Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Vizitator nicumicu47

Am primit un autotransformator  Electrotechnica  tip ATR-8 : 8A 1/2 h ,reglabil 0-250V ,in scopul de a-l modifica pentru alimentarea unui etaj final audio 2x800W.Dupa dimensiunile miezului toroidal D=15 cm ,d=6cm si h=11,5cm as avea puterea necesara ,insa inainte de a-l demonta vin cu intrebarea  : este cineva care a mai rebobinat un astfel de transformator sa-mi comunice daca miezul toroidal este de calitate pentru a obtine puterea necesara? Sau mai bine ramane autotransformator.Multumesc. 

Link spre comentariu

Perfect de acord cu sfatul dat de colegul franzm, si din urmatoarele puncte de vedere:1-miezul este foarte inalt si greu-nu se preteaza pt. un amplificator modern;2-nu stiu daca mai incape (si cum) secundarul;3-daca este fabricat in jurul anilor '85, are miez bun;In concluzie, nu cred ca merita efortul.

Link spre comentariu
Vizitator balis mihai

pentru em2006

ai dreptate in legatura cu bornele sunt 6.... greseala mea..... la prima inspectia am crezut ca nu are nici o legatura dar dupa am vazut ca e o borna .....si ai dreptate 1-2-3 sunt din primar  iar 3-4-5 din secundar......

si iata niste valori in urma masuratorilor :

1-2=67 v 2-3=150v 3-4=141v 4-5=9v   5-6=1v

1-4=52v   2-4=4v 3-5=130v 4-6=13v

1-5=63v   2-5=1v 3-6=126v

1-6=67v   2-6=3v

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Problema cred că se pune aici de a putea oscilografia montaje legate la rețea. Osciloscopul fiind ( de obicei ) legat la pământ deci la NUL nu poate fi folosit la un montaj legat la rețea. Sigur, cum zici , ar fi preferabil de separat montajul propriu zis dar dacă ăla are sute de W ... E mai simplu de separat osciloscopul care , zice omul, are doar 20W. 

Link spre comentariu

... E mai simplu de separat osciloscopul care , zice omul, are doar 20W. 

Si daca-i mai simplu, il sfatuim sa puna simplitatea inaintea riscurilor?

Si daca da in primire, de ce sa pun si eu bani de coroana (caci asa se cade in mod normal,  fiind colegul nostru)?

Una e sa faci tu chestia asta, in cunostinta de cauza, cu precautiile ce se impun, alta e sa sfatuiesti pe altcineva despre care nu poti fi sigur in ce masura stie care sunt riscurile.

Scuze daca ti se pare o replica dura, dar, eu zic ca, daca vrea ceva simplu, mai bine se apuca de tricotat, iara daca face meserie, apoi sa faca meserie. N-are cu ce, nu face!

Link spre comentariu

Nu , Emil , replica nu mi se pare dură - sunt de aceeași părere cu tine privind siguranța. Doar că eu nu am sfătuit pe nimeni , nimic . I-am răspuns lui Dr.L despre motivul pe care eu l-am presupus privitor la ideea de a separa osciloscopul. Chiar înainte de fraza citată de tine am acceptat că :   ”Sigur, cum zici , ar fi preferabil de separat montajul propriu zis ”.

Link spre comentariu

Colegul @caldararu, din cate stiu, are ceva experienta, fiind unul din putinii de pe forum, ce a construit un invertor rezonant. Asa ca am convingerea, nu e cazul sa-i purtam de grija, cred ca stie s-o faca si singur.

Referitor la traful separator de 20W, cred ca ar fi mai simplu sa se foloseasca doua trafuri identice, de ex 230V/12V. Primul coborator, al doilea ridicator. 

Pe de alta parte, daca osciloscopul are in sursa sa un traf, nici nu ar mai fi nevoie de un alt traf separator. Separarea galvanica o face traful din sursa. In cazul asta, obligatoriu trebuie ca nulul de protectie al osciloscopului, sa nu fie conectat la nulul de protectie al prizei. Folosesc astfel de cativa ani, un osciloscop digital, Rigol. Nu recomand metoda, spun doar ca functioneaza, fiind testata de mine. 

Editat de giongiu
Link spre comentariu

giongiu a scris exact ce vroiam sa scriu si eu.

La care adaug, ca daca tot se construieste un traf de separare, de ce sa nu se construiasca unul suficient de mare, pt a alimenta montajele?

Sau se folosesc 2 trafuri identice, de 220->xV, conectate cu secundarele intre ele, rezultand roarte rapid un traf separator bunicel!

Osciloascoapele, chiar daca au traf separator pe alimentare, mai pot avea filtre, care fac legatura intre retea si impamntarea interna (clasicul potential de 110V, intalnit in special la surse PC/TVuri fara impamantare). Si acest potential poate cauza probleme in montajele testate!

Apoi, osciloscopul va putea avea un potentila periculos in functionare, o atingere gresita (fara manusi electrozilolante) rezultand in :mort . Macar sa fie folosita o siguranta diferentiala pt alimentarea montajelor testate!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări