Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Tocmai asta e chestia, omul a zis ca e E+I dar l-a desenat asa cum l-a vazut(cu infasurari pe el) nu a desenat tola. Daca e intr-adevar E+I atunci piciorul central este de doua ori latimea celui exterior, adica 5 cm. Si atunci aria este 32.5.(unde mai pui ca si cotele sunt proaste ca daca scazi 5 din 15 nu da nici maine 6.5, dar deh....)lorik, eu zic sa il masori mai cu atentie si sa pui desenul astfel incat sa se inteleaga exact.

Link spre comentariu

e sigur cu tole E+I

traful e vechi si am intrebat ce putere ar tine.

grosimea pachetului de tole e de 6,5 cm.

deci da ca as scoate tolele si m-as uita de sus la bobina as vedea un patrat cu latura de 6,5 cm

15/3=5

6,5*5=32,5

32,5*32,5=1056,25(w)

sarma din primar e de 1mm diametru,deci permite 1,5-2A,care la 220v inseamna 350-450w

deci traful are 400w,ca banuiesc ca e industrial si nu tine un ipa400 si tu l-ai masurat gresit-sau traful nu e plin de sarma,mai e ceva loc

Link spre comentariu

am corectat in calcule,ca nu lasasem loc pt bobina,practic :rade: @emy-o tine sarma 3A,dar in ce condtitii? acum nu putem spune ca un traf de 100w tine fara probleme un amp de 100W in clasa AB

Link spre comentariu

Asta ii calculasem si eu inainte... Oriucm la tolele alea vechi s-ar putea nici 1kW sa nu duca chit ca are sectiunea mare(oricum sectiunea efectiva e mai mica..) Curent tine, daca tii cont ca intro sursa normala curentul arata ca niste varfuri de valoare mult mai mare decat curentul nominal... Dar asa e, nu prea am vazut trafuri care sa functioneze in regim permanent cu sarma de 1mm in primar si sa aiba mai mult de 500VA.

Link spre comentariu

Depinde cit de vechi e trafo, pe vremuri existau si modele de tole atipice ca dimensiuni, fata de astea stamdardizate de acum, erau unele cu fereastra mai mare sau alungita, etc. Se poate vedea pe la capetele carcasei, acolo unde intra limba centrala, daca respecta proportiile actuale sau nu. Asta ca sa nu-l desfaca degeaba.Spre comparatie, un traf Peerles cu sectiunea de cca 38cm2, E+I, e bobinat in primar cu sirma de 1,5mm, ptr 240V.

Link spre comentariu

traful e vechi si cred ca industriallam desfacut ieri si ai dreptate ca diametrul interior al bobinei e de 5 x 6,5 cmmea culpaavea un rand si jumatate de sarma originala presupun si inca vreo treime de rand su niste sarma tot de 3 mm dar nu CuEm ci din cupru cu un fel de izolatie sinteticadeci mam lamurit cam 400 w maximm-as gandi sa il rebobinez cu sarma de 2 mm pt ca mai am spatiu de 1,2 cm pt bobinaj(am scos secundarul vechi)ma gandeam sa alimentez ipa400 pe viitor deci nu vreau neaparat pt acest finalimi puteti recomanda un amplificator (stereo) la care sa pot folosi acest traf rebobinat si as dori si numarul de spire + grosimea sarmei(sarma de 3 mm incapea cam 20-24 spire pe rand)iam scos tolele asa ca nu ii mai pot face o poza in varianta "originala"P.S.:am avut netul cazut aseara si nu am putut raspunde mai repede

Link spre comentariu

da dc sa bage sarma mai groasa in primar? cea pe care o are deja e bine dimensionata pt miezul saudaca pune sarma mai groasa,o sa trebuiasca sa subtieze secundarul..ca amplificator,poti pune ceva de 2x100-maxim 2x150w pe el-tensiunea o alegi in functie de amplificator(cam 2x40Vca) si curentul il aflii din tensiune si putere-P=U*I (deci la 400w si 80V, ai 5A,dar bagi sarma cat mai groasa,dar care sa incapa in traf si din care sa obtii 80v)

Link spre comentariu

Ideea e ca miezul sigur poate mai mult de 400VA, sarma din primar era prea subtire si era buna pt trafuri care mergeau in regim discontinuu(pt regim continuu trebuie mai groasa pt a reduce pierderile in cupru si incalzirea excesiva a infasurarilor). Secundarul(dar si primarul) ar putea sa il faca cat de gros vrea(numai sa incapa) asta pentru a asigura o impedanta mica a trafului si o scadere mica a tensiunii in sarcina(si impliciti si a fluxului prin miez).

Link spre comentariu

Posted Image

oare merge asa ?

eu o sa incerc maine asa ceva

e "Posibil" sa mearga dar nu zic nimic pana nu cer parerea

Dr.L are dreptate eu nu vreau sa rebobinez primarul ci doar secundarul

o sa bobinez cu 10 spire asa cum a zis Emy pt a afla nr de spire/volt

si dupa aia mai vedem

deci cred ca ati inteles ce am vrut sa arat prin poza

Link spre comentariu

Hmm, nu prea e buna ideea pentru ca in laturile exterioare fluxul este jumatate din cel din centru si astfel iti vor trebui de doua ori mai multe spire pt fiecare secundar, deci nu rezolvi cu nimic problema spatiului(ba chiar o complici). Unde mai pui ca vei avea un flux de scurgere(adica, care nu este comun primarului si secundarului) mai mare si pierderi prin cureti eddy si mai mari. Plus de asta, nu vad cum vei monta miezul la loc(pt ca tolele astea se baga intretesut, nu toate E si apoi toate I).

Link spre comentariu

Plus de asta, nu vad cum vei monta miezul la loc(pt ca tolele astea se baga intretesut, nu toate E si apoi toate I).

ma gandam sa le fac cate o bobina din textolit sau prespancred ca o sa il bobinez cu o sarma de 2 mm pe cam 2 x40 -50 v
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări