cu un traf ideal și o bobină în paralel. Link spre comentariu
vera Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 (editat) UDAR, chiar vrei sa te faci de ras ( nu ai auzit de analogia intre circuitul electric si cel magnetic) ?PS-iti dau o idee I=U/R Editat Iunie 17, 2014 de vera Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 ”UDAR, vezi curba histerezis.Chiar nu stiai ???????Beee ” ”B=f(H) iti spune ceva ? ” ”UDAR, chiar vrei sa te faci de ras (chiar nu ai auzit de analogia intre circuitul electric si cel magnetic) ? ” Dacă ăsta e stilul de discuție tehnică pe care vrei să-l porți , îmi pare rău , eu mâine merg la serviciu de dimineață. Totuși , pentru că nu vreau ca discuția asta să cadă în derizoriu și pentru că îți respect punctul de vedere și , de regulă, am fost de acord cu postările tale, vreau să lămuresc ( dacă se poate ) lucrurile . Mai întâi , ca să mă leg și de ultimul post , nu cred că se face nimeni de râs . E o chestiune teoretică pe care am învățat-o și unii și cred , și alții , cu ani în urmă și deci , e posibil să greșim . Oricare dintre noi. Revenind la substratul tehnic . Formula pe care ți-am expus-o e fundamentală . Trebuia să ai măcar o referire la ea , nu s-o ignori , ”avocățește”. Apoi chestia cu B=f(H) . Ți-am oferit șansa să descoperi unde e confuzia ta. Ai ratat-o. Acum vii cu o chestie fără chestie - analogia dintre circuitul electric și cel magnetic . Păi, pot să-ți amintesc că se fac fel de fel de analogii - prin școala primară - cu diferența de potențial versus diferența de nivel , cu rezistența electrică față de frecarea apei în furtun , etc. Deci nu știu la ce analogie te referi. Revenind , îmi pare că faci o gravă confuzie între curentul reflectat în primar și curentul de magnetizare - de aia ți-am sugerat modelul transformatorului. Câmpul magnetic la care te gândești , cu tot ce urmează , este datorat ( aproape ) în exclusivitate curentului de magnetizare care circulă prin reactanța inductivă a primarului și nu depinde de curentul din secundar. Câmpul creat de acesta ( curentul din secundar ) se anulează ( teoretic total ) cu câmpul produs de curentul reflectat în primar . H = N*I , produsul N*I este egal în primar și secundar , sensul , după Lenz , este opus, deci se anulează. Pe scurt dacă un transformator băgat în priză nu se saturează în gol , nu se saturează nici în sarcină . În orice sarcină. Că ia foc sârma , etc . e o altă discuție . Îți mai amintesc doar că pierderile în ”fier” - datorate , mai ales la frecvențe joase , în special pierderilor de histerezis ale miezului la care te refereai - se determină măsurând curentul primar, la tensiunea nominală , cu secundarul în gol. Se acceptă deci , implicit , că aceste pierderi nu depind de sarcină. Tensiunea aplicată la bornele primarului crează curent de magnetizare după relația I = U/XL și este singura care produce inducție în miez și deci pierderi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 H[A/m]=wI/lm Intensitatea campului electromagnetic w - numar de spire; I[A] - curent; lm[m] - lungimea circuitului magnetic. Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 (editat) De acord cu corecția , ceea ce am scris eu la repezeală este tensiunea magnetomotoare , nu intensitatea câmpului magnetic. Ideea era anularea componentelor date de curentul ”rezistiv” din primar , respectiv secundar. EDIT Cred că ajunge pentru azi, ( sau ieri ! ) . Vă doresc noapte bună! Editat Iunie 17, 2014 de UDAR Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 18, 2014 Partajează Postat Iunie 18, 2014 @Vera nu am zis niciodata pana acum ca ceea ce spui tu ar fi inutil dar citind ultimele postari de aici de ieri incoace, imi permit sa afirm ca si tu si @Validae spuneti prostii aici, imi pare rau daca sunt dur, nu intentionez sa va jignesc. In primul rand eu nu pot sterge sau edita decat la se4ctiunile pe care le administrez, la restul sunt un simplu utilizator ca si tine, nu moderator. Revenind la subiect, @UDAR a fost foarte exoplicit si totusi n-ati inteles, nu o sa fiu la fel de diplomat ca el si o sa spun ca daca nu stiti ce vorbiti abtineti-va, e o prostie sa spui ca miezul se duce la saturatie de un curent mai mare, ca nu poate miezul sa transfere o putere mai mare, cand miezul de fapt nu produce nimic, el este doar un intermediar si nimic mai mult, pe el il intereseaza sa nu il duci la saturatie si faci asta alegand inductia potrivita, cum faci asta? prin numarul de spire ( a se vedea relatia bolduita de @UDAR mai sus ), cand frecventa este fixa, tensiunea fixa, sectiunea fixa, ceea ce mai ramane flexibil este numarul de spire, ori daca pe asta il alegi corect atunci este cat se poate de normal ca miezul sa nu intre in saturatie indiferent de ce pui tu traful sa faca... In fine, nu aveam de gand sa ma mai bag, se revine mereu la aceeasi chestie tampita, puterea este S^2... vazand insa ca se sustine cu atata ardoare chestiuni aiurea nu m-am putut abtine. Inainte sa va dati cu pararea faceti voi insiva teste cu un traf care prezinta o fereastra de bobinare mai mare, scoateti de la el o putere mai mare decat S^2 si veti vedea ca nu protesteaza... Da, exista o influenta asupra puterii si din partea sectiunii, dar este cel mult indirecta, o sectiune vine cu o anume geometrie si de aici eventuale probleme de randament sau spatiu de bobinat, dar sa spui ca fizic este imposibil sa obtii o putere mai mare de la o sectiune, e pur si simplu o prostie. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Iunie 18, 2014 Partajează Postat Iunie 18, 2014 (editat) dm Marian nu stiu daca mai tineti minte dar am facut si eu o postare mai de mult in lergatura cu un traf cu tole in forma de L care dupa sectiunea miezului avea 225w dar el alimentand un final consuma 3A si ceva la o tensiune la priza de 230v.am un traf cu miez de 1000w dar cu fereastra mica in care a incaput un primar cu 0,5 si un sec de 80v cu priza mediana cu sarma de 1mm si este mai slab ca celalalt,cade mult tensiunea pe sarcina Editat Iunie 18, 2014 de Emil 1986 Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 18, 2014 Partajează Postat Iunie 18, 2014 @Emil in primul rand renunta te rog la "dm", mult mai confortabil mi se pare sa fiu pur si simplu tutuit. Apoi, uite un exemplu clar, tu chiar ai incercat, sau ai testat si ai confirmat ca sectiunea nu dicteaza in mod direct si iremediabil puterea, in primul caz ar fi trebui sa nu poti scoate mai mult de 200+W, totusi ai scos vreo 700... in al 2-lea caz nu ai reusit sa scoti nici 50% din cat ar fi trebuit conform sectiunii, de fapt la cum e primarul ala dimensionat estimez un maxim de cam 150W, probabil mai putin... degeaba ai sarma groasa cat degetul in secundar, daca primarul este subdimensionat, si asta este un exemplu clar si de necontestat care ilustreaza felul cum sarma limiteaza puterea, nu miezul. Link spre comentariu
claw Postat Iunie 18, 2014 Partajează Postat Iunie 18, 2014 @marian ,am bagat la cap tot ce ai spus.Zilele acestea o sa fac testul propus de @vera sa vad ce si cum...o sa mai bobinez inca o infasurare in secundar de 100V cu priza la 50V ,apoi o sa rafac testul...multumesc! Link spre comentariu
TESSLA Postat Iunie 18, 2014 Partajează Postat Iunie 18, 2014 sarma limiteaza puterea, nu miezul. Daca o sa construiesc un miez toroidal cu sectiunea de 10 cmp si diametrul de 1 metru sau mai mult (ca sa am spatiu suficient de bobinare) si-l voi bobina cu un conductor ca degetul, ori mai gros, miezul respectiv va putea vehicula puterea suportata de sarma? Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 18, 2014 Partajează Postat Iunie 18, 2014 (editat) Un link către un site destul de popular , cred . http://sound.westhost.com/xfmr.htm Citiți propoziția boldată . Și eu am tot spus același lucru dar poate Elliott e mai convingător. Și ca să răspund eu la întrebarea de mai sus : întrucât miezul nu ”vehiculează” decât cel mult flux , răspunsul este deja dat. Eficiența energetică și convenabilitatea practică de utilizare , sunt alte chestii. Și încă un citat de pe același site http://sound.westhost.com/power-supplies.htm#transformers ”Equally, a transformer may be operated at 500% of its ratings for a short period, and as long as it has enough time to cool down between overloads, will be unaffected by the ordeal.” Editat Iunie 18, 2014 de UDAR Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum